Sutreretorikk

dsc_0129

FrP og Høyre legger seg på en sutre-retorisk linje. Dette blir trolig deres strategi i valgkampen. «Rogaland har ikkje fått någe av regjeringå!»

«Frp og Høyre mener at denne regjeringen ikke har fått til så mye og de klager på hvordan Rogaland og Stavanger har blitt behandlet de siste årene. De sutrer og griner som et lite barn,» sier Hallgeir Langeland, stortingsrepresentant for Rogaland SV.

Det er ingen statshemmelighet at Høyre og FrP begge er hypp på regjeringsmakt. Enten sammen, alene, sammen med andre, uten noen, kanskje med et par, men de vil ikke samarbeide med dem med mindre… Ja, la oss ikke havne helt på viddene heller. På en eller annen måte vil begge partiene regjere. Og deres analyse er at måten å vinne valget er ved å syte om alt «me ikkje har fått».

Her kommer da en liste, som Høyre og FrP kan kikke litt på:

Statsbudsjettet for 2009, Rogaland:

Helse

I statsbudsjettet er det til Helse Vest RHF bevilget:

 • 243 millioner kroner i forbindelse med omfordelingen
 • lette omstillinger med 94 millioner kroner
 • et aktivitetsøke med 136 millioner kroner
 • pensjoner har fått 680 millioner kroner
 • i tillegg til en opptrappingsplan for rus med 26 millioner kroner

Dette vil nok føre til et løft for Helse Vest og ikke minst rusomsorgen.

Så over til

Kultur

 • Stavanger symfoniorkester får 7,3 millioner ekstra, som fører til at de får 53,2 mill. kr. over statsbudsjettet
 • Investeringstilskudd på 20 mill. kr. til nytt konserthus i Stavanger
 • Rogalant teater får en tilskuddsøkning på 4 millioner, som dermed gir dem 42,9 millioner kroner totalt
 • Haugesund teater får 1 million ekstra, som totalt gir dem 7,1 millioner kroner fra staten

Det blir satset sterkt på museumsvirksomhet

 • 2 millioner kroner til en museumskonsolidering hvor Stavanger Museum og Rogaland Kunstmuseum skal inngå
 • Ryfylkemuseet får økt tilskudd på 527 000 kroner
 • Jærmuseet får økt tilskudd på 0,7 millioner kroner
 • Rogaland kunstmuseum får økt tilskudd på 0,3 millioner kroner som frigjør midler ifm. Den kulturelle skolesekken
 • Norsk oljemuseum får et øke på 2 millioner, som gir dem 8,2 millioner over statsbudsjettet

Det blir en del mindre kulturtiltak som får økt tilskudd

 • Kammermusikkfestivalen får tilskudd på 200 000, som totalt gir dem 1,4 millioner kroner
 • Kapittelfestivalen får et øke på 100 000 kroner, som totalt gir 626 000 kroner
 • Tou Scene får et øke på 100 000, totalt 641 000 kroner

Samferdsel er også et av områdene regjeringen har prioritert i statsbudsjettet for 2009. Det er like greit å bare begynne oppramsingen:

 • 761 millioner er satt av til det videre arbeidet på dobbeltsporet mellom Stavanger og Sandnes, siden det vil bli brukt 110 millioner kroner av vedlikheholdmidlene på å fornye det eksisterende sporet.
 • Det er bevilget store summer til opprustning av en rekke veier. Jeg nevner i fleng:
 • E39 Stangeland-Sandved 135 mill. kr.
 • Øvirge riksveier 258 millioner (medregnet 36 millioner som går til rassikring).
 • I “Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene” er det på landsbasis gjort en dobling, som gir 323,4 millioner kroner. Stavanger og Sandnes kommune står frie til å søke midler herfra. Men DET blir et lokalpolitisk spørsmål

Miljø

 • Satsingen på utslippsreduksjoner i storbyområdene står i fokus, og styrkes med nærmere 14 millioner kroner, gjennom økte tilskudd til samarbeidsprosjektet “Fremtidens byer”. Stavanger og Sandnes er to av de 13 byene som er med.
 • Det er foreslått litt over 1850 millioner kroner til arbeidet med prosjektene på Mongstad og Kårstø, forskning og teknologiutvikling og internasjonalt arbeid med CO²-håndtering
 • Det er foreslått en tillatelse på 190 millioner kroner til planlegging av fullskala CO²-fangst på Kårstø i 2009.

