Ja til graffitivegger – nei til forbud!

Så er det på’an igjen! Da ser det ut til at graffitidebatten ruller opp i Stavanger igjen. I morges våknet jeg opp som hovedsak på Aftenbladet.no og så ringte P5. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2008 når dette var en heftig debatt lokalt.

På lørdag kom to av de lokale Høyre-toppene med forslag om å fjerne den lovlige graffitiveggen i Stavanger, for å hindre det som er ulovlig. Det er et brudd i logikken. Hvorfor vil de fjerne det som er lovlig for å ta dem som gjør det ulovlig? Det er to forskjellige miljøer; et som er ulovlig og vil være det, og et som driver fredelig aktivitet for å fremme sin egen kunst. Høyre viser nå sitt sanne ansikt – her er de på lag med FrP. Prøver de å fri til FrP før lokalvalget i 2011?

Det er selvfølgelig ikke akseptabelt at det blir tagget på butikkruter og private hus. Nettopp derfor er det viktig at vi åpner for at det skal bli flere lovlige steder å spraymale på. Det finnes andre byer som har høstet gode erfaringer fra å gjøre det bedre for graffitikunstnere.

SV ønsker også flere graffitivegger i bydelene, fordi vi ikke syns det er optimalt at alle ungdommer oppholder seg i sentrum. Her på Tasta er det et stort skatemiljø – da er det også naturlig med lovlige graffitivegger i nærheten.

For to år siden skrev jeg kronikken «Stigmatisering av ungdommen» som et svar til FrP. Nå kommer sikkert straks FrP og krever nulltoleranse for graffiti.

4 kommentarer om “Ja til graffitivegger – nei til forbud!

  1. Lovlige taggevegger sprer taggingen. Oslo kommune innførte nulltoleranse i 2004 og opplevde en reduksjon i tagging på 61%. Oslo Sporveier opplevde samtidig en reduksjon på 54%. Er det god ressursbruk at Sporveiene bruker 30 millioner og kommunen 2,3 millioner årlig på å fjerne tagging?

  2. Vi er gode på mye i Stavanger-området, men når så mange andre byer opplever at lovlige taggevegger sprer ulovlig tagging kan vi ikke late som det går helt fint hos oss. Så lenge de lovlige taggeveggene sprer ulovlig tagging er det ikke noe vi kan ignorere. Det er håpløst at samfunnet skal tillate noe som fører til økte utgifter på grunn av hærverk. Disse pengene kunne blitt brukt på helt andre, mer samfunnsnyttige områder.

  3. Tilbaketråkk: Graffitimaling med P5s storbymorgen « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s