Regjeringens fantastiske pensjonsløfte!

FEIRING / JUBILEUM

Nå har vi levd i uvitenhet om det blir streik eller ei i et par dager. Nå ser det ut til at vi ikke trenger forvente noe før neste uke. Men frem til det må vi holde motet oppe. Jeg ble kraftig overrasket over å se regjeringens knallgode og supertydelige svar på hva regjeringen mener om pensjon og AFP.

Regjeringen har skrevet følgende, i dette dokumentet:

Vil Regjeringen at den offentlige folketrygden fortsatt skal være bærebjelken i vårt pensjonssystem, og gi minst samme dekningsgrad som i dag?

JA! Pensjonsforlikene i Stortinget 2005 og 2007 og Regjeringens oppfølging med forslag til nytt lovverk i 2009 viser at folketrygden fortsatt vil være bærebjelken i pensjonssystemet, med om lag samme dekningsgrad som i dag.

Vil Regjeringen innføre lovfestet tjenestepensjon for alle?

Ja! Obligatorisk tjenestepensjon ble innført fra 2006 som del av pensjonsreformen.

Vil Regjeringen sikre en videreføring av dagens AFP-ordning?

Ja! AFP-ordningen ble sikret for framtiden gjennom pensjonsforliket i Stortinget i 2005 og lønnsoppgjøret i 2008. Organisering, finansiering og administrasjon av AFP i offentlig sektor utredes og avklares under lønnsoppgjøret i 2009.

Vil Regjeringen sikre at tjenestepensjonsordningene i stat og kommune fortsatt skal gi de ansatte en pensjon som tilsvarer 66 prosent av sluttlønna?

Ja! Pensjonsforliket i Stortinget i 2005 sikrer at tjenestepensjon tilsvarende to tredjedeler av sluttlønn i offentlig sektor (bruttoordninger) videreføres. De offentlige tjenestepensjonsordningene må tilpasses den nye folketrygdmodellen, men slik at de også omfattes av delingstall og ny indeksering. Framtidens offentlige tjenestepensjon skal avklares nærmere i lønnsoppgjøret 2009.

Om regjeringen virkelig mener dette, så viser de handlekraft og vilje i forhandlingene videre. Men selv om løftene er bra, så må jo regjeringen virkeliggjøre garantiene! Ta dem med i forhandlingene – fra nå av!

5 kommentarer om “Regjeringens fantastiske pensjonsløfte!

 1. Jeg leste det dokumentet på LO kongressen og blei også mildt forundra, særlig siden regjeringa har sittet i ukesvis å nekta å forhandle på noe annet enn en påslagsmodell.

  Men, det er nå moro virkelig begynner , når vi skal sørge for at bruttomodellen 30 – 66 -65, ikke bare blir en midlertidig greie som de gamle får nyte godt av, men også ungdommen. Så hvis du har noe futt igjen før sommerferien ville jeg brukt tia mi på å bombe media med saker om det.

 2. Kjekt å se at du engasjerer deg, Eirik, særlig siden det så absolutt er noen år til det gjelder deg… jeg syns det er skremmende hvor lite som blir sagt om ytterkantene av reformen, vi har jo snakket om det før: hvis man skal være berettiget å ta ut lusepensjon fra man er 62, blir da alle uførepensjonister og pålagt det, eller kan de vente til de er f.eks 65? Og hva med enker/enkemenn? Hvis alle skal regnes som single ved utregning, hva vil det gjøre for den etterlatte? Ingen tilleggspensjon slik som i dag?

  Det er litt av en reform de prøver å slå igjennom, og med så mange uenigheter så er det lett å glemme de små detaljene, som er så utrolig store for dem det gjelder! Stå på! G

 3. Eirik, vi har ikke råd til dette. Den pensjonen du foreskriver er LANGT høyere enn det pensjonistene har betalt inn. Det er en ENORM ubalanse, og det er vi som er unge som må betale. Hvordan kan du forsvare dette?

 4. Blir fort noen ekstra hundre millioner mer inn i året om ALLE de som tjener over 2 000 000 i året betaler den skatten som er rett og rimelig i stedet for å snike seg unna gjennom alle mulige smutthull.
  Blir fort litt mer penger til alle om man setter et maxtak på pensjon, slik at folk som har tjent fett hele livet ikke nødvendigvis skal få sponsa en nesten like fet pensjon av staten. Det er de som kan leve med kutt i pensjon, ikke minstepensjonistene som har jobba som vaskehjelp hele livet.
  Fjern privat pensjonssparing, det er en effektiv måte for kakser å sikre seg litt ekstra. De som bruker det er ikke sykepleiere, yrkessjåfører og anleggsarbeidere.

  La oss ta litt mer fra de rike, ikke fra de som har minst – for noen må vi ta mer fra. Vil du ta fra de som har minst, Olve? Ja eller nei? For det er konsekvensen av Høyres politikk på dette feltet.

  • Jeg er mot offentlig pensjonssparing. Det er en elendig idé, både på grunn av det gigantiske byråkratiet, men mest fordi det baserer seg på penger som ikke eksisterer. Dagens pensjonssystem er lagt opp som et pyramidespill, der en generasjon betaler neste generasjons pensjon. For 68erne var dette uproblematisk, deres foreldre pensjonerte seg sent og døde tidlig, så regningen ble ikke spesielt stor. Dessuten kunne de alltids lempe regningen over på «de rike». Til tross for sin klare venstredreining betalte altså 68er-ungdommen ganske lite i skatt.

   Når de derimot ble eldre, begynte de å få ganske god råd. Naturlig nok var ikke høy skatt så attraktivt lenger, derfor fikk vi høyrebølgen på 80-tallet. Av det lille 68erne betale i skatt, gikk nesten ingenting til pensjonssparing, det meste gikk til noen utvalgte «hjertesaker». Allikevel er en ting enda mer relevant; deres katastrofalt lave fødselsrate. Når 68erne ble middelaldrende falt fruktbarhetsraten drastisk (http://www.ssb.no/emner/02/02/10/fodte/fig-2009-04-02-01.html). Barn og sånt var jo noe herk.

   Det skal derfor ikke så mye hoderegning til for å forstå at 68erne karrer til seg langt større pensjoner enn det de selv har spart, både gjennom barnefødsler og gjennom kapitaloppsamling. Fordi 68-generasjon er den største demografiske grupperingen i samfunnet, har de kunnet svindle til seg enorme summer i ren Madoff-stil. Og det er ikke «de rike» som må betale for dette, det er vi, og det blir ikke billig.

   Lurer du på hva min løsning er, er dette et vanskelig tema, men min holdning er at 68erne må ta konsekvensene av sin idioti selv. Når kassen endelig er tom, etter årevis med tankeløs velferdsfesting, er det de som bør ta regningen, ikke jeg. De som pensjoneres må derfor ikke få en større pensjon enn de har betalt inn, gjennom skatt og gjennom barnefødsler. Har de spart privat, fortjener de å kunne høste dette, har de ikke; tough luck. Premissene i spørsmålet ditt er gale; jeg vil ikke ta noenting fra noen som helst; jeg vil la den enkelte høste det han selv har sådd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s