Kunnskap fremfor pugging!

skole

I dag strømmer mange av oss tilbake til skolebenken. Noen mer velvillig enn andre. Selv ser jeg frem til siste året på videregående – men skal bruke skolens første måned til å holde Høyre borte fra Kunnskapsdepartementet!

Jeg må innledningsvis forklare grunnen til at jeg gleder meg til skolen. I går kveld var jeg inne å sjekket hvilke lærere jeg kom til å få, og jeg har vært så heldig i år at jeg bare har fått flinke lærere, som jeg i tillegg liker godt. Det har mye å si, derfor er det viktig at lærere 1) er flinke i faget sitt og 2) er flinke å lære bort. Mangler en av disse forutsetningene gir det mange barn og unge et mindre utbytte av skolen.

Skolen er kanskje det viktigste vi har i vårt samfunn. Det er slik vi videreutvikler kunnskap og skaper gode folk til å fylle viktige oppgaver.

Men hva skal fokuset i norsk skole være? Høyre vil ha karakterer fra femte klasse, og orden- og oppførselskarakterer fra tredje klasse. Om fokuset ligger på testing, tallfesting og måling mister nok dessverre mange motivasjonen.

Å komme med slengnavn som «SVs lekeskole» har vist seg å ha lite for seg. 34 % av norske rektorer vil helst ha Bård Vegar Solhjell som kunnskapsminister – og han ligger dobbelt så langt fremme som nestemann på lista. SVs skoletroverdighet holdes ved like.

Vi trenger ikke konkurransetenkning inn i skolen, tvert i mot. Elever må få mer tilpasset undervisning og det må være mer elevdemokrati.

Konkurranse er sunt på en idrettsarena eller i et PC-spill, men i skolen er det kunnskapen som må stå i fokus. Ellers skaper skolen vinnere og tapere. Da har norsk skole feilet, kraftig! Det vil alltid være forskjell på folk, men denne kan jevnes ut. Ikke på bekostning av de flinke, selvsagt. Vi må sørge for at vi trekker frem det beste hos alle.

Ikke alle lærer gjennom hode og øyne. Jeg gjør det, for eksempel. Men det gjør meg ikke smartere enn dem som lærer gjennom hendene. Å lære gjennom praktisk bruk av kunnskap er like mye verdt som den teoretiske tilnærmingen, det er bare ikke like godt lagt til rette for at folk skal kunne lære gjennom hendene. Jeg har gode venner som lærer best slik, og de er supersmarte!

Så blir det viktig at man  får en skikkelig vurdering. Derfor mener jeg det er viktig å se på alternative vurderingsformer, hvor man får mer enn bare et tall! Hva sier et tall? Lite. Hva kan bedres, hva er bra?

Med dette ønsker jeg alle en riktig bra første skoledag! Lese mer om skole? Enten på SUs skolesider eller SVs skolesider!

Ha en fin første skoledag, alle sammen!

I kveld skal jeg på Viking stadion, og se kampen mellom Viking og Molde 19.00. HEIA VIKING!

viking_logo


2 kommentarer om “Kunnskap fremfor pugging!

 1. Kun Latvia har dårligere lærer enn Norge
  i Europa.Norske lærer kan ikke lærer fra seg.
  75% av barna skal lære er overlatt til foreldene.
  Ikke alle har evner til det. Kun Latvia har dårliger
  grunnskole en Norge.Vidergående,høyskole
  og universiteter skårer lavt.Det er alt for lett
  og komme inn på lærereskolen.Poengsummen
  må heves til min 4,5 poeng.Dem søker opptak
  bør være gjennom ett knalltøft for og se
  om di vil egnet som lærer.65% av Norske
  lærer bør seg seg etter annet yrke.

  JILL

 2. Lykke til på første skoledag i avgangsåret, Eirik!

  Du som er så ung: ikke gå i samme fellen og bruk altfor mye tid og energi på å distansere deg fra og rakke ned på høyresiden. Hva jeg selv stemmer er nå en annen sak, men selv om jeg kan være aldri så enig i at en ensidig vurdering i form av karakterer kanskje ikke er den perfekte løsning, så er det nå en gang den muligheten som er mest rettferdig I DAG.

  Det er ikke første gang (og sikkert heller ikke den siste) at SV slår et slag for karakterfri skole og alternative vurderinger. Og det er BRA! Det skaper debatt.
  MEN: innenfor hvilke rammer i skolen mener dere det vil være mer rettferdig, mer kunnskapsfremmende å bruke andre vurderingsmetoder enn karakterer? Jeg har ikke spesielt gode kunnskaper om skolen, alternative vurderingsmetoder, hvilke land som bruker andre måltall enn karakterer osv, men har vel en følelse av at de fleste land benytter nettopp karakterer.
  Sett i lys av de (i alle fall etter min mening) store utfordringene norsk skole har, både hva angår læreplaner, lærermangel, frafallet av gutter i vgs., for store klasser og mer, er det da særlig lurt å ta den karakterdebatte nå? Jeg tror, dette er bare min mening, at SV av og til blir beskyldt for å drive litt «lekeskole» fordi en del av målene deres kan være litt urealistiske, i beste fall urealistiske, i alle fall i forhold til det SV tradisjonelt har vært villige til å tilføre ressurser til skolen. En karakter-reform vil sannsynligvis kreve adskillig mer penger, tid og engasjement enn det fruktordningen kostet. Og det var vel en av fanesakene til SV, var det ikke?…

  Mitt råd: bli litt mer realistiske! Det betyr ikke nødvendigvis å tone tiltak og mål ned, eller å skrinlegge saker, men se det litt mer i lys av hvordan realitetene er på norske skoler i dag. Og de realitetene skal du leve midt oppi i et helt år til – ta notater! Og lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s