Å holde kjeft er å godta urettferdighet!

Kronikk i RA 13. januar

Forslaget om kommunal boikott av Israel har skapt mye lokal debatt. Onsdag 6. januar var det strømbrudd i Rogaland avis-bygget, men om dette skyldes all aktiviteten på Siddisland vet jeg ikke…

Det har vært en lang og spennende debatt, til tross for en del unødvendige avsporinger. Men selv om Israel-vennene har lagt ned mye tid i det nye året på angrep av meg og mitt forslag, så er jeg fortsatt enig med meg selv. Jeg mener at både Norge og Stavanger kommune må vedta en lov om å boikotte alle israelske varer.

Alle har forståelse for at det, per i dag, ikke er lett å gjennomføre en boikott av Israel når det kommer til datamaskiner. Det finnes andre varer som veldig lett lar seg boikotte, som frukt og grønnsaker.

Jeg har savnet at debatten ble løsningsorientert, og jeg har undret meg over hvorfor det ikke ble slik. Om man tenker over det så kan det vel hende at mine motdebattanter ikke ønsker en løsning. De lever kanskje godt med at Israels undertrykking og okkupasjon holder frem, og ser ikke et skrikende behov for en løsning. Det eneste de har gjort er å kritisere, prøve å spore av med tekniske og juridiske bortforklaringer.

Å holde kjeft er å godta urettferdighet. Og derfor holder ikke jeg kjeft. Det å tale de svakestes sak ser jeg på som en naturlig oppgave som sosialist. Verden i dag er et urettferdig sted, hvor forskjellene er skremmende store, og vilje til å forandre dette er forsvinnende liten. Det kan aldri bli for mye rettferdighet i verden. Idealister må ha dette som utgangspunkt.

Det Israel-vennene og sionistene har forsøkt er å stemple meg som antisemitt og rasist. Hadde de klart det hadde de ikke trengt å forholde seg til meg eller forslaget. De har ikke klart det, og har gjort alt de har maktet for å forsvare en stat som i desember- og januarmånedene i fjor slaktet ned 1300 sivilie palestinere. Jeg forstår ikke at de klarer å ta dette i forsvar.

Om man legger vestlige verdier til grunn, noe de fleste av oss jo faktisk gjør, så syns jeg det er underfundig å ta side med Israel og gå som langt som å kalle seg Israelvenn. For hva kan vi regne som grunnleggende vestlige verdier?

 • Trosfrihet og nestekjærlighet
 • Menneskerettigheter

Og hvordan går disse verdiene over ens med en blind støtte til Israel? Særlig menneskerettigheter, som Israel har brutt gang på gang!

Å trekke religion inn i denne debatten har aldri gjort debatten noe godt. Det har stadig ført til forverring (for begge parter), og vi tror jo at alle mennesker står fritt til å tro og mene alt de ønsker og vil. Frihet generelt er jo en viktig vestlig verdi.

Men at de kristne (kristenfundamnetalister som enkelte ville kalt dem) totalt glemmer palestinske kristne, og utelukkende støtter israelerne er for meg overraskende. 1 av 4 palestinere er kristne. En av de kristne personene som jeg respekterer høyest og som står meg nært sier som følger (vedkommende er i utgangspunktet Israelvenn): “Hvis det er noen man skal være kritiske til, så er det nettopp ens venner!”. Og her poengteres noe viktig. For det er viktig at også Israelvenner viser forståelse og skjønner at de også utvise en kritisk holdning. Ingen “god” kristen kan med hånden på hjertet forsvare at 1300 sivile palestinere myrdes.

Troen på menneskerettigheter er en verdi som er viktig for de fleste nordmenn, uansett partitilhørighet, mener at menneskerettighetene må stå sterkt i verdenssamfunnet. Mens Israel gir blanke i FNs resolusjoner og tidligere vedtatte erklæringer, som f. eks. mennskerettighetene. Israel har brutt en rekke FN-resolusjoner!

Jeg er en stor tilhenger av dialog! Vi må snakke mer med hverandre, det er veldig viktig. Men når en konflikt har pågått i 60 år, og all dialog har sørget for at situasjonen har blitt verre, så er dialog et dårlig alternativ!

Så til alle som er kritiske til mitt forslag, her kommer en utfordring til dere: hva er et realistisk alternativ? Hvordan skal vi løse konflikten på en god måte? Det er lett å komme med kritikk, men kom med et realistisk forslag!

