Byggmester Bob uten jobb?

bobthebuilder

Finanskrisa når stadig nye høyder og bredder. Kapitalismen har kjørt verdensøkonomien inn på en humpete vei, og når vi kommer «back in track» er det ingen som kan forutsi. Enkelte spår at krisa snart er over, andre at den snart setter inn for fullt. En ting er sikkert: alle vi huske «krisa i 2008».

Grunnen til at krisa oppsto er ikke ensidig. Det handler om en systemfeil, med et system som kapitalismen, som er dømt til ikke å lykkes. Men hvem er det som virkelig taper på krisa? Er det alle aksjemeglerne? En ting jeg vil at alle skal ha i bakhodet: husk at Bush-regjeringen ikke åpnet lommeboken når hundretusenvis av amerikanerne sto i fare for å miste hus og hjem. Men alle styringsmyndigheter øser på når denne krisa satte inn. Henger de ikke sammen?

Når den globale økonomien får en knekk går det ut over folks kjøpekraft. Det første som man prioriterer bort er «overflødigheter». General Motors i USA står i fare for å sparke mellom 1 og 2 millioner mennesker. Det er opp til halvparten av den norske befolkninga som står uten jobb. Fordi folk kjøper ikke bil når økonomien er usikker.

I Norge og i Rogaland merker vi dette også. I en hjørnesteinsbedrift på Karmøy – Hydros Søderberg-anlegg – vil 450 ansatte miste jobben. Det man kan glemme er at dette er personer med familier, hobbyer, drømmer, regninger, lån, bil, hus, hytte og ønsker for fremtiden. Nå er fremtiden usikker.

Vi på venstresiden kan være fristet til å si: Told you so! Det skal vi ikke gjøre. Vi gleder oss ikke over krisen – tvert i mot. Men det gir oss en endelig bekreftelse på vårt antikapitalistiske syn. Hadde jeg vært kapitalist hadde jeg skammet meg!

Også byggenæringen står i fare for å gå uten arbeid over nyttår. Samme grunn: folk pusser ikke opp kjøkkenet når man føler en usikkerhet i markedet og i sin egen lommebok.

Det er viktig at regjeringen gjør alt hva de kan for å sørge for at Byggmester Bob ikke går uten jobb. Arbeiderpartiets visjon om Hele folket i arbeid og SVs formaningner om Arbeid til alle er ikke noe man kan legge på hylla i en slik situasjon. Arbeidsledigheten må holdes nede og krisa må vi holde borte! Den kan ikke ramme oss hardere enn den allerede har!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s