Er jeg antisemitt?

boikott_israel

I Aftenbladet har vi nå begynt å se en debatt om antisemittisme. KrFs bystyrerepresentant har skrevet et innlegg som høster stor kritikk – og det med god grunn.

Det fokuseres i svaret på å vise hvor hårreisende uvitende Bjellands angrep er. Det er ganske dramatisk å kalle noen antisemitter. La meg poengtere i flere punkter hvorfor dette er så banalt, frekt og faktisk feil.

1. Først av alt blir man jo sammenlignet med jødehater, og dette leder jo tankene lett til handlinger som skjedde i Europa anno 1940-1945. Det er det ingen som, med fornuften i behold, vil vedkjenne seg noe slikt.

2. Det er hårreisende frekt å bruke slike hersketeknikker, med tanke på at det «vi» (som i Palestina-vennlige) kritiserer er jo ikke jøder, som folkeslag eller religiøs gruppe, men de handlingene som utføres av den israelske stat og regjering. Bjarne Bjelland har stilt opp før, med sine ekstremistiske holdninger. I en debatt jeg satt i, høsten i fjor, spurte han om ikke jeg ville gjort det samme som israelere om «det samme hadde skjedd med meg og mine». Som pasifist svarte jeg som sant er: nei.

3. Å kalle «Palestina-venner» antisemitter er jo faktisk en feil. En semitt stammer fra langt tilbake, og er en fellesbetegnelse for folkegrupper som har dominert i Midtøsten. Hovedsaklig handler det om språk. Vi kan se på hvilke land som regnes som semittiske folkeslag i dag: Assyrere, arabere og jøder. Så om man er antisemitt så er man jo mot palestinere så vel som israelere!

Dette vitner jo om at Bjarne Bjellands kompetanse om semittisme og folkeslag i Midtøsten kanskje ikke er den beste.

Jeg er svært fornøyd med finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen som nå ba det uavhengige etikkrådet for Oljefondet om å se på hvilke selskaper som har vært involvert i det israelske angrepet og okkupasjonen av Gaza. Det er viktig å stenge selskaper som bryter folkeretter ut fra Oljefondet og norske investeringer.

«De overgrepene vi nå ser mot sivile på Gaza-stripen kan aldri skape fred for israelerne. Tvertimot sprer dette mer hat. Jeg er glad for at vår regjering fremstår med en tydelig norsk stemme mot Israels framferd,» sier Halvorsen. «Vi skal gjøre alt i vår makt for å få slutt på overgrepene som nå begås mot palestinerne,» avslutter SVs leder.

Politisk styring av Oljefondet og dets investeringer er viktig. Vi må bruke det som pressmiddel i internasjonale sammenhenger. Som verdens 2. største investeringsfond skaper dette internasjonal oppmerksomhet.

2 kommentarer om “Er jeg antisemitt?

  1. Dei fleste jødar er visstnok heller ikkje semittar, men stammar frå konverterte jødar frå andre område i verda, ikkje lenger tilbake enn 1100-talet. Eg fann det i ei referanse til ei bok av Alan Hart, sitert på ein blogg som no er fjerna frå internett, så eg kan diverre ikkje bekrefta det :)

    Og det er jo tilflytta sionistiske jødar som har stått for jævelskapen. Dei få jødane som har budd i Palestina sidan før sionismen si tid, har levd fredsamt side om side med palestinarane i lange tider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s