Om å kalle palestinere for palestinere

dsc_0014

På skolen i dag har vi besøk fra Betlehem. Dr. Abdelfattah Abusrour holdt et foredrag om hverdagen som palestier.

«Many of your are late today because of maybe the rain, maybe you overslept. In Palestina we are late all the time. But that is because of the occuption.»

Man oppholdes stadig og blir forsinket, kun fordi man er palestiner. Dette er jo rasisme i praksis! Det palestinske folket lever under stadig rasisme og diskriminering, fra israelske myndigheter. Han fortalte også om når han, i 1985, skulle studere i Frankrike. Da fikk han utstedt et reisedokument som sa at han var libanesisk flyktning.

«I am not a refugee from the dictatorship of Libanon, living in «the beaiful democracy of Israel. I am a palestinian refugee, under israeli occupation.»

Videre sa han noe jeg syntes var svært interessant:

«You norwegians, that has been under danish, swedish and german occupation, know what it means to fight for your freedom. Your grandparents also know what it feels like to be called a terrorist, when you are only fighting for your freedom.»

Max Manus: frihetsforkjemper eller terrorist?

Gutta på skauen: frihetsforkjempere eller terrorister?

Min farfar: frihetsforkjemper eller terrorist?

KrF mener det er det samme om man kaller palestinere for arabere eller for palestinere. Men følelsen av å ha en nasjonalitet, være en del av et folk og følelsen av å være palestiner er en følelse det palestinske folket har blitt frarøvet. Det samme skjedde med Norge under 2. verdenskrig. Vår binders er deres palestinaskjerf. I okkupasjonstider, fremfor alle tider, er følelsen av samhold viktig.

«For palestinians peace means nothing. For you it means liberty, democracy, justice and freedom of speach. But we are occupied by those pretending to defend the peace.»

«Don’t the palestinians have a right to defend themselves?»

I morgen kommer Gaza-legen Mads Gilbert. Jeg gleder meg veldig til å møte ham, høre hva han har å si og ikke minst til å blogge om hva han hadde å fortelle om. Det kan bli veldig, veldig spennende å høre hans beretning. Selv om den trolig er forferdelig og tragisk.

10 kommentarer om “Om å kalle palestinere for palestinere

 1. Interessant hvordan venstresiden plutselig fant ut at Araberstatene som gikk til krig med Israel ikke lenger var den ene siden av konflikten, men kun den nye folkegrupene «palestinerene» – og dermed ombestemte seg for hvem som var den svake part de måtte ta side med.

  Å sammenligne arabiske terrorister i Israel med max manus og whatnot blir litt som å si at arabiske terrorister i england også er frihetskjempere. De er tross alt en kune en litt mindre andel av befolkningen i England som Israel.

 2. Sykelig urettferdig at det bare er kongsgård som får besøk av så interessante personer. Hetland får aldri besøk såvidt jeg vet, og i alle fall ikke av så personer som har så mye interessant (og trist) å fortelle.

  Det er i slike stunder at jeg skulle ønsket at jeg søkte Kongsgård in the first place.

 3. Sondre, eksempelet ditt er usaklig. Faktisk er det ikke noen feil sammenligning å se på Max Manus og Milorgs likheter med palestinske ‘terrorister’. En manns terrorist er en annen manns frihetskjemper.

 4. Til opplysningens skyld er det et hav av forskjell mellom Hamas, som er de eneste som i denne konflikten er kalt terrorister, Milorg og Max Manus.

  Milorg gikk etter tyske strategipunkter i Norge, som fartøy, veier og jernbaner. Hamas har over lengre tid sendt raketter mot sivile hjem, skoler og sykehus. Ikke sprengte nordmenn seg i lufta i sivile områder og tok livet av sivile slik Hamas også gjorde helt til Israel satte opp en mur for å forhindre dette.

  Det irriterer faktisk en smule at folk ikke ser forskjellen der.

 5. Israel har fått det landet av verden. Skyld det på England. Men det er feil å behandle Palestinere slik. Man skal bli behandlet like bra i Israel dersom man er palestiner, norsk eller jøde.

 6. Hvis vi hopper 22 år tilbake i tid til før intifadaen og ser på hvordan palestinere hadde det da vil du finne noe helt utrolig merkelig: de var MYE mer velstående i dag, og MYE friere. Faktisk var palestinerne de mest velstående og frieste ordinære araberne i hele midtøsten (med unntak av de som faktisk er israelske statsborgere).

  Palestinere som bodde på Vestbredden og Gaza kunne fritt pendle inn i Israel og jobbe der. De samme palestinerne kunne IKKE fritt pendle inn i Jordan, Syria, Libanon, Irak, Saudi-Arabia eller Egypt. Der bodde det (og bor det) millioner av palestinskættede arabere i konsentrasjonsleirer i svært kummerlige forhold, uten mulighet til å bli statsborger, eie eiendom og ta seg arbeid.

  Palestinerne ble altså MYE MYE bedre behandlet av Israel enn av alle araberlandene. Faktisk så ble palestinerne behandlet bedre og hadde flere rettigheter enn de aller fleste arabere.

