EU-tube #2: YOU control climate change

LB_EU-flagg_EU_Euro_166858c

Videre i den EU-skeptiske føljetongen kommer, som lovet, en bloggpost om miljø. Se den skrekkelig dårlige miljøvideoen under:

Det er fint og flott at EU har fine klimamål, men det er viktig å se en helhet i sin egen politikk. Å kjempe for frihandel er dumt om man vil jobbe for å redusere klimautslippene – fordi frihandel forurenser!

Som følge av EUs frihandelspolitikk har utslippene av karbondioksid (CO2) økt med 30 % fra 1990 til 2004. Hvordan vil man endre retning for å nå sine egne mål?

Land i EU risikerer at EU fjerner miljølovgivninger, om disse bryter med deres friheter. Dvs. om Danmark vedtar at man ikke kan ha biler som slipper ut så og så mye, vil EU dømme dette ulovlig. Den selvstendige, demokratiske muligheten til å bestemme over sin egen miljøpolitikk er borte.

EU har laget et system for handel med utslippsretter til CO2, et såkalt kvotesystem. Den tanken er for så vidt god, problemet er bare at EU har delt ut over 90% av kvotene gratis. Dessuten har man delt ut svært mange kvoter. Til sammen har det ført til at kvoteprisen er svært lav. Dermed bidrar ordningen i svært liten grad til å kutte utslippene.

Norge har valgt å innføre EU sitt kvotedirektiv, men har gjort noen endringer. Blant annet deler vi ut færre gratiskvoter, 80% i stedet for 90%. Fra 2012 skal Norge dessuten ikke dele ut gratiskvoter lenger. Det norske kvotesystemet er ikke bra, men det er i hvert fall bedre enn EU sitt. Dersom vi hadde vært med i EU, måtte vi ha fulgt EU sin felles politikk. Utenfor har vi frihet til å gå litt lengre.

Frihet til å ta miljøet på alvor:

  • Vi har en egen stemme i FN-forhandlingene om miljøsaker
  • Vi kan styre landbruk og fiskeripolitikken selv, områder som er viktige for miljøet
  • Vi kan legge ned veto mot EØS-direktiver som skader miljøet

3 kommentarer om “EU-tube #2: YOU control climate change

  1. Hvis du tenker etter, tror jeg du innser at det ikke er frihandelen alene som har ført til økningen av CO2 gass på 30%. Det er nok, lik det eller ei, flere faktorer enn som så som spiller inn. Frihandel fører også til at varer produseres der det er billigst, da ofte i sitt naturlige element hvor man ikke trenger bruke mye energi på å dyrke f.eks mat. Dette er igjen noe som senker utslippene!

    Klimaavtalen til EU krever også så mye av de enkelte landene å gjennomføre at regjeringen prøvde å slippe unna å være en del av den. EU er bedre enn Norge på klima!

  2. Kva hjelper det å stå utanfor dersom me ikkje nyttar denne såkalla fridomen til å gjera noko som helst?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s