Er Norge et sikkert samfunn?

Dette er et av spørsmålene som ble stilt av Folk og forsvar. Det skal jeg se litt på her.

Noen av momentene som kan bli gjeldende i tiårene som kommer:

Vår nabo i øst, Russland, gjenreiser seg som stormakt. I utgangspunktet har vi ikke store uenigheter med Russland (selv om vi er blitt enige om å være uenige om grensene i gråsonen). Vladimir Putin har satset på militæret og det vil vi se resultatene av.

Om isen i nord smelter vil vi fått et nytt verdenshav, som også endrer våre nasjonale sikkerhetsprioriteringer.

Russlands flyvåpen har tre ulike treningsruter. Et går langs Norge, et over Ishavet (mot USA). Russerne skiller mellom forholdet til Norge og forholdet til NATO. Men ettersom Norge (enn så lenge) er med i NATO kompliserer dette forholdet.

Olje og gass er også en del av problematikken her. Roten til de fleste «moderne» konflikter har noe med energi å gjøre. Kamp om ressurser. Russland har ikke realisert alle av sine oljeforekomster, og her vet vi jo ikke hva fremtiden bringer. Fisk er også viktig for Norge, vi har et havområde som tilsvarer 7 1/2 gang vårt landterrotorium. Dette er sårbare områder for Norge.

Lille Norge er en viktig internasjonal aktør i verdenssamfunnet. Vi er en stor oljenasjon, vi er nest størst i verden i eksport av fisk og har et ønske om å være aktive i debatten i verden. Men det gjør oss sårbare, for er man synlig er man sårbar!

At Norge har 585 soldater og offiserer i Afghanistan, at norske aviser trykket karikaturtegninger av profeten Mohammed og at det finnes mennesker som syns Norge ikke gjorde tilstrekkelig under konflikten på Sri Lanka. Dette skaper et reellt trusselbilde mot nasjonen Norge.

Et potensielt terrormål i Norge er en av våre mange oljeplattformer. Det er flere grunner til dette; det ville rammet mange mennesker, man ville fått stor oppmerksomhet rundt sitt budskap og skapt rystninger både i den norske økonomien og i verdensøkonomien.

«Det er helt sannsynlig at noe usannsynlig kommer til å skje»

Verden er ikke et trygt sted, og Norge er intet unntak. Det dette i bunn og grunn handler om er hvor seriøst vi tar trusselbildet.

2 kommentarer om “Er Norge et sikkert samfunn?

  1. «Men ettersom Norge (enn så lenge) er med i NATO kompliserer dette forholdet.»
    Det du sier her er at vi er trygge helt til du får viljen din, og Norge melder seg ut av NATO.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s