Sagaen om Sagen Hårfagre

Det skjebnesvangre slaget sto i det delte kongeriket StaRaSoSa i 2012. Hvordan skal høvding Sagen Hårfagre samle alle til ett rike?

Med gylden og flott manke regjerte hun i storkommunen Stavanger. Rundt om kring fantes mange småhøvdinger, i ulike konstellasjoner. Noen kommuner valgte fiender å samarbeide, for å unngå store slag med store tap for begge parter.

Inspirert av Harald Hårfagre som i omlag år 872 samlet Norge til et rike ville hun samle Nord-Jæren til en storkommune. Små, grønne høvdinger i andre kommuner foreslo dette før alle i stammen skulle samles til råd for å velge ny høvding, etter at Leifur Johan Sevlur bega seg ut på nye oppgaver.

Mange tenkte tanken. «Tenk gjennomslagskraften vi ville fått!» De håpet at størrelsen ville gjøre det lettere å vinne frem som regioen. For vi vet alle at det er størrelsen det kommer an på…

Hun iførte seg høvdingesmykket og rustet troppene for slag. Noen mente kommunen skulle hete Stavanger, andre Sandnes. Noen var så dristige at de foreslo Hafrsfjord kommune, med historien som argument. Ikke en dum tanke, egentlig…

Etter hvert ble de mange, tilhengerne av en storkommune. Noen ville bruke tvang, og kamp, som Harald Hårfagre. Men ville Christine Sagen Hårfagre gjøre det samme? Til vanlig var høvdingen kjent for å samle folk til enighet, fremfor å tvinge saker gjennom.

Ingenting er hogget i stein. Det er ingenting som sier at vi må slå sammen Sandnes og Stavanger. Kanskje Stavanger bør se nordover, mens Sandnes bør se sørover? Det kan være vanskelig å slå sammen to så store stammer.

Vel, sagaen om Sagen Hårfagre er ennå ikke over. Men en ting er klart: slaget må stå snart!

2 kommentarer om “Sagaen om Sagen Hårfagre

  1. Tilbaketråkk: Stavanger « A ViewPoint of View

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s