På tur med oljebransjen

I går tok jeg meg fri fra skolen for å lære enda mer om olje- og energipolitikk. Når man driver med politikk i Stavanger er det høyst relevant, og da bør man ha et kunnskapsnivå som tilsvarer det som er nødvendig. Derfor satte jeg med mandag morgen , 06.40, på et fly med retning Trondheim.

Invitasjonen kom fra StatoilHydro, Drift Nord. Dette er et område som står for 28 % av oljeproduksjonen ved norsk sokkel, og daglig omsettes 880 000 fat. Først dro vi til hovedkontoret i oljebyen Stjørdal. Der fikk vi en grundig innsetning i hvordan undervannsoperasjoner utføres, ble klokere på de ulike oljeplattformene i nord-området og teknologien de bruker. Også litt om hvordan organisasjonen StatoilHydro drives, etter fusjonen. Det var spennende å få innsyn i prosessene.

En ting områdedirektøren, Victor Sneberg, sa var jeg sterkt uenig i:

«Før eller siden åpner vi opp for (oljeboring i) Troms og Nordland, det er jeg sikker på.»

Jeg er sterk motstander av at vi skal utvide oljevirksomheten. Vi må heller bruke tid på eksisterende felt. Det man kan gjøre er å forske på miljøvennlige løsninger og vite at norsk olje og gass er den som regnes for å være «renest». Dvs. den som er fremstilt på den mest miljøvennlige måten. Selv om det ikke er særlig miljøvennlig.Derfor må det forskes på miljøvennlige løsninger.

I år har StatoilHydro brukt 2,2 milliarder kroner på forskning. En viktig ting for Morten Loktu, forskningsleder i StatoilHydro var at norske politikere skal se på forskning som en investering.

«Tora Aasland vet at forskning er en investering. Mens byråkratene i Finansdepartementet tror det kun er en utgift.»

Det som derimot kom senere var en debatt om miljøvennlighet. Her fikk jeg problemer med tilliten. Noen som fremstiller seg selv som miljøets venner, samtidig som de slitter ut hundretusenvis av tonn med CO² har et alvorlig seriøsitetsproblem. Og dem som tror dem er høyst ukritiske. Man kan ikke objektiv bedømme seg selv…

Dagen var lærerik. StatoilHydro hadde en informasjonssjef som faktisk var ærlig. Sverre Kojedal fortalte oss at Snøhvit årlig slipper ut 920 000 tonn CO² – og brukte dette som et argument for at vi trenger mer forskning. Vi fikk også en omvisning i forskningssenterets indre, hvor de hadde bioteknologilaboratioriet, LNG-teknologi m.m.

12 kommentarer om “På tur med oljebransjen

  1. Ikje frekt meint Eirik, men det serkastiske her e at du skrive «StatoilHydro» som fremstiller seg selv som miljøets venner, samtidig som de slipper ut hundretusenvis av tonn med CO² har et alvorlig seriøsitetsproblem». Å i tillegg skrive «Derfor satte jeg med mandag morgen , 06.40, på et fly med retning Trondheim»

    Jeg vet at trondheim er langt vekke, men dette blir for dumt. Ta bussen opp til Kårstø å besøk meg neste gang.

  2. Tilbaketråkk: David mot Goliat « Frem kamerater!

  3. Tilbaketråkk: Lofoten og Vesterålen er viktigere enn Ap! « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s