Avskaff eksamen!

eksamen_skole_elev__584775p

I dag har jeg, som mange med meg, før meg og etter meg, eksamen. Jeg har eksamen i tysk, andre har hatt eksamen i norsk, matte og andre kommer opp senere. Jeg er mot eksamen – kanskje mer nå enn før!

SU sier:

Dagens eksamensordning er en av de dårligste vurderingsformene vi har i utdanningssystemet i dag. Standardiserte eksamensoppgaver og prestasjonspress med lite rom for annet enn reproduksjon av kunnskap mener SU er en dårlig måte både å vise tilegnet kunnskap og anvendelse av denne. Det er få plasser man i arbeidslivet setter seg ned helt alene uten hjelpemidler for å løse et problem. SU er derfor mot eksamens som vurderingsform, og vil i større grad bruke alternative som mappeinnlevering og hjemmeeksamen etter hva som er den beste pedagogiske løsningen.

For hva er poenget med dagens skole? Er det å teste, måle og prøve ut elevene mest mulig eller er det at elevene skal ha god kunnskap? Skolen SU og jeg ønsker legger vekt på det siste. For hvor mye reflekterer din eksamenskarakter den faktiske kunnskapen du besitter? Det er et godt poeng at ingen andre plasser i livet (særlig arbeidslivet) blir man skjermet fra andre, fra hjelpemidler og kommunikasjon, og får 5 timer til å utføre en oppgave.

Forskjellen på en moderne og gammeldags skole er følgende: i en gammeldags skole blir man satt til å pugge. Men i en moderne skole skal man lære seg å bruke redskaper og hjelpemidler for å løse oppgaver og skape gode besvarelser. For i en verden hvor mulighetene for inspirasjon og kilder for info er ubegrenset blir det viktig å lære hvordan å best mulig benytte seg av hjelpemidler.

SU vil også fjerne eksamen. Det du ikke klarte på en dag skal ikke avgjøre framtidsvalgene dine.

Eksamen er en utdatert og gammel måte å vurdere elever på. I et samfunn hvor kommunikasjon, informasjon og kunnskap flyter fritt er det behøvelig med nye måter å tenke på. Den konservative kunnskapstenkningen hører ikke hjemme i 2009. Derfor vil SU kjempe for å fjerne eksamen!

Før øvrig håper jeg folk ønsker meg lykke til med eksamen. Jeg har lest mye og pest meg gjennom utallige sider med tysk grammatikk, gått på tyskkurs på UiS og gjort det jeg kan. Så tvi-tvi. Ich bin, du bist, er/sie/es ist!

12 kommentarer om “Avskaff eksamen!

 1. Hva synes du om steinerskolens alternativ Eirik? Når man istedet for eksamen har en årsoppgave. Den er veldig selvstendig, og teller som en egen karakter på vitnemålet. Man får noen studietimer i skoletiden, men gjør mest hjemme. Da blir man vurdert utifra et år, istedet for en time.

 2. Det er noe av det dummeste jeg har hørt.
  Eksamen hviser jo om en har fått med seg det som læreren har gått gjennom i løpet av et helt år. Sitter det ikke lengre enn etter den første prøven så kan en ikke faget.
  Mappe og hjemme eksamen kan en få andre til å gjøre for seg, og få bedre karakter enn fortjent.
  Må heller endre på formen, som åpen bok eksamen for da viser en at en kan faget og vite hvor en finner infoen til det en har læret, har en ikke lært det på 1 år, er det liten sansynlighet at en ikke lærer det i arbeidslivet heller. Jeg har ikke lyst å jobbe med en som ikke klarer å jobbe selvstendig og trenger hjelp hele tiden, slik at jeg ikke får gjort min egen jobb.

 3. Jeg lurer på en ting her Eirik. Dere sier at enn ikke skal dømmes etter hva enn presterer på 1 dag. Den er grei nok den men har dere da og tenkt å avskaffe svenne/fagprøven?

  Lærlinger blir testet denne ene dagen å står du ikke på den så må man gjøre det om igjen akkurat sånn som på eksamen. Det er en kvalitetssikring av lærlingene at vi har den og uten den så hadde kvaliteten på mange av våre yrkesfaglige dalt.

