Rå populisme?

For hele åtte år siden, i 2000, uttalte Kristin Halvorsen fra Stortingets talerstol at hun ønsket å endre stortingspensjonene. Den gang kalte Høyres Per Kristin Foss og FrPs Carl I. Hagen dette for «Rå populisme». Hagen står fortsatt ved dette.

SVs partileder og nåværende finansminister sto klart i at Stortingets pensjonssystem ikke tålte dagslys. På lik linje med henne mener jeg at det at stortingsrepresentanter har gullkantet pensjon er med på å distansere politikere fra folk flest. Dette er et uheldig skille. Stortingspolitikere trenger kun å sitte 12 år på Tinget for å få full Stortingspensjon. Mens «folk flest» i offentlig tjeneste 30 år. Hva rettferdiggjør disse utrolige forskjellene?

Det at Hagen fra det som regnes å være landets mest populistiske parti i det hele tatt tør å kalle SV populistiske er en frekkhet. Hva er vel egentlig populistisk i tanken om at vi alle er like? Om at alle bør ha samme utgangspunkt for pensjon? At ikke politikere er en slags overordnet art som fortjener bedre enn hva deres velgere gjør.

«Jeg synes dette er veldig pinlig, særlig for disse to. Det aller pinligste er hvordan de i dag forsøker å forsvare seg,» sier Halvorsen.

Det at det må pensjonsjuks til for at et flertall på Stortinget skal vurdere pensjonsordningen på nytt er skremmende. Men det viser også at SVs analyse er riktig. Og at det er flere med oss som deler dette synspunktet, om de bare får tenkt seg godt nok om.

«Vi er folkevalgte og tillitsvalgte, vi har i tillegg ansvaret for å bestemme det som er andres pensjoner, og derfor må vår egen pensjonsordning tåle dagens lys. Det skal rett og slett være et anstendig system som gjør at velgerne har tillit til at vi tar hensyn når vi fastsetter andres pensjon, og ikke har særordninger for oss selv,» sa Halvorsen i 2000.

Dette er et eksempel på at vi tidlig har påpekt en sak. Men etter hvert så forstår de andre det. Men det er synd at det tar så lang tid. Hvis det er en ting denne saken ikke er, så er det populistisk. Det handler rett og slett om grunntanken i SV. Om at ingen skal ha bedre rettigheter enn alle de andre!

3 kommentarer om “Rå populisme?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s