G8s klimabløff

503x

Det har vært holdt G8-møte den sisten tiden, og media har kastet seg over G8-landenes klimabløff. Men det er ikke bare media som er naive i denne saken.

Landene i G8 (også kjent som Great 8 ) har bestemt seg for å kaste seg på klimabølgen. Nå slår de seg på brystet og sier at de skal kutte 50 % av klimagassutslippene innen 2050. Obama smiler – og så lenge Obama smiler, så later Erik Solheim også til å smile.

Uten å anklage Erik Solheim, miljø- og utviklingsminister (SV), for å være sosialist, så skryter han G8-landenes vedtak opp i skyene:

Det er nødvendig at G8-landene går i bresjen. Oppslutningen om klimamålet er en forutsetning for at andre land følger etter. Sånn sett var dette en viktig beslutning, sier Solheim til NTB.

Alt dette er vel og bra. Men har G8-landene vedtatt en spesiell strategi for hvordan man skal løse dette? Eller hvem som skal betale for det? Nei. Jeg hadde forventet en litt mer kritisk holdning fra en SV-statsråd.

FNs generalsekretær Ban Ki -moon har ytret seg mot G8, og han er skuffet:

Målene de har blitt enige om, går ikke langt nok.

I møte med den klimakrisen vi nå står oppe i, som G8-landene har bidratt sterkt til, kreves konkrete og kortsiktige mål. At politikere samles, kommer med tomme løfter og drar så hjem til seg selv bidrar i liten grad til å redusere verdens forurensende utslipp.

I denne krisa må alle land bidra i den grad de kan. Og da gjelder dette særlig vestlige, industrialiserte utslippsnasjoner. Her har også Norge en viktig rolle.

Argumentet jeg ofte møter er: Jammen, Norge er jo så lite. Dette er i og for seg en faktaopplysning, men det er jo ikke et godt argument. Sannheten er jo at de aller fleste land er forholdsvis små land, og hvis alle små land kan unnskylde seg med nettopp det, ja da kommer vi sannelig ikke langt.

Det viktige i tiden som kommer blir å løse både finanskrisa og miljøkrisa. I Norge kan vi gjøre dette med å pusse opp velferdsstaten. Bygge høyhastighetstog, pusse opp offentlige bygg; gjøre dem mer energisparende, skape miljøarbeidsplasser, bygge vindmøller (som regjeringen i går ga 1,1 milliarder kroner til. 511 mill. kr. til prosjektet på Høg-Jæren) og mange andre gode tiltak.

6 kommentarer om “G8s klimabløff

  1. Det er forsket mye på dette, og Uran kraftverk er i alle fall totalt uaktuelt. Det fører til masse ekstremt radioaktivt avfall, som må lagres dypt ned i bakken i flere tusen år, og hvis man får et aldri så lite jordskjelv er katastrofen et faktum.

    Thoriumkraftverk er derimot noe som er mer interresant. Da slipper man unna Plutoniumavfall og slikt, og kraftverkene er utrolig mye sikrere, blant annet at en såkalt «melt-down» er fysisk umulig. Det eneste er at det er vanskelig og dyrt og skaffe rent Thorium. Selvom vi har store forekomster av dette i Norge så forekommer Thorium i svært små biter, og du må sprenge store områder og ødelegge digre naturområder for å få tak i en klump, noe som gjør meg skeptisk.

    Jeg tror ikke kjernekraftverk er en god idé fordi det bringer flere negative sider enn positive. Sats heller på fornybar energi, spesielt solenergi!

  2. Dessuten vil ikke en prototype være klar før om 20-30 år, og først etter det er det snakk om å gjøre dette i noen særlig stor skala, og da er det allerede for sent.

    Vi må ha handling nå, og da er fornybar energi, håndtering av CO2 og bedre utnytting av energien veien å gå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s