Utdanning

 • Basisstøtten til Universitetet i Stavanger (UiS) er foreslått styrket, med 12,627 millioner kroner
 • Høyskolen i landbruk og bygdenæringer foreslås styrket med 0,015 millioner kroner
 • Misjonshøyskolen får 0,133 millioner kroner over statsbudsjettet
 • Rogaland høyskole får et løft på 0,205 millioner kroner over statsbudsjettet
 • Regjeringen bevilger 1 million kroner som skal brukes til en integrasjonsprosess mellom Arkeologisk museum i Stavanger og UiS

Dette er bare mine egne gamle bloggposter jeg har dratt tilbake. Men det er slik at Høyre og FrP skal se at det vil være dumt å prøve seg på denne retorikken i det hele tatt. Jeg vil foreslå at dere prøver noe annet, for er det en ting vi i Rogaland SV er trygge på: regjeringen har ikke glemt Rogaland!

9 kommentarer om “Sutreretorikk

 1. Ser ikke noe liste over veier? Hva har dere fått til der? (bortsatt fra en ny lem på en ferjekai på skudesnes, som vil bli lagt ned så fort rogfast kommer) Vi betaler ca 3000 i året i vegavgift, 12 kroner i ut og inn av Haugesund, og 10 kroner for å kjøre inn i Stavanger. I tillegg til 5-7 kroner i avgifter pr liter bensin. Det blir en del penger det, som vi ikke ser.

  Men 190 millioner kroner til CO2 rensing på et kraftverk som så vidt er i bruk har dere råd til. Gasskraftverket på Kårstø har nemlig kun vert i drift i ti uker, der to av dem var med full produksjon. Resten av tiden sto anlegget stille, grunnet høy gasspris i forhold til strømprisen. Men der kan dere bruke penger, masse penger.

  Hvor langt tenker dere egentlig?

 2. Skulle gjerne sett en liste hvor du sammenligner alt det der men en som viser hvor mye som har blitt tatt fra oss i de siste 4 årene.

  Vi har med det beste gått i null.

 3. Jørgen:
  Ser du hiver deg i sutrekoret jeg.

  Kom med den forferdelige lista over det som «har blitt tatt fra oss» du. Jeg kan nesten ikke vente med å rive den i fillebiter.

  Hedgard

 4. Ja, vi kan jo begynne med Jåttå… Bare verdien av å ha den i fylket er mer enn hele bidrage til utdanningssektoren. Men jeg forstår hvorfor Langeland kaller H og FrP for sutrekoret – ser man inntektsøkningen har han ikke så mye å imponere med (heller tvert om). Eksempelvis pensjonsposten er lovbestemt og kan derfor ikke unnvikes.

  Men for all del, jeg bøyer meg i støvet for de 15.000 Høyskolen i landbruk og bygdenæringer og 205.000,- til Rogaland høyskole. Det viser tydelig at hvileskjæret er tatt igjen og høyere utdanning er gitt et løft.

 5. Kenneth:
  Du viser liten makroøkonomisk forståelse når du kommer med påstanden om at verdien av å ha Jåttå (med dette antar jeg du mener FOHK, da Jåttå ikke skal noen plass) overstiger hele bidraget til utdanningssektoren.

  La oss ta et kjapt regnestykke:
  – FOHK har 190 ansatte.
  – Utdanningsøkningen utgjør ca. 13.000.0000
  – Dette medfører at du mener at hver ansatte bidrar med 68.421,- mer til fellesskapet om de er ansatt ved FOHK.
  – Når vi vet at en gjennomsnittlig norsk Offiser kan øke sin lønn med ca. 200.000 om han jobber i det private, kan vi (uten å ta høyde for toppskatt) estimere en økt skatteinngang på 56.000,- pr. person som skifter til det private. Av erfaring vet vi at veldig mange gjør nettopp dette valget i omstillingstider, men for å ikke være for urimelig kan vi si en omstillingsgrad på 60%.
  – Dette betyr at hver ansatte ved FOHK må tilføre 102021,- til samfunnet for at ditt regnestykke skal gå opp. Samlet utgjør dette 19.383.990,-.
  – Med en gjennomsnittlig skatt i 2007 på 87700,- utgjør denne summen 221 stillinger.
  – Din hypotese tilsier derfor at hvert årsverk ved FOHK ville medført 1,16 ytterligere årsverk SOM IKKE VILLE EKSISTERT OM DEN ANSATTE JOBBET FOR ANDRE ENN FORSVARET. Dette ser vi at er direkte tåpelig, spesielt med tanke på Rogalands arbeidsledighet på 1,8%.

  Ergo, du tar feil.

  Forøvrig vil jeg si at ingen ennå har påpekt NATOs signaler om å flytte fra Jåttå grunnet plassmangel. Nå som FOHK flytter ut har de faktisk begynt å revurdere dette synet. Vi ser med spenning fra til den varslede omorganiseringen i NATO de kommende to årene. Kan det hende at sutrekoret på høyresiden vil sitte med skjegget i postkasse igjen? Meget mulig.

  Hedgard

 6. Jørgen:
  Ikke bland kortene. Dette er et helt annet poeng, som jeg mer enn gjerne tar for meg straks jeg er ferdig på jobb.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s