Rik på slakt av lønn og pensjon

Noen vil synes det er en ærlig sak å tjene store penger på å dumpe ansattes pensjon og lønn, for så å fremstille som en gave til samfunnet. Direktør i NHO Service, Peter Furulund, gjør nettopp det i et innlegg i VG lørdag 2.juli. Innlegget kommer i anledning NHOs propagandakampanje for massiv privatisering av felles tjenester.

NHOs innsparinger går rett fra lommen til de ansatte på gulvet i omsorgssektoren. Hele 35 % skal NHO spare på å gi ansatte dårligere pensjon. Nattillegg og kveldstillegg skal fjernes eller kuttes.

I tillegg kommer den vanlige motviljen mot å gi ansatte anstendig grunnlønn. Da Sykepleierforbundet skulle betale streikebidrag i Oslo i 2010, ble det tydelig for alle hva ”Adecco-lønn” er. Sykepleiere ansatt i Adecco, tjente 50.000 mindre enn kommunal minstelønn.

Om man kombinerer dårlig lønn med slakt av alderspensjon og kveldstillegg, blir det kroner å spare i regnskapet, og kroner å hente ut for eierne NHO representerer.

Men pengene hentes rett fra lommene til vanlige folk, med vanlige lønninger. De tas fra helsefagarbeidere, sykepleiere, renholdere og vaktmestere. Når det gjøres med åpne øyne og fullt overlegg, er det direkte skamløst.

Det hele er egentlig ganske enkelt: konsekvensene blir dårligere arbeidsforhold, dårligere mulighet til å klare seg på boligmarkedet og på sikt, lavere rekruttering til omsorgssektoren. Prisen for NHO og høyresidens eksperimenter er et helsevesen som ikke får den arbeidskraften det trenger. De som skal drive omsorg og pleie fortjener både god lønn og pensjon. Det er en ærlig sak at NHO og direktør Furulund mener hjelpepleiere og sykepleiere tjener for fett og har for høy pensjon, men da får han heller si det enn å late som han er velferdsstatens redningsmann.

Eirik Faret Sakariassen bystyrekandidat for Stavanger SV
Karin Andersen, Stortingsrepresentant for SV

3 kommentarer om “Rik på slakt av lønn og pensjon

 1. Hei Eirik.
  Jeg har forsøkt å Google noen av påstandene dine og hva Furulund egentlig har sagt.

  Når det gjelder arbeidsvilkår så får du være fair og ikke bare kritisere den ene, men være litt objektiv og se på offentliges måte å drive på også.
  Man kan ikke ha en seriøs politiker som kjefter på den ene siden og lukker øynene for den andre.

  Jeg finner ikke noen dokumentasjon for at NHO sakl spare 35% ved å gi dårligere pensjon.
  Kan du dokumentere dette ?

 2. Jeg tror endelig jeg forstår hva du mener.
  Det offentlige bevilger sine LO lojale medarbeidere bedre pensjon en folketrygden.
  Når da folk ikke jobber i det offentlige så er de i folketrygden, ikke det offentliges superavtale.

  Det er da ved å «måtte nøye seg» med folketrygden at det blir beskrevet som kutt i pensjoner.

  Vel – stort sett alle som ikke jobber offentlig må nøye seg med pensjon fra folketrygden. Og – om det er så ille så kan dere i regjering bare heve folketrygdpensjonen til de offentliges superpensjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s