  Så kom intifadaen. Palestinerne gjorde opprør — ikke mot araberstatene som holdt palestinerne i konsentrasjonsleirer, men mot de eneste som behandlet dem med noenlunde respekt og likeverd, nemlig Israel. Spol frem 22 år og hvordan er situasjonen deres? Kummerlig. De er mye fattigere og de sitter reelt sett i fengsel uten å kunne bevege seg inn i Israel.

  Rasisme? Nix. Israel har hele tiden hatt interesse av å integrere palestinerne og gjøre dem til likeverdige borgere, men intifadaen og terroren satte en stopper for dette. Det var palestinernes eget valg — dessverre — og nå bærer de konsekvensen av dette.

 7. hvis det som du onar sier er sant. da mener jeg det er overdriving at verden setter seg så sterkt på palestinas side i denne konflikten… men jeg har aldri hørt at palestinere har hatt det så fritt før. kan du legge igjen en lenke eller noe det står på? :P

 8. Joran,

  det finnes stort sett kun offisiell israelsk statistikk over levestandard og rettigheter fra de palestinske områdene før intifadaen, og min erfaring er at de fleste sosialister velger å være svært skeptiske til disse tallene. (Les: anti-semittisme)

  Det som derimot ER allment tilgjengelig er data om de arabiske konsentrasjonsleirene. Dette er veldokumentert av andre kilder enn israelske:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_refugee

  The number of Palestinian refugees by country as of 2005 were as follows:

  Jordan 1,827,877 refugees
  Gaza 986,034 refugees
  West Bank 699,817 refugees
  Syria 432,048 refugees
  Lebanon 404,170 refugees
  Saudi Arabia 240,000 refugees
  Egypt 70,245 refugees[1]

  (FN-statistikk)

  FN har *to* definisjoner for flyktning, en for palestinere og en for absolutt alle andre. Alle andre kan bare defineres som flyktning dersom de faktisk fysisk har flyktet i fra et land. Barn av flyktninger født i asyllandet regnes av FN *ikke* som flyktninger, og disse har krav på statsborgerskap og integrering dersom de ikke kan returneres trygt til foreldrenes hjemland.

  Sånn er det ikke for palestinerne. For dem går flyktningstatusen i arv, nesten som et slags moderne kastesystem. Det betyr at det i Jordan, Syria, Saudi-Arabia, Egypt og Libanon bor fjerde generasjons «flyktninger.» Med andre ord, barn av barn av barn av palestinske flyktninger. Det vil si at det bor mennesker som er født i Libanon, deres foreldre er født i Libanon og til og med deres besteforeldre er født i Libanon, men de har ikke libanesisk statsborgerskap, får ikke ta seg ordentlige jobber, får ikke eie land osv og regnes som «flyktninger.»

  Palestina utgjør noe slikt som 0,5% av arealet til alle arabiske land. Hvis de arabiske landene ønsket å få en slutt på elendigheten til disse palestinerne så kunne det vært ordnet på et par timer. Arabiske land kunne tatt i mot dem og gitt dem statsborgerskap og vips så hadde problemet vært borte. De snakker jo samme språk, har samme kultur og religion så det er egentlig ingen hindringer for dette.

  Likevel: dette skjer ikke fordi de arabiske landene ikke *ønsker* det. Dette kalles «åpen sår»-strategien. De ønsker å holde palestinerne i kummerlige konsentrasjonsleirer for å holde dem sinte og å gi naive sosialister i Vesten dårlig samvittighet.

 9. du har et godt poeng. takk for oplysningene, dette har jeg aldri hørt om i nyhetene eller noen steder på skolen heller. :)

 10. Joran,

  grunnen til at du aldri har hørt om dette på nyhetene eller noen steder på skolen er at både media og skolene er *ekstremt* venstrevridde og derfor filtreres og sensureres bort informasjon som strider med det som er politisk korrekt syn på venstresiden, samtidig som all type informasjon som stemmer over ens med det politisk korrekte synet blir blåst opp ut over alle proporsjoner.

  Eksempel: i Sudan kan vi snakke om *ordentlig* rasisme og folkemord, hvor den svarte delen av befolkningen systematisk undertrykkes og forsøkes utryddes av staten. *Hundretusener* av svarte sudanere har blitt myrdet, voldtatt eller på andre måter krenket av den sudanesiske stat. Hvor mye hører du om denne konflikten i media? Nesten ingenting.

  Hvor mye hører du derimot om Israel-Palestina-konflikten? Ganske mye? Og alltid svært negativt i Israels favør. Israel er faktisk et utviklet land som oppfører seg usedvanlig sivilisert til å være i en krigssituasjon med fiender og terror på alle kanter. Jeg tviler sterkt på om Norge hadde oppført seg like sivilisert i en lignende situasjon. Likevel er det altså *Israel* som får kritikk, ikke Sudan, Iran, Zimbabwe, Kina, Saudi-Arabia, Venezuela, Nord-Korea eller Cuba.

  Hvis jeg var deg ville jeg vært *svært* skeptisk til det du lærer på skolen og leser i mediene om ting som har med samfunn og politikk og gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s