  Så jeg spør igjen, ønsker du å fjerne denne ordningen og eller er det kun for akademikerne?

 4. Erlend: Som det og står i innlegget så er vi for mappeinnlevering og hjemmeeksamen.

  Jørgen: Vi er jo ikke automatisk mot at man har prøver i løpet av en dag, men å settes i en rom med en oppgave og få hjelpemidler. Svenneprøve og eksamen er ikke det samme.

 5. Tenkte vel egentlig ikke på oppgaver man jobber med i noen uker eller dager. Med en årsoppgave jobber man et helt år. Jeg skal ikke dømme noe system her, for selv har jeg jo aldri tatt en eksamen i hele mitt liv.

 6. hei, gode poenger her det er ingen tvil om at eksamen ikke fungere som den skal og at det blir feil å la 5 timer telle like mye som et fag på 147 timer eller hva det nå er.

  Det jeg er mest irritert over med eksamen er at man blir trukket ut til det. Det burde gjøres på en slik måte at alle kom opp i alle fag eller at en fikk velge å komme opp i de fagene en er best i som en mulighet til å vise hva du er god for.

  for min egen del så har det en dårlig innvirkning på snittet mitt at jeg kom opp i mattematikk i steden for for eksempel politikk og menneskerettigheter. Jeg mener at det er her det største problemet ligger, ikke bare skal en dømmes etter 5 timer med oppgave løsning men en spiller neste i «lotto» med hva en kommer opp i. Det bør ikke være sånn at på trekkdagen ser man noen som ler og noen som griner.

  Jeg ser ikke at vi trenger eksamen, la oss heller bruke mer tid gjennom hele skoleåret til å gå gjennom fagene og ha en avsluttende tentamen når skolen slutter.

 7. Bjørn Christian: Hvordan tror du det generelle kompetansenivået til befolkningen ville vært hvis man fra første skoledag visste hvilke fag man skulle ha eksamen i? Ikke si meg at du hadde jobbet like hardt i fagene du ikke ville komme opp i.

 8. Tilbaketråkk: En travel vår « Se, en verden å ta tak i!

 9. Jeg går på Amerikans skole, hvor alle (!) ellever kommer opp i alle (!) fag. Man kan kansje tenke at dette er ekstremt slitsom, og det skal jeg ikke nekte for, men det er retferdig. Det blir ingen lotto trekning og heller ingen som ikke jobber fordet de hvet de ikke kommer opp.
  For å forkminske den potensiele skaden en enkelt dag med eksamen kan gjøre, har skolen valgt å gi eksamen ikke bare i avgående år, men fra 8. til 12. klasse, to ganger i året. Dette er ikke tentamener som ingen kommer til å bry seg om. Disse eksamene gir faktiske karakterer som blir sendt til potensiele universiteter og arbeidgivere. Poenget med dette er at elevene skal bli vandt med eksamen. Læreren setter også opp programer i klassene som forbereder til eksamen, ikke bare de få lesedagene før selve eksamen, men hele tiden. Det blir et mål for både lærerene og elevene å bli best mulig forberett til eksamen.
  Jeg tror Norge har mye å lære av det Amerikanske systemet. Spesielt inenfor rettferdig karaktersettning og akademisk eksellense.

 10. Eksamen er rettvist. Du finn kanskje ikkje noko som tilsvarar eksamensordninga i arbeidslivet, men alle står i det minste overfor dei same vilkåra og vert møtte med dei same krava. Elles er det interessant å notera seg at SU vel den negative formuleringa «Det du ikke klarte på en dag skal ikke avgjøre framtidsvalgene dine» — kvifor tek me utgangspunkt i at folk ikkje kjem til å klara ting? Og kvifor er SV-skulen så latterleg lite ambisiøs når det kjem til fagleg innhald?

 11. Sjå til dømes til IB-systemet, der alle kjem opp i alle fag, og der faga er delte opp i to eller tre deleksamenar på ein måte som lèt deg a) visa ulike sider av kunnskapen din, slik at du får størst mogeleg sjans til å briljera og b) ta deg inn att dersom du skulle drita deg ut på noko. Dette er ei god ordning, fordi det «tvingar» elevar til å prioritera fag nokolunde likt, og dessutan fordeler eksamensbøra utover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s