Heilt konge!

Tittelen har to betydninger. Både at det er «heilt konge» på Rogalandskonferansen. Men jeg vil og reise en debatt om kongehuset på min blogg.

For i dag melder TV 2 på sin nettavis at halve befolkningen IKKE ønsker kongehuset. Pga. at jeg blogger fra en iPod greier jeg ikke å linke artikkelen slik jeg vanligvis gjør. Men det er også tidligere nevnt at 4 av 10 stortingsrepresentanter heller ikke ønsker kongehuset. Går det mot monarkiets fall i Norge?

I ordets rette forstand er jeg republikaner. Jeg ønsker prinsipielt ikke at Norge skal ha en konge. Men i tillegg ser jeg veldig godt hva som er fordelen med å ha Kongen.

Det ble også sagt i media at slottet sto i fare for å rase sammen – men det var bare om det ble jordskjelv. I tillegg ville Stortinget ikke overleve et jordskjelv. Så det er harde tider for kongefamilien for tiden.

Men hva er de gode argumentene for og mot kongehuset?

Rasjonelt sett veier motargumentene tyngst for min del. Det burde være en folkevalgt som er nasjonens øverste leder, uavhengig om Kongen EGENTLIG ikke har noen reell makt. Så vi har allerede fastslått at hans funksjon er overflødig.

I tillegg er Kongen uten to viktige menneskerettigheter: religionsfrihet og stemmerett.

Men på den andre siden så har Kongen en viktig funksjon. Det ble jeg obs på når jeg pratet med en venn fra Belgia. Han sa: vår folkevalgte statsleder kan ikke dra til hverken Kina eller USA uten at de vet hva han mener og hvor han står ideologisk. Dette kan føre til at eventuelle møter ikke blir konstruktive. Men Kongen er en representant for nasjonen Norge. Også dette har positive og negative sider ved seg.

Jeg ønsker å avvikle kongehuset på sikt. Men hva tenker dere der ute? Hva er de gode argumentene for og mot?

En kommentar om “Heilt konge!

  1. Jeg ser alle argumentene mot kongehuset, men er allikevel for. Han er en representant utad i verden som får tilgang og tillit mange steder hverken en president eller en statsminister slipper til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s