Et gufs fra fortiden

TV 2 melder om en sjokkmåling for Arbeiderpartiet i dag. Landets største parti taper ansikt og velgere – og dette er ikke første gang under Jens Stoltenberg.

Stoltenberg I-regjeringen er en av de mest upopulære regjeringene som har sittet de siste årene i Norge. Barnslige krefter lot seg hisse opp over at Stoltenberg sa at Bondevik II-regjeringen var den mest upopulære.

Stoltenberg I: 24,3 % (støtte ved avgangen)

Bondevik II: 26,8 % (støtte ved avgangen)

Det er uansett ikke særlig imponerende, men for dem som syns det er en seier å være 2,5,% bedre likt enn den Stoltenberg I: enjoy.

Men la oss se på hva som potensielt sett kan ligge bak disse dårlige resultatene. Oppsummeringen min har jeg hentet herfra. Dette gjorde Arbeiderpartiet i Stoltenberg I-regjeringen:

  1. Regjeringen ble støttet av FrP og Høyre i sin bygging av gasskraftverk
  2. Ingen gratis skolebøker (Og her blir AUFerne sure. Men en fillete lefse er ikke gratis skolemateriell)
  3. Privatisering og konkurranseutsetting: privatiserte Statoil og Telenor
  4. Rekordstøtte til motorvei
  5. Kommuneopprør mot kutt
  6. Stolte blindt på USA
  7. Arbeidsledighets-grafen beveget seg farlig nær topp-punktet
  8. Kuttet i trygder – økte egenandelene
  9. Økte skatt for vanlig folk – skatteletter til de rikeste

Så forandret dette seg ganske radikalt når SV og Sp kom med i regjeringen. Det er derfor et av de gode argumentene for å fortsette i regjering. Om ikke kan Ap (eller FrP/H) gjøre akkurat det samme en gang til. For i det store og hele så er det ikke så fryktelig stor forskjell på Arbeiderpartiet og de mer tradisjonelle høyrepartiene. Retorikken er en annen, ja. Og historien deres er stolt. Men Jens Stoltenberg er en maktarrogant mann og de distanserer seg til historiske standpunkt og overhører stadig fagbevegelsen (merk ikke Roar Flåthens) rop og krav! Det selvutnevnte Arbeiderpartiet utspiller ikke sin rolle som et parti for arbeiderne.

Bondevik II-regjeringen gjorde en del av det samme. Satset på privatisering og kalte det frihet. Kutt ble omdøpt til effektivisering og omstrukturering. Retorikk er de flinke på, men det er litt som overivrige fjortis-jenter. Det blir ikke bedre om du tar på ekstra masse sminke! Så høyreradikale regjeringer, med sans for privatisering, utsalg av offentlig eide selskaper, USA og kutt til kommunene gjør det historisk sett dårlig. Dette bør man legge seg bak øret.

Så når Arbeiderpartiet nå oppnår tarvelige 25,8 % (som hadde vært fantastisk om vi pratet om f. eks SV) er det ikke uten videre. Ja, jeg er klar over at det er en meningsmåling, men det måler hva et snitt av befolkningen mener. I tillegg er dette bare et fortsettende fall fra forrige dårlige oppslutning for Arbeiderpartiet.

For det er de rød-grønne som er i regjering, ikke Ap alene. Velgerne ville ha rød-grønn politikk, ikke diktat fra Stoltenberg. De flørter med høyrepopulistiske ideer om innvandringsinnskrenkning, kutt i sykelønna og ja til alle EU-direktiver. Om ikke Ap slipper til de virkelig gode kreftene i den rød-grønne regjeringa, så vil det gufse de nå opplever fra fortiden bli en blå vind. Og da holder jeg Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg personlig ansvarlig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s