Hvorfor tapte vi Emmaus?

Bildet er av meg og AUF-leder Ellen Tvedt Solberg (som har bursdag i dag HURRA) når vi gikk rundt i Emmaus-området i vinter. Bildet er tatt av Irene Tønnesen :)

Mandag vedtok flertallet i bystyret at Emmaus-området blir regulert til boligområdet. Dette området som har stort potensiale som friluftsområde og parkområde både for Storhaug bydel såvel som alle oss andre som kunne besøkt området. Men nå blir det altså ikke slik, for Høyre vil bygge «familieboliger».

Reguleringsplanen (Plan 2266) legger opp til bygging av både sykehjem og barnehage. Jeg ser behovet for begge disse institusjonene og disse er ønsket. Roten til konflikt ligger i området som i sakspapirene omtales som B1, og gjelder boligbygging. Man ønsker å bygge familieboliger. Her ser vi resultatet av for lite langsiktig tenking – men vi ønsker ikke at dette skal gå ut over landskapsområdene på Storhaug.

Det er flere elementer i denne saken som er merkelige. For eksempel hvordan ser Høyre og Leif Johan Sevland for seg at man skal klare å regulere disse boligene til å bli familieboliger. Selv jeg, som er sosialist, vet at det ikke er alt som kan reguleres. Med den markedsprisen som er i Stavanger og den beliggenheten disse boligene vil få er det liten tvil om at det er rike, godt voksne mennesker som har råd til å flytte inn i disse boligene og ikke oss vanlige folk, med studielån, noen kanskje nybakte foreldre og usikre økonomiske forhold. Dette er kanskje ikke en virkelighet man kjenner seg igjen i som Høyre-representant?

Det kan bli interessant å se hvordan Høyre og FrP skal tvinge boligmarkedet i kne gjennom disse reguleringene…

Jeg vil minne Bystyret om to viktige dokumenter:

Den ene vedtok Bystyret nylig og er Idrettsplanen for Stavanger Kommune, som sier at det skal skapes 100 m2 grøntområder per ny innflyttet innbygger i kommunen. Hvor skal kommunen finne disse områdene om man bygger ned allerede eksisterende grøntområder?

I tillegg aksepterte Norge Europeisk landskapskonvensjon 20.10.2000, og den konvensjonen slår fast at landskap (også i byområder) spiller en viktig rolle i folks livskvalitet.

Dette er to planer det er viktig at Stavanger kommune husker på i behandlingen av denne reguleringsplanen.

Det er viktig med nok grøntområder rundt omkring i bydelene. Det er særlig viktig på Storhaug, fordi det er den bydelen i kommunen med lavest dekning av grøntområder per innbygger.

Denne saken tapte SV, Ap og Rødt. Slik som så mange andre saker Bystyret har behandlet. Det er nå en gang ulempen av å sitte i opposisjon. Men det er bare en ting å gjøre, siddiser; ønsker du å endre dette må du stemme rødgrønt og gjerne på SV!

Helt avslutningsvis gjør denne saken meg optimistisk for fremtiden! For flere bystyrerepresentanter fra Høyre opplevde å bli oppringt av barn. Dette viser et miljøengasjement som jeg håper de unge tar med seg videre i livet. Det er bare synd om den kommer for sent…

2 kommentarer om “Hvorfor tapte vi Emmaus?

  1. Hva med landskapsvern! Hvordan reagerer Naturvernforbundet på dette! Stavanger er den byen i Norge som har minst grøntareal pr. innbygger!NB!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s