Island og EU

For øyeblikket sitter jeg og hører et foredrag om Island og EU. De som innleder er Pål Williamson, styremedlem i Heimssyn, Kolbrun Halldorsdatter, tidligere parlamentsmedlem i Alltinget, og Ausmundur Einar Dalason, Alltingsmedlem for de Venstre-Grønne og leder i Heimssyn.

Etter en innføring om Islands historie kom vi inn på dagens EU-debatt på Island. For ett år siden braste store deler av Islands økonomi totalt sammen. Bakgrunnen for krisen handlet om lite disiplin og mye uforsiktighet. Finansbevisstheten er lav, og frem til 1990-tallet var de islandske bankene statseide. Alle vet at det gikk riktig ille for Island.

Det kom en meningsmåling som sa at islenderne ville samarbeide mer med EU (altså ikke et medlemsskap). Men i midten av juni i år ble det sendt enEU-søknad. I løpet av de siste månedene har Islands svake krone trolig reddet dem, fordi mange har handlet med og i Island (fordi det er billig). Overraskende nok er arbeidsledigheten (i europeisk sammenheng lav, bare 7,5 %.

Det er stemning for å avholde en folkeavstemning om EU-medlemsskap på Island, fordi de fleste regner det for å være en demokratisk beslutning.

EU-tilhengerne på Island skaper et bilde av at Island ikke kan overleve uten et EU-medlemskap. I begynnelsen
vant dette gjennom hos folket, men etterhvert gjennomskuet folket dette og færre og færre tror på dette.

Av parlamentarikerne sa 33 av 63 ja til å sende EU-søknad (Sosialdemokratene, 8 Venstre-Grønne, 6 fra Selvstendighetspartiet) 28 sa nei, 2 stemte ikke i Alltinget.

De Venstre-Grønne (SVs søsterparti) stemte for å sende EU-søknad fordi de ønsket folkeavstemning og et tydelig NEI fra folket. Slikt håpet de at EU-debatten skulle være avverget i 15-20 år.

Per nå er 60 % av befolkningen på Island helt mot EU-medlemsskap. Lederen i Heimssyn (Islands Nei til EU) er helt sikker på at det ikke blir EU-medlemsskap. De har for øyeblikket 2000 medlemmer, startet mange fylkeslag og skal i fremtiden bygge opp mye kunnskap om EU og argumenter mot EU.

De sterkeste argumentene mot medlemskap er fiskerieessursene. Men for en del er det slik at uansett om Brussel sier at de kan beholde fisken sin selv, så vil de fortsatt stemme mot medlemsskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s