Hvor ble engasjementet og solidariteten av?

SRILANKA-WAR/Situasjonen i Sri Lanka er dramatisk. Dødstallene er høye og pressedekningen er laber. Verden står på sidelinjen og ser et folk bli etnisk renset. Hvor er det internasjonale presset, engasjementet og solidariteten.

Først vil jeg beklage at jeg ikke har skrevet om dette før nå. Plutselig gikk nettopp det opp for meg, og nå vil jeg altså skrive om det.

Rundt nyttår brøt den dramatiske situasjonen i Gaza ut. De fleste av oss husker det. Da samlet flerfoldige tusen nordmenn seg til demonstrasjonstog og vi viste tydelig at Israels handlinger ikke var akseptable. Offisielt har både Norge og SV fordømt krigføringen i Sri Lanka. Men vi må gjøre mer!

Alle mennesker i konfliktområdet må kunne få bevege seg fritt. Sivile som flykter fra kampene må få en verdig og respektfull behandling under oppsyn av FN og internasjonale observatører. I tillegg må partene sørge for at mat og annen humanitær hjelp kommer fram til befolkningen. Syke og skadede må gis tilgang til behandling og ambulanser må kunne reise fritt ut og inn av konfliktområdet. Dette er krav vi har tatt opp og vil fortsette å ta opp med begge parter i konflikten,» sier Erik Solheim, miljø- og utviklingsminister (SV).

Sosialistisk Ungdom krever at Sri Lankas regjering settes under økonomisk press for at massakrene skal stanses. Økonomisk bistand utgjør et viktig bidrag til statsbudsjettet på Sri Lanka, samtidig som regjeringen ha rustet opp militærapparatet kraftig. Norge må fryse pengestøtten til Sri Lanka, for å presse regjeringa til å stoppe krigføringa. I stedet må Norge bruke pengene til hjelp for krigsofrene og gjenreising i de tamilske områdene

Jeg har ett ønske, og det er at tamilenes sak skal få frem like mye engasjement og solidaritet blant det norske folk! De sivilie tapene forårsaket av regjeringen er uakseptable – og Tamiltigrenes kamp må ikke være militær, men kjempes ved bruk av politiske virkemidler!

5 kommentarer om “Hvor ble engasjementet og solidariteten av?

 1. Dette er alt for unyansert Eirik. Ja, det som skjer er helt jævlig, og skulle aldri vært tillatt. Men å kalle det etnisk rensing viser at du ikke kjenner situasjonen på Sri Lanka overhodet.

  Hvordan kan du beskylde en regjering som har tre tamiliske partier i seg for å drive med etnisk rensing av tamiler?

  Hvordan kan du si at tamiltigrenes kamp skal vinnes, når tamiltigrene hevder at de er de eneste sanne representanter for tamilene, og likviderer all annen motstand?

  Hvordan kan du støtte en organisasjon som bruker terror som virkemiddel, og som har gjort det i lang tid?

  Hvordan kan du i det hele tatt støtte tamiltigrene når det gang på gang er bevist at tamiltigrene gjør seg skyldig i like mange brudd på menneskerettighetene som den folkevalgte regjeringen.

  Igjen glir vi i fellen av å tro at vi må ta side. De fleste på Sri Lanka gir f. i om du er tamil eller singaleser, så hvorfor skal vi på venstresiden i Norge fokusere så sterkt på det? De eneste vi må ta side med er befolkningen, uavhengig av om du er tamil eller singaleser.

  Det betyr støtte til Røde Kors, Forut osv, en klar fordømmelse av krigsforbrytelser på begge sider av fronten, og støtte til de organisasjoner som jobber for fred. Ditt krav om å fryse bistand minner om Bush sin retorikk; er du ikke med oss er du mot oss. Du og SU tar fullstendig feil med et slikt krav, og jeg synes det er trist å se at en organisasjon som SU går i en så klassisk felle som å bruke bistand som trussel mot regjeringer vi ikke liker…

 2. Det var akkurat dette jeg sa når krigen raste i Gaza. Dere er bare ute og viser «solidaritet» når USA eller Israel er involvert.

  Denne krigen kan verken USA eller Israel anklages for, og da driter dere i det.

 3. Hei Erik og Espen.

  Det vil alltid være en folkevalgt regjering som sitter med ansvaret for sivilbefolkningen, så også her. Men, LTTE har i flere år hatt en de-facto stat hvor enn ikke har forholdt seg til demokratiske prinsipper, menneskerettigheter eller gjeldene fredsavtaler. Det gjør det vanskelig å plassere ansvaret for krigshandlingene bare i Colombo.

  Så, hva angår den situasjonen som er nå så er jeg helt enig med deg. LTTE er nedkjempet som militær og politisk kraft. De har ikke noe system for å ta vare på befolkningen, og det er da et ansvar som tilfaller den Sri Lankiske regjering – men da blir det helt feil å kutte bistanden til landet – da får en heller i større grad øremerke den, samt bruke mer på NGOene.

  Så til Erik:
  Dersom du med ditt innlegg ikke forsøkte å gi en støtte til LTTE, så beklager jeg at jeg har gitt deg en slik merkelapp på FB. Likevel, din avslutning om at LTTEs kamp må kjempes politisk, ikke militær oppfater jeg som en slik støtte. Dette er jo, som vi her ser, problemet med skriftlig kommunikasjon – man mister en del mulighet for tilleggspørsmål, og man blir lett hengede i detaljer.
  Uansett, Beklager – Sorry!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s