Appell for elsikkerhet i Eigersund

Gode kamerater!

Takk for invitasjonen til denne politiske streiken. Dere har full støtte i Rogaland SV, og vi skal gjøre det vi kan for å få gjennomslag i Regjeringen for mange av disse punktene.

Rogaland SV forsvarer forskriften om krav til kvalifikasjoner for å utføre elektroarbeid!

I sak etter sak taper vi på venstresiden og vi i fagbevegelsen mot EUs byråkrati gjennom EØS-avtalen. Med en feighet som praktiserer overfor Brüssel lar stadig vekk regjeringen direktiver som er skadelige for vanlige arbeidsfolk. Nå ønsker altså EU at Norge skal senke sine standarder når det kommer til kompetanse. Kompetanseforskriften er avgjørende for en sikker elforsyning og vi må fortsatt ha et høyt nivå på elsikkerheten!

Vi er her i dag fordi forskriften om Kvalifikasjon for Elektrofag (FKE) er under press. En forutsetning for god sikkerhet er i tillegg til en streng forskrift, godt kvalifiserte fagarbeidere, gode og ryddige arbeidsforhold samt sterke klubber og fagforeninger. DSBs aksept for å avvike fra forskriftens bestemmelse om at fagarbeider og installatør skal være ansatt i samme bedrift er et angrep på arbeidsbetingelsene og en undergraving av sikkerheten. Med bakgrunn i elektrobransjens særlige krav til sikkerhet og kvalitet er den voldsomme ekspansjonen av bemanningsselskaper et fenomen som også fungerer negativt. Disse forhold gjør at bedriftene bl.a. nedprioriterer ansettelse av lærlinger og utdanning av egne ansatte. Vi anser det derfor som særs viktig at disse selskapenes adgang til elektrobransjen begrenses.

Den undergraving av forskriften som nå foregår er fullstendig uakseptabel. Vi trenger ikke et arbeidsliv med utrygge ansettelsesforhold. Tvert i mot er det på tide at den negative trenden snus. Rogaland SV mener på bakgrunn av dette at LO og forbundene må kjempe for at følgende krav innfris:

  • Den som er faglig ansvarlig og den som utfører arbeidet skal være ansatt i samme bedrift, altså installatør og fagarbeider.
  • Inn- og utleie mellom bedrifter skal kun foregå mellom bedrifter som omfattes av forskriften (FKE), er godkjent opplæringsbedrift med faste ansatte, og har 50 % egenproduksjon.
  • Utenlandske arbeidere skal ha tilsvarende faglige kvalifikasjoner som norskutdannede for å kunne arbeide som elektrofagarbeider. De som ikke tilfredsstiller kvalifikasjonene i FKE må avlegge fagprøve i Norge. Tilsvarende skal også gjelde for installatør.
  • Krav til kvalifikasjoner skal også gjelde for ansatte hos produsent – det er ikke tilstrekkelig med bedriftsintern opplæring.
  • Det må framkomme i forskriftens navn at det er en forskrift om krav til kvalifikasjoner for elektrofagarbeider.

Vi krever at Regjeringen ikke liberaliserer installasjonsmarkedet og kraftforsyningen!

Takk for oppmerksomheten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s