Bokanmeldelse #7: Fyrsten

Fyrsten er Machiavellis læreskrift i statsmannskunst og maktutøvelse. I hans samtid gikk nye fyrster til grunne like fort som de slo seg opp. Gjennom boken kunne han som erfaren politiker peke på de midler statsledere må bruke for å etablere, bevare og styrke stater, og drøfte årsakene til staters vekst og fall. Som politisk realist beskrev Machiavelli det monarkiske og det republikanske styre slik det faktisk var, ikke slik det burde være.

Han skriver at man alltid må ta utgangspunkt i at alle mennesker er onde og at de alltid vil gi utløp for sin onde vilje om de får anledning til det. Derfor må fyrsten holde innbyggernes egoisme i sjakk ved alle midler dersom statens interesser krever det. Det er selvsagt utmerket om denne fyrsten er ærlig, barmhjertig og oppriktig, men slett ikke nødvendig, så lenge han gir folket inntrykk av at han er det.

Fyrsten gir oss levende portretter av «politikere» i renessansens Italia. Og mon tro om vi ikke kjenner igjen enkelte trekk hos våre egne politikere i denne læreboken i politisk kynisme.

Boken, skrevet av Niccolò Machiavelli, er i seg selv interessant, for å forstå den politiske samtiden i renessansens Italia. Men om man leser den inn i dagens politiske system, enten i Stavanger, Rogaland eller Norge kan man øke utbyttet man får av boken.

Boken har blitt lest av politikere, filosofer og ideologer i mange århundrer. Om du vil få større forståelse for hvordan politikken fungerer, hvordan man kan lykkes og ulike taktikker for å overvinne fienden er dette boken for deg.

Selv følte jeg at jeg satt igjen med mer etter å ha lest boken. Man stiller seg selv en del spørsmål og utvikler sin egen selvinnsikt. Anbefaler deg å lese den boken om du har interesse for historie og politikk!

Du kan lese boken i sin helhet her eller kjøpe den på nett!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s