Et hjem for oss – et hjem for deg?

Eirik Faret Sakariassen, nestleder Stavanger SV

Mange av oss kjenner hotell gjennom overnatting eller kanskje via Hotel Cæsar. Men hvordan er egentlig virkeligheten for ansatte?

Stuepiker har et yrke som ofte omtales som en drittjobb. Er det mer snusk blant kapitalistene i hotellbransjen? For mange stuepiker kreves det ofte at man skal vaske 20-25 rom i løpet av en arbeidsdag. Det man ikke får gjort innenfor arbeidstiden blir man tvunget til å vaske etter endt arbeidsdag – uten overtidstillegg!

Det er en utbredt holdning i dagens samfunn at noen yrker er forbeholdt folk som ikke har lyktes. Politikere som Trond Birkedal gjør sitt for å vedlikeholde disse holdningene. Dette må vi få bukt med. Uten disse hardtarbeidende menneskene hadde ikke samfunnshjulene gått rundt. Vi må verdsette jobben folk gjør, enten de er lærere, bussjåfører, stuepiker eller tømmermenn. Offisielt vasker 57 000 gulv, 20 000 står i oppvasken og 177 000 sitter bak kasseapparatet.

Dette er ikke en ubetydelig gruppe mennesker som har en såkalt drittjobb, som samfunnet er helt avhengig av at gjør jobben sin! Vi skal ikke gå lenger enn fire år tilbake før FrPs Trond Birkedal foreslo å tvinge sosialklienter til å vaske gulv hos eldre. Hans argumentasjon var som følger: «Målet er å gjøre jobben så lite attraktiv at folk finner jobb selv,» sa Birkedal, som har vært fulltidspolitiker siden han var like gammel som jeg er nå, nemlig 19.

Nylig kunne vi se Leif Johan Sevland velte seg i senga sammen med hotellbaronen Petter Stordalen i det nye hotellet på Løkkeveien. Stordalen har holdt 1. mai-taler der han forsøker å late som han er arbeidernes venn! Men for å komme EUs vikarbyrådirektiv i forkjøpet innfører Stordalen dette på sitt nye hotell i Stavanger og tvinger stuepikene til å organisere seg gjennom vikarbyrå. Dette betyr at de står uten arbeidsrettigheter de aller fleste av oss tar for gitt i vår arbeidshverdag.

25 % av EUs arbeidsstyrke er ansatt i midlertidige prosjektstillinger, har korttidskontrakt eller jobber deltid. En rapport utført av OECD viser at ansatte av denne typen generelt har dårligere lønn, tilgang på sykepenger, arbeidsledighetstrygd, betalt ferie og pensjon. I tillegg slår rapporten fast at de trives mindre på jobb enn de som har fast ansettelse. Dette ønsker storkapitalisten Stordalen mer av!

Mental Helse melder at konsekvensene av midlertidige ansettelser er at 1) arbeidstakerne presser seg hardere og går oftere på jobb selv om de er syke, 2) de opplever oftere at arbeidsgiverne bryter loven ifm. avslutningen av jobbforholdet, og 3) de føler at de ikke blir hørt på jobben. Av Levekårsundersøkelsen fra 2003 kan vi lese at bare sju % av dem som er midlertidig ansatte ønsker å være det. Dette bekymrer meg – men jeg antar at Stordalen nok sover som godt om nettene allikevel.

Vi kan ikke akseptere en utvikling hvor Norge er blitt et av de landene der inntektsforskjellene øker mest. Landets 5000 rikeste har økt sine inntekter med 10,9 % fra 1993 til 2004. I samme tidsrom har vanlige arbeidstakere økt sine inntekter med 3,2 %. «Kravstore og navlebeskuende» vil kanskje Trond Birkedal si at vi er – vi som ønsker bedre lønn og arbeidsvilkår for lavtlønnsgrupper bl a på hoteller. Så er da også Birkedals inntekt 182 % høyere enn landsgjennomsnittet…

Skal de som gjør drittjobbene ha ei lønn å leve av? Eller skal det fortsatt være slik at Stordalen & co. kan ta ut større og større utbytter hvert år på bekostning av at deres ansatte har elendig lønn, usikre arbeidsvilkår og dumpes over i vikarbyråer uten rettigheter? Kanskje Stordalen skal holde seg inne neste 1. mai – og Sevland tenke seg grundig om før han hopper til køys med Stordalen igjen…

2 kommentarer om “Et hjem for oss – et hjem for deg?

  1. Hei, Eirik, det er en god kommentar du har skrevet der. Men jeg lurer på om du har ei lenke til OECD-rapporten du henviser til? Det kunne ha vært spennende å lese litt mer enn kun de tallene du kommer med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s