SU vinner gjennom i regjeringen!

Eirik Faret Sakariassen, AU-medlem i Rogaland SV

Det er veldig fornøyelig å nå se at Sosialistisk Ungdoms årelange krav om å lovfeste retten til lærlingeplass nå blir norsk politikk!

Torsdag 18. mars er Stortinget ferdig med å behandle stortingsmeldingen «Utdanningslinja» som blant annet handler om hvordan man kan styrke yrkesfagene og få flere til å gjennomføre videregående opplæring.

SU har fått gjennomslag for at det skal settes i gang utredning om lovfesting av retten til læreplass. Og målet til SU er klart: Fremtidige yrkeselever skal kunne slå loven i bordet og forlange lærlingplass. Dette handler om respekt for elevene på yrkesfag, det handler om at deres yrkesvalg skal respekteres og at de skal få lik rett som elever på studiespesialiserende til å fullføre utdannelsen de har begynt på.

Dette er et krav vi har hatt full støtte for både hos LO og NHO. For mens en del av oss lærer best fra hodet til hendene, er det andre som lærer best fra hendene til hodet. Det er viktig at disse får den lærlingetiden de trenger for å få praksis i det de skal jobbe med!

Regjeringspartiene går inn for flere tiltak for å gjøre yrkesutdanningen mer praktisk rettet. Stortingsflertallet ber blant annet regjeringen legge opp til en ny eksamensordning for engelsk. I dag er det en felles sentralgitt eksamen uavhengig av hvilken yrkesretning elevene går på.

Dagens system der yrkesfagelevene får samme engelskeksamen som elever på studieforberedende fag, gjør det vanskelig å yrkesrette undervisningen. Vi vil ha en undervisning som er mer virkelighetsnær og relevant for det yrket elevene sikter seg inn mot. Da må vi ha en eksamensordning som passer til det.

SV mener at yrkeselevene må sikres en likeverdig opplæring. For å få til det må de garanteres læretid i bedrift, som lærling eller lærekandidat.

9 kommentarer om “SU vinner gjennom i regjeringen!

 1. Og når det er 30 som ønsker å være tømmerlærlinger, men det bare er behov for 10, skal man da skape et falsk behov?

  Hyre inn lærlinger for å bygge trehus i skogen?

  SU/Regjeringen har ikke et konsept rundt markedsfunksjoner

 2. What Kyle said!

  Men en løsning i god SV-ånd er vel å garantere alle plass som lærlinger på sykehjem? Snekker/bilmekaniker/pølsemaker kan alle sammen bli hjelpepleiere.

 3. Hei og hopp

  Eirik

  Jeg mistenker sterkt at det er slik med denne saken som med gratis læremidler i videregående skole, at AUF var først ute og at SU påroper seg æren. Flott at dere henger dere på.

  Kyle og viewpointofview

  Dersom regjeringen ikke har et konsept rundt markedsfunksjoner er det tydelig at dere ikke kan lese statistikk eller aviser.

  Det norske næringslivet skriker etter kvalifiserte fagarbeidere. Det er dette behovet dagens lærlinger skal fylle i fremtiden. Mangelen på lærlingplasser skyldes ikke mangel på behov, snarere mangel på tilrettelegging og samarbeid mellom skoler og bedrifter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s