Hva er det du sier, fru Halvorsen!?

1227341866055_73

VG meldte at SV-leder Kristin Halvorsen oppfordrer folk til å «shoppe til det svir«. Grunnen skal være at hun ønsker økt forbruk for å redde den norske økonomien fra finanskrisen. Men er dette rett medisin?

«Hvis jeg har vært og handlet, så tar jeg nå en ekstra runde på Karl Johan med ny handlepose, bare for å vise at det er omløp i økonomien,» sa finansminister Kristin Halvorsen under en paneldebatt om finanskrisen.

Som VG poengterer – og som jeg instinktivt reagerte på – strider dette mot partiets arbeidsprogram for denne stortingsperioden. En av SVs miljøtiltak er jo å redusere det private konsumet og forbruket. Denne formuleringen er, på den andre siden, tatt ut av partiprogrammet for perioden 2009-2013.

Kristin Halvorsen får støtte fra professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden. «Dersom alle slutter å kjøpe møbler og biler, så skaper vi trøbbel for dem som produserer og selger disse produktene. Det er viktig at folk ikke lar seg påvirke av den generelle krisestemningen dersom de ikke har grunn til det,» sier Holden.

Det kan jeg være tilbøyelig til å være enig i. Men hvorfor Kristin Halvorsen fronter dette, lurer jeg fortsatt på.

Jeg står fast ved at vårt private forbruk må ned om vi skal gå klimakrisa i strupen. Gjenbruk fremfor nye ting, frysern fremfor søpla og tenke sparing når det gjelder strøm, bil og lignende. Om vi skal redde vår klode, som det heter så fint, må vi alle være med og vi må gjøre forandringer i våre egne liv. Om alle hele tiden skal tenke på seg selv vil vi gå dårlige tider i møte.

Nå har snøen lagt seg over Stavanger. Siden jeg ikke er helt frisk ennå får jeg ikke muligheten til å gå ut med akebrettet ennå. Stavanger Aftenblad meldte i dag at vi allerede i 2070 kan risikere at det ikke lenger er mulighet for å ake, fordi den globale temperaturen er så høy at vi ikke kan få snø på disse kanter av verden. Det er noe vi bør tenke på, neste gang vi trekker bankkortet!

9 kommentarer om “Hva er det du sier, fru Halvorsen!?

 1. Skuffende av Halvorsen. Halvorsen bidrar altså til kjøpepress.

  Forbruket må ned. Fremtiden for jorda ser ikke bra ut om vi skal fortsette som vi gjør. Det hjelper ikke å snakke om at vi må kjøpe varer av produsenter i fattige land for å redde de, når den økende produseringen sørger for så store klimaødeleggelser at katastrofene slår tilbake på de samme menneskene.

 2. Økonomien vil vel stoppe opp hvis folk slutter å handle?
  Noe som igjen vil føre til at mange mister arbeidsplasser.
  Det er jo viktigere i dag enn noen gang før at man ikke blir redd for å bruke penger.

 3. Både og Fru Halvorsen.
  Folk må ikke bli redde for å bruke penger, men folk må heller ikke bruke penger på tull.
  Sparing Fru Halvorsen, du må oppfordre til sparing.
  Sparing fører til at bankene får mer egenkapital som de kan låne ut til investorer som igjen skaper arbeidsplasser.

  Selvfølgelig skal der være privat forbruk, men det må også være privat sparing. Derfor er skattelettelser så viktig nå.

 4. Jeg tror ikke folk bruker så mye mindre penger, vi må jo fortsatt ha mat. Men det er rart av Kristin å komme med et sånt utsagn. Det kan jo ha vært lite gjennomtenkt.

  Det vil uansett bli vanskelig for en familie som må stramme inn budsjettet i starten av denne nedgangsperioden å handle nye møbler og biler, og det er jo noe man ikke kan få gjort noe med som enkelt person.

 5. Hvorfor skulle bedrifter ville låne penger til å utvide og skape flere arbeidsplasser, hvis folk er for redde til å kjøpe produktene deres?

 6. Tilbaketråkk: Rot i systemet « indre, subtile ting

 7. Tilbaketråkk: Søkkrik sosialisme « Husfilosofen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s