På sikt så må vi sikre en fredelig tostatsløsning. Da må begge gjøre ofre, men mest må Israel ofre. Israel er den største makten og må nødvendigvis gjøre de aller største ofrene. Lenge leve Palestina!

Jeg er en stor tilhenger av dialog! Vi må snakke mer med hverandre, det er veldig viktig. Men når en konflikt har pågått i 60 år, og all dialog har sørget for at situasjonen har blitt verre, så er dialog et dårlig alternativ!

Så til alle som er kritiske til mitt forslag, her kommer en utfordring til dere: hva er et realistisk alternativ? Hvordan skal vi løse konflikten på en god måte? Det er lett å komme med kritikk, men kom med et realistisk forslag!

På sikt så må vi sikre en fredelig tostatsløsning. Da må begge gjøre ofre, men mest må Israel ofre. Israel er den største makten og må nødvendigvis gjøre de aller største ofrene. Men jeg har vanskeligheter med å forstå de som klarer å forsvare staten Israels handlinger…

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialstisk Ungdom

Det er underholdende å lese Peder Sjo Slettebøs forsøk på å ro seg bort fra tidligere uttalelser.

Jeg har selv flere ganger opplevd Unge Høyres arroganse og naivitet i akkurat dette spørsmålet, for de har hele tiden vært bombesikre på at kvinnene i Aghanistan har fått det bedre. Men som alle (med unntak av Unge Høyre?) vet, bomber er ikke sikre. Når da denne rapporten offentliggjøres prøver Unge Høyres leder i Rogaland, Peder Sjo Slettebø, å ro seg bort fra å svare med tom retorikk, fornærmelser av meg og med å vri på sannheten.

Bak SUs standpunkt ligger det internasjonale undersøkelser, rapporter og uttalelser, men hva ligger bak Unge Høyres standpunkt? Synsing? Tvilsomt. Men en tanke om at imperialisme er akseptabelt så lenge vi er med på det. Å delta i kriger hvor vi har interesser av å være, av strategiske og geopolitiske interesser. Afghanistan er knutepunktet blant land som i fremtiden vil bli langt mer sentrale.

Om mitt hjem i Stavanger er mye tryggere enn Sjo Slettebøs hjem er i Haugesund, tviler jeg på. Det burde vitterlig ikke være et poeng i denne debatten, slik Unge Høyres leder ønsker. Det er tryggheten i Afghanistan jeg mener bør diskuteres. Peder Sjo Slettebø svarer ikke på ETT ENESTE av mine spørsmål. Derfor kommer de på ny: alle debattene jeg har møtt Unge Høyre i, alle nett- og avisdebatter hvor de har dratt dette frem som en seier; hvor har dere tatt denne “faktaen” fra?

Men det får meg til å undre over en annen ting. Hvilke andre “sannheter” er det Høyre og Unge Høyre kan komme med, som viser seg å være fremkonstruert på interne partimøter?

Sannheten Unge Høyre har oppkonstruert er blank løgn, noe rapporten fra Human Right Watch (som kom i desember 2009) viser. At de skamløst tviholder på dette som en sannhet, er patetisk. Det er lov å innrømme at man har tatt feil hele tiden, Peder Sjo Slettebø.

Besøk:

 • 129,432

E-postabonnement

Skriver du deg opp her får du e-post når det er noe nytt som skjer på bloggen!

Kalender

januar 2010
m t o T f l s
« des
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mine tweets

 • @TorgeirM Høyere skatter for rike folk, bygge landet (lyntog til Vestlandet), satse på vindmøller (inntektskilde på sikt) og mer SV-politikk 26 minutes ago
 • «Better a bottle in front of me, then a frontal lobotomy» – Tom Waits 48 minutes ago
 • «I scream, you scream, we all scream for ice-creme» Tom Waits 21 hours ago
 • noen som vil ha en spotify-invite? 2 days ago
 • ramlet hardt på isen i dag – selv ikke gode fjellsko gjør nytten når issvullene kommer så overraskende på en… 2 days ago

Følg meg på Twitter!

twitter

Bli venn på Facebook!

logo_facebook

Stem på meg i Bloggvalget!

