Markedet svinger – SURPRISE!

bors_kristin_976468a

I fjor gikk FrP og Høyre kraftig ut og skjelte ut finansminister Kristin Halvorsen for at Oljefondet tapte seg. Nå går Oljefondet opp igjen – og nå er det rekordstort!

Skjønner ikke markedsliberalistene i FrP og Høyre markedets prinsipper? Jeg mener tankegangen i markedet er feil, men jeg forstår meg på det allikevel! Her ser vi da et tydelig eksempel av kortsiktig FrP-tenkning – i vant stil.

Når hele verdensøkonomien rystes er det åpenbart at dette vil påvirke Oljefondet, som verdens ant største investeringsfond, betydelig. Men tapene FrP og Høyre skremte med (633 mrd) var ikke realiserte tall. Denne uken leverte Oljefondet (Statens pensjonsfond – utland) sin beste kvartalsrapport noensinne! Men FrP vil fortsatt ikke gi fru Halvorsen æren.

Slik lyder FrPs tankegang, slik jeg tolker den:

Er det tap i Oljefondet = Kristin Halvorsen har tabbet seg ut

Er det oppgang i Oljefondet = markedet fungerer slik det skal!

Hvordan kan de ha noen som helst troverdighet hva gjelder økonomi og investeringer?

Vi vil se at Oljefondet svinger, som alle andre som handler på børsen. Slik er markedet. Derfor er ikke markedet og det private egnet til å ta seg av viktige instanser i samfunnet, være seg skole, helse og eldreomsorg. Markedet svinger – og jeg er ikke overrasket!


6 kommentarer om “Markedet svinger – SURPRISE!

 1. Er ikke Kristin Halvorsen også en kapitalist, iallefall en agerende kapitalist med kapitalistlønning som forvalter landets største kapitalistfond, uansett hvordan du definerer det er hun og SV et kapitalistparti på lik linje med høyre og frp, det er bare uviktige detaljer og symbolpolitikk som skiller, for den viktige agendaen i SV som alle andre partier er å få de innvidde på toppen inn på tinget for å mette deres ego, mens du og jeg skal stå å applaudere og heie dem inn.

 2. Problemet er ikke svingninger i markedet.
  Det Kristin Halvorsen er kritisert for er andre ting.

  Hun har i 2007 økt aksjedelen av Oljefondet fra 40 til 60 %.
  Dette ble gjort mens aksjemarkedet var på topp, og de puttet inn nye milliarder hver dag i et marked som rauset enda videre nedover.

  Hun var selv aktiv, og frontet at de gikk inn i den amerikanske banken Lehman Brothers midt i finanskrisa, fordi det var så billig.

  Den norske stat har aldri nevnt hvor mye penger det var snakk om, men Lehman ramlet sammen, og ble overtatt av den amerikanske staten, og alle de pengene forsvant.

  Når da Oljefondet hadde over 3 % dårligere avkastning enn resten av aksjemarkedet, så er dette svært dårlig av blant andre Kristin Halvorsen.

 3. Mens deres tankegang er selvsagt ekstremt forskjellig:

  Er det tap i oljefondet = markedet fungerer ikke.
  Er det oppgang i oljefondet = Kristin Halvorsen har gjort en strålende jobb.

  Dere er kjempeforskjellige, virkelig.

 4. Markedet er noe drit anyway. Jeg mener Kristin gjorde en god jobb under nedgangstidene også. Dette kalles motkonjuktur og har vist seg og gi en stor positiv virkning. Markedet svinger, og da kan man ikke få panikk om det går ned en periode.

 5. Det er bare et blaff og oljefondet vil minske kraftig framover etter en devaluering av dollaren. Du skjønner det likevel skriver du, men er litt usikker. Vi kunne sikkert hatt en morsom diskusjon angående finanskrisa, men noe sier meg at du muligens er litt for ovenpå til å innrømme eller innse at du tar feil. En god start for alle er «Jeg vil eie verden pluss 5%» den ligger på bloggen.

  Evt for den som vil skjønne finanskrisa, se «money as debt» som jeg har lagt ut i svært god kvalitet. Hvis man ikke skjønner krisa etterpå er man sannsynligvis i fornektelsesfasen.

  Og hvis man skal se på oljefondet, se på hvordan det forvaltes, noe Kristin Halvorsen kjemper imot. Åpenhet og innsyn, bare ikke i oljefondet.

  Og til deg Mathias, tror du det er over og oppgangen igjen er over oss?

  HAHAHAHAHAHA

  Ligger endel gode bøker om økonomi under booklist på bloggen for den som vil lære..

  Ciao

 6. Apropo kunnskap om markedsøkonomi. Jeg anbefaler deg å se Commanding Heights når du får tid, med mindre du da har sett den allerede. Det er en lærerik dokumentar som er verdt å se.

  Del 1 http://video.google.com/videoplay?docid=1501841691540599090
  Del 2 http://video.google.com/videoplay?docid=-4265235401192073845&ei=KvWISvn7K8Gz-Aaf3OzLCQ&q=Commanding+Heights+-+The_Battle+for+the+World+Economy+-+EP2
  Del3 http://video.google.com/videoplay?docid=-1442877566134170883

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s