Nei til hjemmelekser!

I dag tar SV til orde for å fjerne hjemmelekser. Dette har jeg stor tro på at vil ha en positiv effekt.

Jeg lukter allerede at det summes om lekeskole. For dem som syns det er interessant med en barnslig debatt, så må dere veldig gjerne komme med slike usakligheter. Men jeg trenger heldigvis ikke bry meg om det. Bak ideen ligger det grundig forskning.

Elever med lav sosioøkonomisk bakgrunn som får mye lekser, presterer dårligere enn elever med tilsvarende bakgrunn som får mindre lekser, sier Rønning.

Dette kommer frem i en forskningsrapport utført av SSB-forsker Marte Rønning. Også amerikanske studier viser at lekser har liten eller dårlig effekt.

Jeg husker selv fra barneskolen at jeg ikke syns lekser var et stort problem. Til gjengjeld er jeg velsignet med å komme fra et ressurssterkt hjem, som har gjort det lett å forstå ting fordi jeg fikk hjelp hjemmenifra. Men slik er ikke hverdagen for alle barn. Jeg husker at det var flere av mine medelever som ikke var like heldige, og jeg tviler sterkt på at mindre lekser ville hemmet mine muligheter.

Om man skal overtale de motstridende kreftene i Arbeiderpartiet går det jo an å innføre en prøveordning, for å bevise for dem at det fungerer i praksis.

7 kommentarer om “Nei til hjemmelekser!

 1. Bak ideen ligger det slettes ikke mye grundig forskning. Bak ideen deres ligger det dårlig saksing fra forskningsrapporter som dere enten ikke har orket å lese ferdig, eller med vilje velger å mistolke for å bygge opp under deres latterlige ideer.

  «– Elever med lav sosioøkonomisk bakgrunn som får mye lekser, presterer dårligere enn elever med tilsvarende bakgrunn som får mindre lekser, sier Rønning.

  Dette gjelder 7 prosent av elevene i studien. Datamaterialet for undersøkelsen gjør det ikke mulig å belyse årsaken til disse sammenhengene.» Glemte den siste delen der?

  Jeg kan sitere videre:

  «En negativ korrelasjon betyr dermed ikke at lekser i seg selv virker negativt. Andre mulige årsaker kan være dårlig læringsmiljø i hjemmet eller lav motivasjon.»

  Så ikke kom her med din grundige forskning når du ikke klarer å ta med alt som blir sagt. Om elevene ikke lærer å jobbe hjemme fra og med tidlig alder har de heller ikke noe grunnlag for å klare det når de blir eldre og må studere. Du som går på katedralskolen burde være intelligent nok til å vite at senere i livet blir de fleste studenter, og når dette skjer krever det faktisk at du jobber selv. Eller mener du kanskje at de som tar bachelorgrad også skal få gjennomføre alt arbeidet på skolen uten noen egenjobbing? Det er jo absurd!

 2. Tilbaketråkk: SV har ikke gjort leksa si om lekser – Gooding.no

   • Jeg synes det er en spennende tanke, men er ikke enig. Jeg er i mot heldagsskolen. Grunnen til det er at jeg tror ikke elever blir mere motivert av å sitte lengre på skolebenken per dag. Motivasjon er alfa omega for at en elev skal lære noe.
    Man skal også huske på at elevene har sine arbeidsmiljølover. Vanlige arbeidere får ikke jobbe overtid, så hvorfor skal vi presse på barna «overtid»?

 3. YES! Det burde være grenser, altså! Jeg synes sosialitet skal prioriteres kanskje minst like mye som skole. Derfor er jeg VIRKELIG glad for at ihvertfall NOEN vil tenke litt på fritiden til barn og ungdom. -Vi må faktisk få tenke på egne ting utenom skole!

  (JA, jeg er bare 11 år…)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s