Fremtiden skapes i dag

På trykk i Stavanger Aftenblad 12. oktober

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom

At alle har arbeid er viktig. Skal vi sikre fremtidens arbeidsplasser så må vi tenke på dem allerede nå! Derfor vil jeg etterlyse den nye kraftsosialismen!

Vi har stått overfor en internasjonal finanskrise – og det gjør vi ennå. Kriser dukker ikke bare opp, noe har forårsaket dem. Klimakrisen, finanskrisen, matvarekrisen og boligkrisen. Årets ord 2009 må bli «krise» om vi skal se pessimistisk på det. Men som idealist er det et annet ord som for meg blir Årets ord 2009: «Change».

Dette handler ikke om Obama. Men jeg deler hans syn i at verden er klar for forandring. Og det markedsliberale og kapitalistiske systemet er klar for utbytting. Wall streets fall var for kapitalismen det samme som Berlinmurens fall for kommunismen. Verden krever forandring – og det må vi gi den!

Men hvorfor rammet alle disse krisene? Jeg vet det ikke er tilfeldig, det ebber ut i at kapitalismen ikke på sikt er bærekraftig. Tanken om at man alltid skal strekke seg etter maksprofitt fungerer ikke i lengden. Det får brutale konsekvenser for miljøet, matvareprisene stiger kraftig og boligprisene i Norge er for dyre. Særlig i Stavanger. Hvorfor er det slik? Jo, høyresiden i Norge liberaliserte boligmarkedet på 70-tallet, som gjør at bolighaier kan eie mange hundre leiligheter som de leier ut til høy pris. Vanlig ungdom presses ut av markedet – fordi det er vi som har dårligst råd.

Av disse fire krisene er det to av dem som rammer verst og flest; klimakrisen og finanskrisen. Begge krisene skyldes vestlig overmot og naivitet. Det er ikke slik at verdiskapningen bare kan vokse inn i himmelen. Markedet blir sett på som noe veldig naturlig, men det er jo ikke det. Det er høyst fremkonstruert. Men nå er det jo en gang en svært sentral del av livene våre, og når det går galt rammer det hele samfunnet.

Heldigvis har finansminister Kristin Halvorsen loset Norge trygt gjennom finanskrisa. Det er det vel ingen tvil om. Norge har Europas laveste arbeidsledighet, økonomien vår er i ferd med å rette seg opp og generelt går landet godt. Jeg er glad at flertallet i Norge sa nei til markedsliberale eksperimenter. Velferdsstaten trengte ikke å bli gamblet med. Nå kan vi puste lettet ut i minst fire år.

For å komme best mulig ut av krisa må politikerne tenke både på å løse klimakrisa og finanskrisa. Mytene om SV og oljeindustrien er mange. Skulle vi trodd dem vil SV skru igjen krana i morgen. Men det er jo ikke tilfellet. Faktumet er at vi ikke vet hvor lenge oljeindustrien kan holde på. På ett eller annet tidspunkt MÅ vi omstille energiindustrien. Det vil SV gjøre nå.

Hva skal vi leve av i fremtiden? Det kan vi spørre oss om. Vi som i dag utdanner oss vet ikke hva fremtidens arbeidsplasser er. Vi må satse på den fornybare industrien for å skape den nye kraftsosialismen. Det er mye energi å hente i det fornybare – også mange arbeidsplasser.

I tillegg til at vi kan få arbeidsplasser av å satse nytt, kan vi lettere nå målet om å begrense temperaturendringene som følge av klimakrisa til maks 2 grader. Det vil bli dyrt å vente med å kutte klimagassutslippene om ti år. Om vi venter blir kuttene mye mer radikale. Derfor tror jeg ikke vi har råd til å vente med kuttene – og vi må utvikle nye arbeidsplasser.

Arbeiderpartiet vil utrede muligheten for å oljebore i Lofoten og Vesterålen. For fire år siden ble dette området utredet, og vernet i fire år.Tror Arbeiderpartiet at de sårbare områdene i Nord-Norge er mindre sårbare nå enn for fire år siden? Min analyse er at mer oljeboring er feil vei å gå. Nå trenger vi en systemendring. De store pengene bør investeres i den fornybare energien.

Mange ser nok på SV som flinke til å omfordele verdier, men ikke like flinke til å skape dem. Dette mener jeg er feil. SV kjemper for fremtidens verdier. For glemmer vi at oljen en dag tar slutt, så står vi plutselig en dag med mange arbeidere uten en jobb å gå til. Slik kan vi ikke ha det – og derfor må vi skape fremtidens verdier i dag!

En kommentar om “Fremtiden skapes i dag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s