Borgerlig kaos – og valget er 219 dager unna…

erna01

De borgerlige partiene krangler fortsatt så busta fyker. Dette gleder meg. For så lenge de ikke greier å enes om hvem som er deres statsministerkandidat, vil de ikke klare å skrape sammen kreftene til å vinne valget. Noe vi alle vil tjene på. Særlig vi som ♥ Velferdsstaten!

theodorkittelsennokken1

«Høyre vil ikke sitte i en regjering uten å ha statsministeren,» sier tidligere Høyre-nestleder og finansminister Per-Kristian Foss. Da er det altså ganske klart fra Høyres side hva alternativene er. Dette på tross av at Erna Solberg tidligere var åpen for Siv Jensen som statsminister. Nå har altså trompeten fått en annen melodi – noe som kan koste de borgerlige makten.

Lars Sponheim har vel ønsker om å bli statsminister han også. Men det er vel ingen utenfor Venstrekontorene som tror på dette? Høybråten (som den store diplomaten han er) vil vente å se på de faktiske valgresultatene. Noe som faktisk kan være en god ide, fremfor å låse seg til ideen at «om VI ikke får statsministeren, så er regjeringssamarbeid umulig».

Så hva er alternativene i 2009:

 • FrP (mindretall)
 • Høyre+FrP (flertall/mindretall)
 • Venstre+Krf+Høyre+FrP (flertall)
 • Venstre+KrF+Høyre (flertall/mindretall)
 • Arbeiderpartiet (mindretall)
 • SV+Arbeiderpartiet+Sp (flertall)

Man kan alltids få andre muligheter, men dette er vel de jeg regner som mest sannsynlige. Mens Siv Jensen tar alle de «galeste» Israel-vennene i KrF, mister KrF oppslutning. Et generelt trekk den siste tiden er at sentrumspartiene står svakt.

Ingen meningsmålinger ser like ut for tiden. Om sittende regjering blir gjenvalgt eller ikke, det gjenstår å se. Men ingenting er entydig.

Til alle dere som vil ha en god oversikt over SVs politikk, følg denne linken.

10 kommentarer om “Borgerlig kaos – og valget er 219 dager unna…

 1. Eirik da, ALLE partiene ønsker selvfølgelig å ha statsministeren, inkludert ditt kjære SV. Det at du fremmer Venstre+Krf+Høyre+FrP (flertall) som et regjeringsalternativ er litt underlig. Det finnes ikke noe regjeringsgrunnlag i det alternativet, noe som har vært tydelig i lang tid.

  Når så Høyre og FrP begge stiller som ultimatum at de skal ha statsministeren ved eventuell regjering, fører dette til at alternativet Høyre+FrP (flertall/mindretall) faller igjennom. Hvis dette ultimatumet droppes blir det straks mer sannsynlig.

  Da har vi fire igjen, inkludert en mindretallsregjering av FrP. Dette vil kun skje dersom de får flere stemmer enn Ap i valget, noe som jeg ikke ser som spesielt sannsynlig. Sentrumspartiene vil nok heller stille seg bak en ren mindretalls Ap regjering enn en FrP regjering, og du kan derfor fjerne FrP (mindretall)

  De tre som da står igjen er de sannsynlige resultatene

  Venstre+KrF+Høyre (flertall/mindretall)
  Arbeiderpartiet (mindretall)
  SV+Arbeiderpartiet+Sp (flertall)

  Det rødgrønne alternativet er et rent flertallsalternativ. Det som kan bli et problem for dem er dersom styrkeforholdet endrer seg litt for mye i retning Ap. Med et svekket SP(sannsynlig) og evt. SV(usikkert), vil det bli vanskeligere å forhandle seg frem til en felles løsning.

  Når det så kommer til hvem som blir regjeringsalternativenes statsministerkandidat er det noe som må forhandles frem av de som danner regjering. Men, det må sies at det skal mye til for å bli noen andre enn Erna Solberg eller Jens Stoltenberg. For at Sponheim eller Høybråten skal ha en mulighet til å bli statsminister må valgresultatene bli eksepsjonelt gode for Venstre og KrF, og selv om jeg håper at mitt eget parti gjør det bra, ser jeg det ikke som troverdig at styrkeforholdet de tre partiene i mellom kommer til å bli av en sånn grad at Erna ikke stikker av med sjefsstolen.(Hvis sentrumsregjeringen blir det endelige resultatet)

 2. Eirik, hvis dere bare fortsetter litt som dere gjør nå med innskrenking av talefrihet(jeg vet at den ble trukket) og kjønnsdiskriminering(verneplikten) og en hel del andre saker som det Norske folk har sett seg vesentlig uenig i så er det helt greit for meg. Det hiver bare stemmer til oss andre.

  Når valget er ferdig så kommer Høyre til å ta stilling til hvem vi skal sammarbeide med. Det har ingen hensikt i å lukke noen dører nå mer enn 6 mnd til valget.

 3. Jeg som også ♥ Velferdsstaten drømmer stadig om en moderat borgerlig regjering. :-)

  At «det krangler som busta fyker» mener jeg er et tåpelig utspill som grunner i at man er poltisk motstander. Det er akkurat som når oposisjonen hyler om at det skjær så fæle ting innad i regjeringen. Din politiske motstander vil alltid overdramatisere uenighet på den andre siden av gjerdet.

  Men en ting skal jeg være enig i. Sv+Ap+Sp hadde en mye bedre felles taktikk opp mot valget i 2005 enn det borgerlig side har mot dette valget.

 4. Eg likar ingen av dei du hev lista upp her … :(

  Vonar det vert det minst vonde, då. Ap+SV+Sp er trass alt litt betre enn noki borgarleg løysing. Det einaste eg kann verta rett nøgd med, er ein grøn siger ved valet.

 5. Her kommer min spådom:
  Jens Stoltenberg er statsminister etter valget, uansett hvordan resultatet blir. Det finnes rett og slett ikke alternativ.

  Om dette blir i en rød/grønn flertallsregjering eller ikke er ennå usagt.

 6. Tilbaketråkk: problemer i høyre? « Tomatketsjup

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s