EU-demokratiet

dsc_0254

EU har grunnleggende demokratiske problemer. En av hovedgrunnene til min EU-motstand er at vi vil skape lang avstand mellom folket og de som bestemmer over oss, om vi skulle bli styrt fra Brüssel. Dette kommer også klart frem i en artikkel trykket i the EUobserver.

Det landet som kjenner best til det kommende EU-valget er Luxembourg. Der oppgir 36 % korrekt dag og tid for valget. 36 %!? Det er kanskje en grunn til at så få kjenner til valget, når 70 % sier at de ikke har fått god nok informasjon fra EU-administrasjonen.

I Storbrittania, Portugal og Østerrike sier 3 av 4 at de ikke kommer til å delta i valget, som er i juni 2009. I Finland vet 2 % at det er EU-valg i år. Disse tallene er utrolig skremmende, og viser at EU har store demokratiske utfordringer. Det som også bør poengeteres er at dette alle er land som har langt høyere deltakelse og kunnskap om valg når det gjelder sine egne nasjonale valg.

Lang geografisk avstand mellom folket og politikerne er ikke alltid et problem. Dette har de klart godt i for eksempel Tyskland. Det gjelder bare å ha politiske beslutninger som tas så nært folket som over hodet mulig. Dette er uforenelig med den Europeiske Union. Derfor er det godt at vi er på utsida – og at ALLE meningsmålinger fortsatt peker i den retning!

Ja til folkestyre – Nei til EU

10 kommentarer om “EU-demokratiet

 1. Som liten lærte jeg at dersom man snur Norge på hodet, så kommer man ned til Italia.
  Ettersom vi vet at Finnmark har en større representasjon enn de burde ha i forhold til befolkningen, så er det riktig å påstå at jeg blir styrt fra Finnmark.

  Brussel ligger nærmere enn Finnmark.

  Hvor mange mennesker i Norge vet når 2009-valget skal foregå?
  Hvor mange prosent må delta?
  Dette er ikke brukbare mål for demokrati Eirik

 2. «Lang geografisk avstand mellom folket og politikerne er IKKE ALLTID ET PROBLEM. Dette har de klart godt i for eksempel Tyskland. Det gjelder bare å ha politiske beslutninger som tas så nært folket som over hodet mulig. Dette er uforenelig med den Europeiske Union. Derfor er det godt at vi er på utsida – og at ALLE meningsmålinger fortsatt peker i den retning!»

 3. Tja, Kyle har jo faktisk sannsynligvis rett i at minst like få vet datoen på stortingsvalget. Jeg vet det heller ikke :(

  … Men jeg vet det sannsynligvis etter å ha googlet det.

 4. Jeg synes ikke vi kan sitte å tro at folk ikke vet når stortingsvalget er… Vi får vente på eventuelle målinger på det. Og at du, Andreas, som er kandidat til Stortinget, ikke vet det, er skremmende!

 5. Jeg husker godt datoen til Stortingsvalget, spesielt siden det er den dagen jeg fyller 17.
  Dette med EU og demokrati minner meg på dagens samfunnsfagstime, der samfunnsfagslæreren vår (som åpenlyst støtter Høyre eller noe i den leiren) snakket om EU og hvor bra det ville vært for Norge. Dette var helt fram til jeg kom med kritiske spørsmål (som EU-motstanderen jeg er).
  Etter en del unnskyldning innrømmet hun at EU hadde et problem vedrørende demokrati.

 6. Eirik, hvorfor er du så opptatt av EU selv om ditt land ikke er med? Du bør være litt mer oppmerksom på at Norge, i forhold til andre EU-land, har et meget lavt utviklet lokaldemokrati. Hvorfor kjemper du ikke for å introdusere parlamentarisme i Stavanger, større makt til bydelsutvalg og mer deltakende demokratiske prosesser? I tilleg glemmer du en viktig sak for det som gjelder EU. Det er nærhetsprinsippet, det vil si at ingen land skal få fra EU en lov som bedre kan tas på lokalt nivå. Så er det ikke alt riktig det du skrev;-)

 7. Hvorfor det? Vet at det er i midten av september, det gjør sannsynligvis de fleste andre også, men om det er 14., 15. eller 17. er det bare å gjette seg fram til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s