Arkivskapet

Velg måned januar 2010  (12) desember 2009  (14) november 2009  (15) oktober 2009  (11) september 2009  (32) august 2009  (52) juli 2009  (25) juni 2009  (21) mai 2009  (24) april 2009  (21) mars 2009  (31) februar 2009  (13) januar 2009  (20) desember 2008  (20) november 2008  (24) oktober 2008  (28) september 2008  (28) august 2008  (30) juli 2008  (15) juni 2008  (20) mai 2008  (21) april 2008  (22) mars 2008  (32) februar 2008  (19) januar 2008  (26) desember 2007  (45)

4 kommentarer om “Å holde kjeft er å godta urettferdighet!

 1. Er det fordi de fremdeles har dårlig samvittighet pga. 2 verdenskrig?
  For meg er det helt absurd hvordan mennesker støtter et land så dårlig fremstilt i media som Israel. Er det en trend? Spesielt kristne som alltid har påberopt seg nestekjærlighet og godhet. Finnes en forklaring? På tide vi slutter å synes synd på jødene.

  For de som kaller seg «Israel venner»: Dere støtter en okkupant. Tenk for eksempel på Norge under 2. verdenskrig. Tyskland okkuperte «vårt» land og noen nordmenn drepte tyskere OG nordmenn i såkalte terroraksjoner.

  • Man kan si mye vondt om begge sider, jeg personlig støtter Israel først og fremst fordi det er ett av de få Demokratiene i Midt-østen
   Man kan alle være uenige om og gi vekk land gjennom FN, men når det først og fremst blir gjort må man gjøre det beste utav det.

   Støtte en side som bevist lærer folket og hate Israel, det finnes skoler som lærer at Israel skal utslettes, under krigen kunne vi se interjuver med gutter på 10-13år som gledet seg til og drepe en jøde. Dette er ikke ett alternativ.

 2. Vil komme med en realistisk løsning som allerede er gjennomført ved Israel og Egypt, jo nettop dialog, det har virket her, egypt ønsker ikke mer krig og det gjør heller ikke Israel, men når Israel blir bombet hver måned, før krigen og de blir fortsatt bombet, så er det vanskelig og ikke støtte Israel i at begere til slutt renner over.

  Jeg er veldig kritisk til begge sider men igjen så ønsker jeg og støtte ett land som ikke lærer at ett annet land skal utslettes, i tillegg til det du skriver om kristne pallestinere, så får faktsik kristne pallestinere asyl i Israel!

  Men en boikott er langt derifra ett svar som kan godtas, det nytter ikke og boikotte noen deler, skal det først gjøres må det skje med hele landet noe som ikke lar seg gjøre. Jeg vil også benytte og påpekke at det står følgende i Koranen: there is a jew behind you, kill him
  dette er ett av mange sitater jeg kan ta ut fra koranen, det står også en hel rekke om hvordan helvete er og at du skal drepe en hvær vantro uansett hvor man treffer dem.

  Jeg vett at Koranen er litt på spissen men det står svart på hvit, og finner man muslimer som er 100% muslimer som jo finnes i Iran, palestian osv. så er faktisk dette tilfelle.

  Jeg har selv koranen, og kan med glede finne det og vise deg det.

 3. Hei Eirik,

  Partiet ditt går inn for en “løsning” som vil gjøre en tostatsløsning til en vits. “Rett til å vende tilbake” for fem millioner palestinere vil bety slutten på Israel som en jødisk stat.

  http://www.miff.no/nyheter/2009/09/11FlyktningerHarIngenAllmennRettTilAaVendeTilbake.html

  Det første skritt på vei mot en løsning vil være å oppgi kravet om “rett til å vende tilbake”.

  Den dagen palestinerne oppgir kravet om å få vende tilbake (et “krav” ingen andre flyktninger fra den tiden har fått oppfylt), vil israelerne oppfatte at palestinerne virkelig har akseptert å leve side ved side med en stat som har jødisk flertall.

  Se ellers hva palestinerne sist sa nei til her:

  http://www.miff.no/nyheter/2009/12/17HvaEhudOlmertVilleGiPalestinerne.htm

  Det er mye man kan kommentere i din artikkel, men hvor fikk du tallet 1300 sivile palestinere fra?
  Er det fri diktning eller?
  Se hvilke tall andre kilder opererer med:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_War#Casualties

  Mvh
  Conrad Myrland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: