Det private tar helt feil hensyn!

Siv Jensen har tabbet seg ut. Men godt er det! For det viser jo at de selv vet at deres privatiseringsideer betyr dårligere velferd for de eldre!

Hva blir de fire neste årene preget av? Liberalisering, privatiering og markedstenkning? Eller velferd for alle, like muligheter og sterke rammer for offentlige velferdsforvaltere? Om min farfar noen gang skal på gamlehjem, så ber jeg om at det blir under et rød-grønt styre.

Ikke legg mine besteforeldre ut på anbud!

Hva er tankegangen for det private? Jo, de skal tjene penger. Maksimere profitten, skape avkastning og få mest mulig kroner ut av hver pasient. Med denne tankegangen er det noen som taper. Det er de ansatte og pasientene. Lønningene må ned og det må også standarden.

Det norsk helsesektor trenger er gode rammebetingelser for å sikre velferd. Vi kan ikke ha noe av at man skal tjene penger på at folk blir sjuke. Vi trenger et sykesystem som har ett mål for øye: gjøre folk friske!

Min tillitt til det private er begrenset. Jeg har ikke tro på at markedet bør løse så viktige oppgaver som utdanning, helse- og eldresektor. Der fungerer ikke markedstenkning, med sine kutt og feilprioriteringer. Vi trenger – og fortjener – en helsesektor fri for markedstenkning!

4 kommentarer om “Det private tar helt feil hensyn!

 1. En kommune har motstridende interesser inne helseomsorgen. God omsorg koster penger, men kommunen har mange andre viktigere saker å prioritere.

  Konkurranse basert på anbud, der kommunen kjøper det billigste alternativet, er konkurranse på feil prinsipper.

  Konkurranse slik det fungerer de fleste steder i næringslivet, der produsentene må fri til kundene med best mulig produkter, fungerer veldig bra. I slike markeder er det høy grad av innovasjon og variasjon i tilbudet. Nettopp hva man trenger oså innen omsorgen. En slik modell kan fungere bra. Men det krever endringer fra regjeringshold.

  Videoen ovenfor er fordummende. Eksempler på at ting ikke fungerer som det skal er det masse av også innenfor det offentlige. Å fordømme alt av privatisering basert på et lite representativt enkelteksempel er skammelig dumt.

 2. Hvordan tør du å fly på anbud ? HAndle mat på anbud ? Kjøpe bil på anbud ? Private interesser står jo bak, du burde ha styrtet for lengst, blitt forgiftet av dårlig grandiosa og bilen burde ha sprengt deg i fillebiter fordi produsenten skulle tjene penger.

  Kjempedust.

 3. Du glemmer to ting når det gjelder tankegangen til det private.

  1. Det private omfatter også ideelle organisasjoner som ikke har profittmotiv.

  2. Det private er utsatt for konkurranse. Det betyr at de som ikke vil benytte et privat tilbud kan gå et annet sted. Det betyr igjen at dersom de senker standarden så vil de ikke bli brukt og så går de konk.

  Det siste åpner også for at de faktisk vil heve standarden for å tiltrekke pasienter/brukere/kunder, slik at tjenestene blir bedre enn de var før, og det er jo noe av poenget med konkurranseutsetting.

  Det er ingen automatikk i at arbeidsforholdene er dårligere i det private enn i det offentlige. For utdannet og etterspurt arbeidskraft er det ofte omvendt – det offentliges tilnærmete monopol som etterspørrer av en del typer arbeidskraft holder lønningene nede. Slik er det for bl.a. lærere, sykepleiere og til dels leger, selv om legene har klart å ordnet seg bra økonomisk.

  Du glemmer også at det er mulig å redusere kostnader på andre måter enn å kutte lønninger eller redusere kvaliteten på tilbudet. Bedre organisering er bare ett eksempel.

  Vi trenger en helsesektor som gir oss mest mulig service for de pengene vi bruker på den, vi trenger initiativ og nytenktning. Da hjelper det med litt sunn konkurranse, så lenge det offentlige betaler og legger rammene, slik at alle fremdeles har lik rett til behandling.

 4. Poenget er jo at når man har valgfrihet så kan man velge det bort dersom man er misfornøyd. Man kan velge det offentlige hvis man ønsker det. Med ditt system så kan man ta til takke med det offentlige, uansett hvor elendig det måtte være.

  Sykehjemmet ovenfor er det med høyest brukertilfredshet av alle i Oslo med 100 av 100 poeng i helhetlig vurdering, så da kan dette sykehjemmet ikke være så fælt vel?

  Gjennomsnittet på brukertilfredshet blant beboerne på sykehjemmene i Oslo er på 92 av 100.
  91,6 % av alle som bor på sykehjem i Oslo har enerom og Oslo har blant landets desidert beste sykehjemsdekning. Langt bedre enn alle røde kommuner. Det vil bli enda bedre når FrP-kommer i regjering.

  Du driter i hvordan de eldre har det. Det eneste du er opptatt av er at de bor på et offentlig sykehjem. Hvorfor skal du kommer her å si at noens bestemor ikke er i stand til å ta egne valg om hvor hun vil bo i avslutningsfasen av sitt liv?
  Hvorfor mener du at private barnehager er bra, men ikke sykehjem? Latterlig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s