Begynn med boikott, du og!

Alle kan være med og delta i solidaritetsbevegelsen for å boikotte Israel. Det er gratis, og består utelukkende i at man ikke kjøper produkter som kommer fra Israel! I det siste har jeg fått mange tilbakemeldinger om folk jeg ikke trodde skulle boikotte Israel, som har begynt å gjøre det!

I dag kommer altså et enkelt kurs i:

Hvordan boikotter man Israel? Og hvorfor?

Det finnes jo selvfølgelig ulike grader av engasjement i boikott-saken. De aller fleste av oss som boikotter gjør det på eget initiativ, og bruker ikke tid på aktivt bruke forbrukermakten vår. Men som forbrukerere, i et markedssamfunn, har vi muligheten til – gjennom handel – å fortelle produsenter og leverandører hva vi ønsker og ikke ønsker å kjøpe.

Som jeg tidligere har skrevet så er forbrukermakt tilnærmet umulig når man kun er en forbruker. Men om det startes et opprop eller en organisert bevegelse som boikotter israelske varer blir det mye lettere å legge et press på produsentene av israelske varer, og dermed også israelske myndigheter. Sammen står vi sterkt!

Boikott Israel jobber med å spre informasjon om hvordan man boikotter Israel. Og det er kun en ting man må huske på:

ALLE STREKKODER SOM BEGYNNER MED 729 ER VARER PRODUSERT I ISRAEL!

Man er hverken rasist, antisemitt eller mot jøder om man boikotter Israel. Det som er mest vanlig er at man tar fullstendig avstand fra Israels krigshandlinger, ønsker en tostatsløsning og er opptatt av en fredelig løsning.

Jeg pratet om nettopp dette en god venn og AUFer Joakim Lønning Bjørnestad for et par dager siden. For de som er anti-Palestina har langt på vei et ønske om at palestinerne skal bli fratatt mest mulig landeområder og ha mindre enn de områdene de har i dag. Man setter på merkelappen «sikkerhet» og prøver å legetimere alle angrep fra Israel som «nødvendige for å beskytte seg selv.» Men om man er såkalt anti-Israel, så er man jo egentlig pro Israel. Fordi det allmenne for mine meningsfeller og meg er at vi har et ønske og en tro på at israelerne skal få et eget land, og at det skal være med utgangspunkt i det som opprinnelig ble dem tildelt av FN i 1948.

Men det ligger bak en anerkjennelse av at man må sette hardt mot hardt, fordi dialog har ikke fungert de siste seksti årene. Så om du vil engasjere deg i denne saken ytterligere kan du:

 • Skrive et leserinnlegg
 • Sette i gang en lokal aksjonsgruppe
 • Spre informasjon til venner og familie

Her er en oversikt over israelske produsenter og produkter i norske butikker:

Carmel/Agrexco:

Avocado, druer, cherrytomater, grapefrukt, dadler, lime, kinakål, stangselleri, paprika, sharonfrukt

Jaffa:

Appelsiner, mandariner, rød og gul grapefrukt, pomelo, sweetie

Eldorado:

Hermetisk tomatjuice

Bama:

Kumquats

Nicola:

Nypoteter

Gartner:

Soltørkede tomater

River Jordan/Jordan:

Dadler

Jordan Valley:

Varemerke på israelsk frukt

Leon IV:

Mango

Top:

Avocado

GallHerb AS:

Hvitløkessens kalt Bio Garlic Essence fra Israel

Umerket:

Nypoteter, økologiske gulerøtter m.m.

Carmel Wineyards:

Adom Atic (rødvin), Chardonnay Private Collection, Carmel Cabernet Sauvignon

Ahava-produkter:

Hudpleie- og kosmetikkartikler med mineraler fra Dødehavet. Føres av Vita

Volare-produkter:

Helsekostprodukter og hudpleie fra Dr. Melumad i Jerusalem

Moraz:

Kosmetikk, hudpleie

Natural Sea Beauty:

Kosmetikk, hudpleie

Gottex:

Klær, badedrakter

Keter:

Clas Ohlson fører bl.a. verktøykasser og fiskeutstyrsboks fra Keter. Keter selger også plastkasser til oppbevaring av hagemøbler i Norge

Technoplast:

Hageutstyr, føres hos Plantasjen

Morel:

Høyttalere

ISCAR:

Skjæreverktøy til industri

6 kommentarer om “Begynn med boikott, du og!

 1. Skal dere innføre handelsboikott?

  Jeg som trodde at dere mente at handel førte til ulikhet og fattigdom…
  Eller er det bare i alle andre land?

 2. Hei!

  Kjempebra innlegg. Fint at du gjør informasjonen tilgjengelig. Jeg tror det er mange der ute som ønsker å boikotte, men som ikke er sikker på fremgangsmåten. Som de med den litt vrange stilen ovenfor kommenterer, har forbrukermakt sine begrensninger, naturligvis. For vi er jo ikke frie aktører på markedet. Men det blir å argumentere mot stråmenn og dessuten lett gjennomskuelige spissformuleringer (egentlig ganske barnslige) å snakke om intel slik det gjøres allikevel. Så jeg oppfordrer øvrigheta til å ikke la seg affisere nevneverdig av noens personlige vendetta.

  De andre produktene er det imidlertid lett å sky. Lett å unngå. Jeg slenger på caterpilar vintersko nå som det er vinter. Det må jo være aktuelt. Riktignok et amerikansk selskap, men det er de som forsyner israelsk IDF med bulldosere til å kjøre over hjemmene deres (nå hører det til historien at jeg dessverre fikk et par sånne sko for en fire år siden av mora mi, som jeg fortsatt ikke har kastet). ;)

 3. Hvorfor stoppe ved amerikanske vintersko, Haavard? Hva er begrunnelsen for ikke å boikotte alt som er amerikansk? Uten USA hadde jo Israel vært død og begravet for lenge siden, de overlever på amerikansk pengestøtte. Er det fordi det hadde vært så kjipt å leve uten amerikansk musikk, film, klær, mat? Like kjipt som å klare seg uten pc og sykehusutstyr, så du gidder bare å liksom-boikotte Israel også. Det viktigste er jo støyen, ikke å møtte følge opp, tross alt!

 4. Bra innlegg Eirik!
  Leser at Turid, hun nye lederen i Rødt foreslår at man legger fram forslag i kommunestyrene, om å innføre boikott av Israel. Det skal jeg gjøre :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s