Appell Krystallnatta Stavanger

DSC_0013

Denne appellen holdt jeg i går, på Krystallnatt-markeringen i Torgtrappene.

Kamerater, antinazister og gode venner!

Det er godt å se at dere har tatt turen til Torgtrappene i dag. Dette er en viktig historisk og politisk markering. Som SUer er det mange årlige politiske markeringer, men denne er kanskje en av de fineste i løpet av året. For det å stå side om side ved andre som jeg som regel er veldig uenig med, og enes om en så viktig sak som dette er rett og slett fint. Mennesker fra de aller fleste politiske miljøer kryper frem fra partikontorene sine og viser sin avsky mot nazismen.

I tillegg kommer partinøytrale folk som også viser avsky. Det brede engasjementet mot nazismen fortjener en god applaus, folkens!

Mitt aller første politiske engasjement var nettopp i SOS Rasisme, da jeg var 12 år gammel. I den anledning vil takke for at jeg ble invitert til å holde appell her i dag.

Natten mellom 9. november og 10. november 1938, markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Nazi-Tyskland. Nasjonalsosialistene innledet da omfattende kollektiv avstraffelse i Tyskland og Østerrike. Det er antatt at rundt 200 jøder ble slått i hjel denne natten, 267 synagoger ble brent ned og over 7 500 butikker ble vandalisert. I tillegg ble mer enn 26 000 jøder ført til konsentrasjonsleirer, hovedsakelig til Buchenwald og Sachsenhausen.

Dette hører fortiden til. Det er vårt ansvar å sørge for at det aldri skjer igjen.

For litt under et år siden hadde filmen Max Manus premiere. Filmen i seg selv er en god film, men den sier en hel del om kampviljen som den gang lå i det norske folk til å kjempe mot nazismen. Min farfar, som i år er 91 år gammel, kjempet mot nazistene som inntok Narvik. For det fikk han Kongens fortjenestesmedalje. Dette gjeler sikkert også mange av bestefedrene til de som er tilstede her i dag.

Den gang vant de kampen mot nazistene. Men tapene som sto igjen kommer vi aldri til å glemme. Utryddelsen av mennesker basert på etnisk bakgrunn, religion, politiske synspunkter og legning tok mange millioner menneskeliv. Dette glemmer vi aldri – og vi må aldri la det skje igjen!

I 2009 finnes Vigrid. De er små, men fortsatt altfor store! Det er farlig å la slike bevegelser organisere seg. Og heldigvis er det ulovlig!

Også en annen bevegelse eksisterte. Legg merke til at jeg sa eksisterte. For NorgesPatriotene – et parti med utspring fra Vigrid – prøvde å drive valgkamp for en plass på Stortinget. 16. september kunne man lese på deres nettsider at Øyvnd Heian, partileder, la partiet ned. Han innså at det ikke hadde en sjanse til å overleve.

Dette viser at kampen vi kjemper sammen er en seirende kamp. Rasismen i Norge er ikke død. Men for hver dag som går kjemper vi sammen for et Norge hvor ulike mennesker gis like muligheter – uavhengig av etnisk bakgrunn, religion, kjønn eller legning.

Og la det aldri skje igjen!

Takk for oppmerksomheten!

Media:

FpU og SU sto sammen mot rasisme

– Videoopptak: 60 markerte Krystallnatta

Viktig markering

2 kommentarer om “Appell Krystallnatta Stavanger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s