Karakterer fra 5. klasse

114606191086

I dagen Rogalands avis kan man lese at Rogaland Unge Høyre kommer til å jobbe for karakterer fra 5. klasse. Dette er et skremmende forslag, og viser mangel på virkelighetsoppfatning.

«Elever som stryker i fag på barneskolen må gå siste året på barneskolen om igjen,» forteller leder Peder Sjo Slettebø i Rogaland Unge Høyre. «11-åringer bør få slippe det presset med karakterer. Jeg er også redd for at elever som må gå om igjen kan bli stemplet som dumme, selv om de ikke er det,» svarte jeg til Rogalands avis, når de ringte.

I papirutgaven fikk instituttleder Elaine Munthe ved almennlærerutdanningen og spesialpedagogikk ved UiS uttale seg. Hun tror ikke karakterer fra barneskolen er en god ide. «Tvert imot finnes det forskning som sier at karakterer har negative effekter.

SU ønsker som kjent at vi skal revurdere dagens karaktersystem. For at tilbakemeldingen man får i dag fungerer ikke som den er tiltenkt. Elevene skal vel i utgangspunktet bli kjent med sine egne svakheter og styrker gjennom karaktersystemet? Men slik fungerer det jo på ingen måte. SUs forslag om skriftlig tilbakemelding, «hvor elevene får en skriftlig tilbakemelding i stedet for karakterer. Der skal det stå hva eleven behersker og ikke behersker. Et tall sier ikke noe om det.»

Jeg blir skremt av Unge Høyres forslag. Det vil skape et unaturlig press på 11-åringer, og det er noe jeg ikke ønsker. Begrepet «SVs lekeskole» er delvis seriøst, delvis useriøst. Men det er jo sant at SV/SU ønsker alternativ pedagogikk, tilpasset den enkelte elev. Vi må finne ut hva som er læringsmetoder som fungerer bra for elever. Vi kan ikke jobbe for en puggeskole, slik som Unge Høyre ønsker. På den måten får man ikke kunnskapen med seg for livet, men man leser like før en prøve og glemmer store deler av hva man skal ha lært.

Det å tvinge 11-åringer til å prestere på tester og prøver er ingen god ide, om man ønsker en god skole. Jeg mener Rogaland Unge Høyres forslag er kunnskapsløst. Jeg regner med at det kan bli en videre debatt om dette de neste dagene.

Jeg vil også bare nevne noe jeg syntes var litt artig. Når jeg har medieutspill får jeg ofte tilbakemeldinger, men som oftest fra folk jeg kjenner. En ukjent person sendte meg en SMS:

«Vil takke SUs leder i Stavanger for fornuftig holdning og forståelse for barn og karakterer i barneskole :) Stå på!»

Jeg mistenker at få synes Rogaland Unge Høyres forslag er bra. Hva mener du?

11 kommentarer om “Karakterer fra 5. klasse

 1. Det Høyre må ta inn over seg, når de kommer med slike forslag, som jo er basert på deres ideologi om konkuranse, er at alle konkurerer ikke med samme utgangspunkt. På barneskolen skal man la barn få bygge seg opp til tenkende individer, og gi dem kunnskap, i sitt eget tempo, uten at man skal måles og veies opp mot alle andre, for karakterer er unektelign en måte og måle på, og i en klasse vet alle hva de ander fikk. Det er jo ærverig av unge høyre og kjøre den saken, moderpartiet er jo klar over at det er en upopulæt sak, så de skal ha for det. Det sier vel sitt at saken havnet på forsiden av RA, kunne ønske jeg snart så Chrstine Sagen Helgø eller noen av de andre toppene i Stavanger Høyre på forsiden av avisene med slik klassiske Høyre saker, men det er de for smarte til :-)

  Håper unge høyre fortsette og snakke om det som er kjerneverdiene i høyre, nemlig konkuranse og frihet, så skal vi på venstre siden snakke om likhet og felleskap.

