Læring for livet

På trykk i Rogalands avis 24. august

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom

Rogaland Unge Høyres leder går i strupen på mitt innlegg om karakterer. Hvorfor skal de presse konkurranse inn i skolen?

Stadig tilbakevendene retoriske titler som «SVs lekeskole» og latterliggjøring av vår politikk endrer ikke faktumet at SV har stor troverdighet på skolepolitikk. Det er en grunn til at 34 % av alle norske rektorer vil ha Bård Vegar Solhjell som Kunnskapsminister. Og han ligger dobbelt så godt an som neste mann på listen!

Kunnskap og allmennkunnskap er ikke irrelevant, men å måle all kunnskap slik at det veier like tungt er mindre relevant. Det er et krav til elever som går byggfag at de skal «ha god kjennskap til engelsk litteratur fra 1500-tallet». Dette er ikke viktig for deres utdannelse, og i vurderingen av dem bør man vektlegge mer av det praktiske arbeidet de utfører. Det er viktigere at de er flinke til å legge gulv og sette opp trygge hus, ikke at de skal kunne gjengi Shakespear ordrett.

Ved å innføre ordens- og oppførselskarakterer fra 3. klasse og karakterer fra 5. klasse fratar barn muligheten til å være barn. Hva er det norsk skole og norske lærere etterspør? Er det mer konkurranse? Nei. De vil ha mer kompetanse, bedre tid til hver enkelt elev og muligheten til en god heldagsskole.

Men jeg vil også gi litt svar til Høyres Erlend Jordal. Følgende vil Høyre gjøre:

– Fjerne frukt og grønt fra skolen

– Gå mot makspris for SFO

En poltiker som Jordal, som ønsker et image som seriøs politiker, burde holde seg for god til bråkjekke kommentarer som «SVs lekeskole» og «Sosialistisk Fruktparti». Det er helt klart at frukt i skolen gjør at barn er mer våkne, lærer mer og det er ikke minst sunt!

Med SV i finansdepartementet har kommunene fått mye større tilskudd. Vi har snudd den negative trenden fra forrige periode, da det ble færre årsverk i skolen. De rødgrønne har satsa på både lærerne og en bedre skoledag. Det barna trenger nå er flere lærere i klasserommene. Det har SV tenkt å gi dem.

Hva gjelder skoletimer nytter det lite å bare øke timeantallet, man må gjøre noe med undervisningen. Vi trenger bedre tilpasning til hver enkelt elev og mer praktisk undervisning. Det er langt fra alle som lærer gjennom hode, enkelte lærer gjennom hendene.

SVs mål er en helhetlig skoledag hvor elevene får kunnskap, opplever mestring og trives. Forsøk med utvidet skoledag, fysisk aktivitet og et enkelt måltid har vist at dette er framtidas skole. I løpet av skoleåret 2007-2008 gjennomførte 34 skoler i 11 kommuner forsøk med utvidet skoledag. Evalueringen fra Sintef viser at skolene som deltok har positive erfaringer. I en skoledag med mer tid til fag, leksehjelp, fysisk aktivitet og næring vil alle elever kunne lære mer, samtidig som barna får mulighet til å utvikle seg i trygge og gode omgivelser.

Det står ingen steder i Høyres program at skolene skal få mer penger. I Høyres kapittel om skole heter det snarere at norsk skole ikke oppnår ”så gode resultater som innsatsen i form av penger og lærekrefter skulle tilsi”. Høyres manglende tro på mer ressurser i skolen var tydelig i forrige regjeringsperiode da antallet lærerårsverk sank og det ble færre lærere per elev. Med SV har det blitt 4000 flere lærere i grunnskolen og flere lærere per elev.

Høyre taler med to tunger, og det bør snart bli mer samsvar mellom arbeidsprogram og uttalelser. SV har sagt klart fra hva vi vil:  arbeide for en god og gratis offentlig skole der alle lærer mer. Alle barn og unge skal lære seg å lese, skrive og regne i trygge omgivelser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s