Et hull i velferdsstaten?

dsc_0452

(Audun Lysbakken, nestleder SV. Foto: privat)

En sak som blir viktig i valget i 2009 er hvorvidt tennene skal være en del av kroppen når det kommer til hva norsk helsevesen tar på sin kappe.

I SVs programforslag blir det tatt opp at vi ønsker at tannhelsetjenester skal bli en del av hva som inngår i den øvrige helsehjelpen.

«SV vil foreslå en tannhelsereform som innebærer at tannlegebehandling som er medisinsk nødvendig i størst mulig grad er underlagt de samme betingelser som sykehus- og legebehandling. SV vil begrense egenandelen til 2.500 kroner per år for nødvendig tannlegebehandling. Det tilsvarer egenandelstak 2, som noe av tannlegebehandlingen går under allerede i dag. De som går jevnlig til tannlegen og har normalt god tannhelse vil med en reform betale omtrent det samme som i dag, mens de som i dag ikke kontakter tannlege vil få begrenset sine kostnader til 2500 kroner for nødvendig tannbehandling med en slik ordning. For en del grupper er det nødvendig at tannhelsetjenesten er helt gratis. SV vil foreslå at ungdom opp til 23 år får gratis tannhelsetjeneste. For å hindre for høye kostnader ved ordningen vil SV innføre prisregulering på tannhelsetjenester gjennom nasjonale takster, i kombinasjon med refusjonsavtaler for tannleger som inngår i ordningen.»

I forrige uke var SVs nestleder på besøk hos oss i Stavanger SV. Her snakket han om arbeidsplanen, og kom innom emnet om tannhelse. Han trakk frem noe jeg mener er et godt eksempel: Om man står på ski, faller og brekker en arm og slår ut et par tenner. Så tar velferdsstaten seg av armen din, men man må betale i dyre dommer for å få fikset tennene.

Det skaper et unaturlig skille mellom kropp og munn. Dette vil ikke SV ha noe av! Mange vegrer seg for å gå til tannlegen, i frykt for å måtte betale mye. Dette sørger for at mange, særlig unge, utsetter tannlegebesøk. Slik kan vi ikke ha det i rike Norge. Og dette vil SV gjøre noe med!

2 kommentarer om “Et hull i velferdsstaten?

  1. Meget bra eksempel med skifallet! Er helt enig med at tannhelse også bør inngå i den øvrige helsehjelpen. Er i grunn ganske tåpelig at munnen skal skilles fra resten av kroppen på denne måten. PS: Veldig fin tittel!

  2. Pussig…

    Pussig er det at det eneste stedet man får fortløpende behandling fremfor å vente i kø er den delen velferdstaten ikke har noe med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s