  Så kan Venstre snakke om sitt hovedbudskap: Lars Sponheim ;-)

 2. Vi prøver idetminste å gjøre noe med at altfor mange går ut av Norsk skole uten å kunne lese eller skrive skikkelig.

  Det er flere eksempler på hvordan «stjerne» i boken har gjort at elever har ønsket å prestere mer i timene og vi klarer kjappere å plukke opp de som faller utenfor for så å kunne hjelpe de opp på det nivået som de andre elevene er på.

  Det å prestere en 2’er i snitt i en alder av 13 burde ikke være et problem og hvis det er så må vi faktisk se litt på lærerne for det er nemlig de som skal lære våre barn å kunne yte i samfunnet.

  Daniel: Du må gjerne kaste inn konkurranse biten her. Det blir ikke sånn at de med høgest karakter kommer inn på bedre skoler her, det blir bare et mål at alle skal kunne klare å ha ståkarakter. Et sikkerhetsnett for årene framover sånn at de slipper å slite seg opp igjennom 6 år til med skole og heller klarer seg bedre.

  Jeg mener å huske at dette ble vedtatt på landsmøtet, ikke bare hos RUH.

 3. Det er en stort forskjell på «en stjerne i boka» metoden, det er skryt og oppmuntring, det er selvsagt at barn (og voksne) yter bedre om de ser at de får noe igjen for det, fks i positiv oppmerksomhet av en lærer, men det er noe fundamentalt anderledes enn en karakter, en karakter sier alle mest hvordan du som elev har klart deg veid opp mot en mail som er satt, du vil da også se hvordan andre av dine klasse kamerater har greid seg veid opp mot en det samme, her kommer konkuransen inn, det er noe annet enn positiv oppmerksomhet. De aller feste elver vil klare både 2-3-4 i snitt, det er vi alle klar over, det er jo bare stating the ovious, nemlig at de aller fleste ligger midt på treete i ytelse, karakter systemet bygger jo opp om det.

  Du sier at det ikke er slik at de med gode karakterer automatisk kommer inn på de beste skolene, og det er sant i denne saken, siden man blir oppnevnt til den ungdomskolen som ligger geografisk nærmest en, men dette er vel heller ikke poenget med konkuransen sett fra UH sitt stå sted, det som er mantaret er at konkuranse generelt øker ytelsen og oppnåelsen generelt, det er jo det hele politikken til både Høyre og Unge Høyre bygger på. Jeg tror derimot ikke at det vil føre til noen økning av ytelse og prestasjon blant elever mellom 10-13 år bare fordi de får et tall å se på. Problemet med den norske skolen, og dette snakker man masse om, er etter min mening dette: ikke, lærerene i hovedsak, ikke pensum, ikke pedagoikk, ikke lønn, men den store synedern er faktsik foreldrene. Det er alt for mange slappe foreldre som ikke greier å gi barna sine normalt vett og folkeskikk, helt ærlig, vet dere Tina har vært ute og sagt det samme i avisen. Det er ikker rart mange lærer sliter med å lære elevene, jeg skjønner de godt, husker selv mine klasser på både barneskolen, ungdomskolen og vgs, det er var ikke mye å skryte av for å si det sånn. Dette er en generalisering, i aller høyeste grad, og der er fordi en generalisering betyr at du generelt mener at dette er en trend, ikke at det er sant 100%, mange misforstår det. Grunnen til at politikere ikke tør å si dette offentlig er fordi foreldrene stemmerett ;-) det bør være mer disipil og allmenn folkeskikk ute i vårt samfunn og i skolen, ikke bare på kongsgård, men det er ikke det offentliges oppgave, lærerene kan aldri lære barna det foreldrene skal.

 4. Du snakker om å ha en mal. AP sin politikk går jo akkurat på det. Der skal alt være likt og stakkar deg om du skulle kunne klare å prestere mer i enhetsskolen, ja for da må du nok sitte å vente på de andre som ikke er like flinke.

  Med karakterer så kan vi se i en tidlig alder spesifikt hva elvene sliter med for så å komme med strakstiltak. Ikke vente til de er ferdig med ungdomsskolen.

