Gratulerer med dagen!

20060517-17mai

Gratulerer med dagen!

Jeg håper alle får en flott dag, at været blir bra og at alle dere der ute får spist masse is, pølse og drukket masse brus. Det er jo lett å bli nostalgisk av å tenke tilbake på hvordan det var å feire 17. mai som barn.

De siste årene har min bevissthet rundt feiringen av 17. mai blitt en annen enn det den var når jeg var liten. For mitt motiv for å feire 17. da var jo nettopp is, pølser, brus, tog, kake, mer tog og innkjøp av små duppeditter som lager alt for mye bråk, som mamma og pappa konfiskerte 18. mai. Men nå feirer jeg 17. mai av langt andre grunner enn før.

§ 1. Kongeriget Norge er et frit, selvstændigt, udeleligt og uafhændeligt Rige.

De av dere som vil beskylde meg for å være nasjonalist, dere trenger ikke det. For det handler ikke om nasjonalisme. Det handler ikke om at jeg dyrker «det norske», men jeg dyrker selvstendigheten. Det å ikke være medlem i EU. Vi er med i Europa og Verden, men vi er ikke medlem i EU. Vi har selvråderett, vi har vår egen utenrikspolitikk, miljøpolitikk, bistandspolitikk og mye, mye mer. Et Norge utenfor EU er et Norge med en selvstendig stemme i verden!

Derfor går jeg med Wergelands venner 17. mai, i Folketoget. Og det kan du også gjøre, om du vil feire § 1 i Grunnloven.

n736240300_2992551_7551

21 kommentarer om “Gratulerer med dagen!

 1. § 2. Den evangelisk-lutterske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende sig til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.

 2. Hva var poenget? Har jeg skrevet at jeg feirer 17. mai for å feire 2. paragraf i grunnloven? Og jødeparagrafen vet du er fjernet, for lenge siden. Og hvem sin fortjeneste var det? Nettopp Wergeland!

 3. Det kan vel tenkjast at meininga var å utgjera ein balanse til grunnlovspanegyrikken. Likevel må det seiast at det er ei fin lov, og jammen ein fin dag òg, så nokon utprega grunn til å vera gledesdrepar er det ikkje. Vil gjerne òg retta merksemda mot § 93, som føreskriv at tre firedelar av Stortinget må gje tilslutnaden sin dersom Noreg skal avgje suverenitet til overnasjonale entitetar – til dømes EU. Bra, det. Fint med lov. Hurra for 195 år med rettsstat på heimleg grunn.

 4. Det er hyggelig at du er så engasjert i samfunnet med tanke på hvor ung du er, men det som plager meg er hvor sjeldent du går innpå trossaker; for en slik fornuftig mann som Dem må da være kristen? : – )

  Jeg er også veldig interessert i å høre hvordan du kombinerer sosialisme med religion fordi det er noe jeg selv stadig prøver på, men ikke helt får til siden disse to retningene på mange plasser motsier hverandre.

  Takk på forhånd, og lykke til!

 5. Rikard: Hei og takk for hilsen. Vil ikke utdype mtt syn på religion i et kommentarfelt, men lover å skrive en bloggpost om dette snart. Er et interessant (med og veldig personlig) tema.

 6. Nei, det er ikke et personlig tema. Enten finnes Gud, eller så finnes han ikke, og svaret kan finnes gjennom induksjon og deduksjon. Kristendommen og sosialismen er to sider av samme sak, begge deler er irrasjonell, nihilistisk mystisisme.

 7. Her var der hett gitt!

  Olve:

  Det er et rimelig stort fagmiljø på verdensbasis som ler av dine påstander om at guds eksistens kan svarest på som et enten eller spørsmål. Jeg vil gjerne høre din definisjon av gud? Er du religiøs? På hvilken måte er forsåvidt guds eksistens relevant? Vi vet jo meget godt at religion eksisterer. Er religion irrasjonell? Både ja og nei. Både ja og nei.

  Disse påastandene dine er tangerende kvantitativ septikalsk retroflektering av tomfraser i agitatornarr-positur. Det er nok mange ordsammensetninger her, ja både mystiscal socialismus nihilismus og irrationalis. Olve, du må ikkje vere så bastant. Skal ein kanskje ikkje seie at du og dine sidekameratar trur på ideologi, som i sin blotte natur er like dogmatisk og mystisk som sosialisme, kristendom eller anna.

  Ta no ut bjølken i ditt eige auge, før du risar andre med planken du fekk frå din mors auge, sånn at andre kan skjønne kvifor skogen berre er ei flis, og kvifor dei må få flis på iris.

 8. hahaha! Nei, på ingen som helst måte. Eg våsar ikkje. Kommentaren min var vel eigentleg ei påpeiking av lite konstruktive kommentarar på herr. Sakariassen sin 17.mai kommentar. :) Og dermed er eg medskyldig i det me kan kalle … hold deg fast «septifiseringa» av den frie debatt på internet.

  Septikalsk er ei samansetting av ordet Septik ‘avføring og vatten i frå sanitæranlegg ol.’ og suffikset -alsk ‘gjer tyding til at det som ein beskriv, har egenskapar eller likskapar med ordet det suffikset er satt på’ . Det er herved eit ord med meining og alt. Berre ta det i bruk.

  :D

 9. Faktisk kan man ikke leve på Nietzsche i det hele tatt. Nietzsche er kanskje den ondeste filosofen som har levd.

 10. Det viktigaste spørsmålet her tykkjest vera: kvifor byter signaturen «Justis Nu!» (sic) frå sivilisert riksmål til jeger- og sankar-landsmål midt inne i resonnementa sine?

 11. Det kallest å vere konsekvent inkonsekvent. :) Tidvis følg eg ei lite omtalt rettskrivingsnorm af 1749, paalagd mig af Universitetsstudentenes mannslaug, hipp hipp! Alikevel, kan ein ikkje vere uten barbar-målet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s