Monsen, Fritt Ord og tullete prisutdelinger

0504071553306_nina-karin-monsen

Nina Karin Simonsen uttalte under gårsdagens utdeling av Fritt Ord-prisen at «Vi må tørre å såre hverandre». Det har hun helt sikkert greid. Men fortjener hun 400 000 kroner for å såre folk? Her kommer et knippe utvalgte sitater fra årets vinner av Fritt Ord-prisen:

«Homofile kan, som psykisk utviklingshemmede, ha krav på trygd som medfødt ufør» (NKM i sin siste bok «Kampen om ekteskapet og barnet»)

«Lesbiske får handikappede barn» (Dagbladet, 26.04.2009)

«Sædonorer likner femtekolonisten eller krigsvoldtektsmannen som gjør fiendens kvinner gravide» (Klassekampen, 4.6.08)

«Den prostituerte er en atypisk kvinne. Hun vil ikke arbeide og spare til det hun ønsker seg, hun vil ha det med én gang uten å arbeide.» (Aftenposten, 26.07.06)

Hva er intensjonen med å dele ut prisen Fritt Ord? På stiftelsens nettsider står følgende:

«Institusjonen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord.»

Det Monsen har gjort har vel neppe vært av sammenlignbar karakter med andre som har virkelig skapt gode debatter her til lands. Det hun har prestert, det er å snakke stygt om mennesker med annen seksuell orientering enn henne selv. Hennes snevre begrep om hva som er rett og galt kan vel neppe kalles å «stimulere den levende debatt». Men hun har helt klart vært «uredd i bruk av det frie ord». Uredd for å såre andre.

Nå er prisen gitt til Monsen – til tross for store protester. La meg ha det sagt: jeg respekterer Monsen for hennes meninger. Men å belønne påstander som hennes, bare fordi hun snakker «rett fra levra», handler vel ikke først og fremst om ytringsfrihet. Men da belønnes en form for rasisme?

Selv om man vil, kan man ikke ytre seg som man vil når det kommer til hva som regnes som rasisme. Å skjule rasisme bak ytringsfrihet går ikke – det er mot loven.

Jeg skulle ønske Fritt Ord hadde tatt til vett – og trukket prisen tilbake fra Nina Karin Monsen.

8 kommentarer om “Monsen, Fritt Ord og tullete prisutdelinger

 1. Jeg synes det er uhørt at hun skal få prisen. Prisen skal gå til noen som tør å gå ut alene i media og snakke ærlig. For det første har hun et parti bak seg som hjelper henne å få frem saken, og for det andre så er det hun sier diskriminerende. Jeg forstår meget godt hvorfor Kim Friele gir tilbake prisen sin.

 2. Å angripa svake grupper er missbruk av ytringsfridomen. Eg tykkjer det er heilt på hovudet å gje ein pris som har til føremål å styrka ytringfridomen til nokon som missbrukar han!.
  Takka meg til Kim Friele, det er ei dame med trøkk!

 3. Veldig bra skrevet,Eirik.
  Men,å respektere meningene til kjære fru Monsen er vel kanskje å legge litt for mye godvilje til. Jeg bruker vanligvis å respektere mennesker med sterke meninger,-men,jeg respekterer ikke Hitler og nazismen,ei heller Monsen og «homofibismen»

 4. Helt enig med deg i at de burde trukket prisen tilbake fra Nina Karin Monsen. En person med hovedfag i filosofi (NKM) burde være i stand til å tenke over at hennes formuleringer er i krasseste laget, og at de er lite gjennomtenkte og veldig overforenklede, og representerer subjektive meninger framfor filosofisk og etisk debatt. Det er flere sider ved denne saken enn det Nina Karin Monsen kommer med.

  Noe av det samme kan også sies om Øyvind Benestad, prest og Nina Karin Monsens meningsfelle, som sier at ekteskapet er biologisk. Tiltrekning mellom mennesker kan sies å være biologisk, enten det er snakk om heterofili eller homofili. Men ekteskap er ikke biologisk, det er en konstruksjon. Ekteskap er noe kulturelt! Noe som varierer med hvor i verden man er og hvilke sosiale grupperinger en tilhører (jfr. ekteskapsskikker)

 5. Du er for full ytringsfrihet, bare ikke for (det du definerer som) rasister? Enten har man full ytringsfrihet, eller så har man det ikke.

 6. Olve: Hvem av oss ovenstående er den kommentaren til?
  Jeg har ikke sagt noe om rasisme. Jeg bare sier at ekteskap er noe kulturelt, ikke biologisk. Jeg mener jeg har mitt på det rene.

 7. Olve: NKM fortener ytringsfridom, og likeså gjer Tore Tvedt. Men dei fortener ingen pris for det, og det er ikkje ein god idé å oppmuntre og gi aksept til den type ytringar som bidreg til å begrense andre sin fridom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s