 5. jørgen jakobsen: men får man ikke allerede en veiledende pekepinn på det når man får tilbakee prøver? i mine dager på barneskolen fikk vi tilbake typ 18/20 som resultat. man ser jo da om noen trenger mer hjelp. om de alltid får den hjelpen de trenger er en annen sak, men jeg ser ikke helt hvordan karaktere skal være en garanti for det …

 6. Den felles skolen som AP og venstresiden står får har ikke som mål å kverne alle frem som grå mus, og det gjør den heller ikke. Likevel er jeg enig i at man har et forbedringspotensialet når det handler om den enkelte elevs induvidualitet, ta gym for eksempel, det er ganske håpløst at man fremdeles tror at det den beste måten å få elevene fysisk aktive (og sette pris på det) er å ta 30 elever å la dem løpe rundt Mosvanet og se hvem som kommer først. Det er helt på tryne, men det virker på meg som man i større og større grad greier å gå bort fra dette, særlig på barneskolen, det skyldes nok i aller høyeste grad at en del gamle lærere, nå går ut som pensjonister etter en fabelaktiv innsats, og at man får nye krefter inn som ikke har gjort det samme i alle år. Det tror jeg er positivt, om vi da får folk til å bli lærere, det er en annen utfordring. Regjeringen har jo satt inn mange tiltak nå får å få oversikt og sette inn tilak for å rette opp de som kommer skjevt ut. Dette går på å kartlegge nøyere ferdigheter i lesing og skriving, og sette inn resursser når man vet hvem som trenger det. Selv var jeg skeptisk til en del av de 10 tiltakene som man iverksatte (sammen med bla Høyre stemte vi jo til og med imot et av dem), men jeg mener fast at disse tiltakene vil gjøre mye mer for dem som står i fare for å falle ut, enn å gi dem et tall å måle seg opp mot andre på.

 7. Den 18/20 biten blir ikke sendt videre opp sånn som nasjonale prøver blir. Der ser vi hilke plasser som trenger mer og dermed blir det enklere å gi de mer. Skolesystemet blir aldri feilfritt men vi kan gjøre det vi kan og håpe på det beste.

  Satt å tenkte på noe her. Denne diskusjonen her er nøyaktig grunnen til at jeg ble med i politikken. Gode nyanserte svar og konstruktiv debatt om saker som utgjør fremtiden for våre barn og deres barn. Håper at alle diskusjoner oss imellom forblir sånn.

 8. Til det siste du skriver så er jeg helt enig. Det er litt det jeg håper folk som kommenterer har i bakhodet.

  Måten for å sikre et riktig godt skolesystem er å endre spesialundervisningen, slik som Finland har den nå. De setter inn masse spesialundervisning tidlig i skolegangen, så blir det mindre og mindre ut over skolegangen. I Norge er det omvendt, og flere og flere trenger spesielt tilpasset hjelp til f.eks. skriving, lesing, regning og andre grunnleggende ferdigheter. Får vi rettet opp dette – noe regjeringen og Bård Vegar jobber med – har norsk skole kommet et langt steg på veien mot verdens beste skole!

 9. joergen: jeg skjoenner det. samtidig tror jeg ikke at OFFENTLIGGJOERING (beklager store bokstaver, jeg droemmer om kursiv i kommentarfeltet) er veien aa gaa heller. hadde jeg vaert en forelder og sett at skolen barnet mitt skulle begynne paa kom daarligst ut paa alle felt, saa hadde jeg nok revurdert, og da faar man et system der noen skoler er bedre enn andre, og da blir ting bestemt foer man har sjangs til aa vise hva man kan selv.

  hadde det ikke vaert mulig aa bruke nasjonale proever til intern evaluering?

 10. Det hadde det helt sikkert, men synes du ikke at foreldre skal kunne få vite hvaslags skole de skal sende barna deres til? Nå er barne og ungdomsskole geografisk bestemt og det bør det være med tanke på sosiale kretser som enn trenger i større grad som barn enn ung voksen(vgs), og med tanke på det så ser jeg ikke et problem med å la foreldrene vite hva snittet er eller kvaliteten på lærerne.

 11. Det jeg liker best er egentlig arbeidet Høyre her i Rogaland jobber for er skriftlig tilbakemelding på barneskolene, si meg Eirik, er dere for dette eller kjemper dere imot det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s