Bokanmeldelse #2: Eventyret om Terra

og de åtte små kommunene som dro til Wall Street for å bli rike

Morten Hofstad, boken vant SKUP-prisen 2008

Som du sikkert har skjønt handler boken om Terra-skandalen. Dette kunne blitt en kjedelig bok, men det var virkelig ikke det. Forfatteren har greid å kombinere humor og satire inn i dette ganske så truastige emne; kommuneøkonomi (eller mangelen på det, etter hvert).

Utdrag:

«Det var en hundreårsbølge som traff. En tsunami, umulig å forutsi, sier Terra.

Ja, det er riktig det. Vi har knapt sett maken til finanskrasj i moderne td, den internasjonale krisen som også traff åtte små norske kommuner. Terra Securities gikk konkurs, og 75 medarbeidere måtte ut i nattmørket like før jul på grunn av affæren. Historien fra distrikts-Norge ble til slutt tema i den amerkanske valgkampen.

(…)

Tsunami, ja vel.

Men nå er det slik at alle som kjenner havet, bygger ikke hus i vannkanten. Blant annet derfor er Terra-affæren så opprørende. Det er ikke lett å finne et mer presist ord

Boken går nøye til verks, avslører e-poster og telefonsamtaler som ikke tidligere har kommet fram. Tar alle kommunene for seg og prøver å gi et svar på hvorfor det nettopp var akkurat de åtte kommunene som ble rammet.

Politisk engasjerte mennesker har nok stor nytte av denne boken. Kommunepolitikere landet over har nok et par ting å lære av denne boken.

«Det var en Guds lykke at vi sa nei til tilbudet. Men når en Høyre-mann advarer mot aksjekjøp og spekulasjon, da lytter du,» sier Geir Allan Stava (SV). (Karmøy kommune kjøpte ikke aksjer.

En underholdende bok om en av vår tids verste økonomiske kriser. Vil være en bok jeg tror kan bli viktig om noen år. Det er særlig godt gjort at boken allerede er utkommet. Det virker jo ikke særlig lenge siden jeg skrev artikkelen Terra-saken. Men det er jo faktisk siden før jul.

Boken er nøytral. Den peker ingen finger mot et spesielt parti. Uansett om du er høyrevridd eller venstreorientert så er det en bok jeg tror du vil ha stor glede av. Den er å få på biblioteket, så fort jeg får levert den tilbake!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s