Amen og halleluja!

Biskop Erling Pettersen sier i dagens Stavanger Aftenblad at «Vi må se kritisk på de nye oljefunnene og videre vekst». Amen, sier jeg!

Stavanger er svært heldig som har en så flott biskop. Han har deltatt under Stavanger på Skeivå, han har gått det muslimske miljøet i møte og nå slår han altså et slag for miljøet! Jeg har ved flere anledninger truffet biskopen som jeg syns er en svært sympatisk og hyggelig person.

Det er viktig at noen taler Roma midt i mot, fra tid til annen. I alt for lang tid har halleluja-stemning blant oljelobbyister og oljepolitikere, og de er blottet for en hver form for selvinnsikt og selvkritikk. De har lenge vært skråsikre på og prøvd å gjøre andre like overbeviste om at oljealderen kan vokse inn i himmelen. Det er på tide at vi tar et oppgjør med dette.

Jeg er ikke blant dem som vil avvikle oljeindustrien over natta. Det er bekymringsverdig at Høyre og FrP ukritisk er villige til å gamble med så mange arbeidsplasser som vi har i denne regionen. Hva skjer når oljen går tom? For er det en ting vi med sikkerhet kan si så er det at den dagen kommer. Jeg vil ikke være noen dommedagsprofet, men selv de mest oljekåte blant oss må innse at det er et faktum.

Om vi skal gå inn i fremtiden med både arbeidsplasser og miljøet i tankene må vi begynne omstillingen. Vi kan ikke opprette ennå flere arbeidsplasser i en bransje som synger på siste verset. Vi må satse på det fornybare, på vann-, vind- og solkraft! Det er et potensiale til enorm vekst for fornybar energi. Men oljebransjen gjør – selvsagt – det de kan for å stikke kjepper i hjulene for dette.

Jeg ønsker at vi skal ha et kritisk blikk på fortsatt vekst. Vi må se kritisk på de fossile funnene, og vi må stille spørsmål om det er den veien vi skal gå, sier Pettersen.

Så stor vekst som vi opplever i denne regioenen medfører voksesmerter. Vi sliter med trafikk- og bolig-utfordringer, men allikevel tar vi ikke hintet. Været blir mer ekstremt, vi har opplevd verre og verre stormer de siste årene. Vi må få øynene opp før det er for sent (ja, jeg merker at jeg tenderer mot dommedagsprofeti).

Verden over flykter og dør folk som følge av de farlige klimaforandringene. Her skåler vi i sjampanje. Biskopen har et poeng. Bakfylla kommer. Da sitter vi igjen med en vanvittig fylleangst, på det beste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s