Handlingsregelen er til for å brytes!

Finansminister Kristin Halvorsen la frem statsbudsjettet på tirsdag. Der brytes den omstridte handlingsregelen – og det er jeg glad for!

Handlingsregelen er, for de av dere som ikke kjenner til den, en regel om at man bare skal bruke 4% av avkastningen av de oljeinntektene vi har her til lands. Det er en svært god regel – men jeg vil minne om at den er til for å brytes!

FrP raser over at fru Halvorsen nå bryter handlingsregelen, fordi Fremskrittspartiet ønsker å bruke mye mer av oljeinntektene våre. Så når regjeringen nå bryter med dette, ja, så syter FrP.

Men tanken med handlingsregelen er at vi skal spare store deler av de inntektene vi får fra olje- og gassutvinningen vi bedriver. I 2007 og 2008 brukte finansminister Halvorsen mye mindre enn 4% av oljeinntektene. Da gikk landets økonomi svært godt, og det var ikke et behov for å bruke mye oljepenger.

Nå er det et stort behov. La meg bare minne alle optimister om at finanskrisen IKKE er over! Dette er et skritt i riktig retning for å losje Norge ut av finanskrisen.

Det ble brukt 149 mrd oljekroner over statsbudsjettet. For det blir det gjort investeringer for fremtiden som skal bidra til å sikre økonomisk trygghet i tiden som kommer. Vi kan oppleve et nytt krakk i markedet og da må vi stå sterkt.

Men om vi gjør som FrP vil, så vil vi stå dårlig forberedt om vi skulle komme ut for nye kriser – for da har vi ingenting i baklommen. Og det et jo nettopp derfor Norge har kommet så godt ut av denne krisen, sammenlignet med andre europeiske land. Fordi vi KAN bruke mer når det er dårlige tider.

En kommentar om “Handlingsregelen er til for å brytes!

 1. For de av oss som ikke kjenner den ?
  Hva med å kjenne den selv ?
  La oss for argumentasjons skyld si at oljefondet er 2000 mrd kr.
  Og la oss si at avkastningskravet er 4% og at det blir møtt, da for man 80 mrd i avkasting.

  Så sier du at handlingsregelen er 4% av avkastningen, altså 4% av 80 mrd, som er 3,2 mrd.

  Dette er selvfølgelig bare tull, det er avkastningen av fondet som er grensen for handlingsregelen.

  Det er en fornuftig politikk fordi man da lar det være igjen penger til kommende generasjoner, penger du opplagt heller vil bruke opp i dag.

  FRP suttrer ikke av at regjeringen bryter handlingsregelen. Men, nå har vi hatt en valgkamp der FRP fikk kjeft for å trylle frem milliarder og ha en uansvarlig politikk fordi de vil bruke MER enn handlingsreglen.
  Så er valget over og så kommer de som kjeftet og er værre selv.
  Da må man få lov til å si ifra!

  Jeg skjønner ikke hvorfor vi skulle stå så dårlig forberedt om FRP får viljen sin.
  De vil jo bruke mindre penger enn regjeringen…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s