Politisk streik mot EUs vikarbyrådirektiv

EU vil påtvinge Norge nok et direktiv. SV og en samlet fagbevegelse vil stanse dette!

Den 17. januar er det åpent møte om direktivet!

Den 18. januar blir det politisk streik mot EUs vikarbyrådirektiv i Stavanger. MØT OPP!

Direktivet er omfattende, men jeg skal forklare hovedessensen her:

Vikaransettelser er mer ustabile, gir mindre økonomisk trygghet og forutsigbarhet og er dårlig kost for gode lokalsamfunn. Vikarbyrådirektivet har to hovedinnretninger: den ene er å gjøre vikaransettelser og vikarbyråer til det samme som all annen næringsvirksomhet og dermed gjøre vikarjobbing like vanlig som faste og trygge ansettelser. Den andre er at vikarene skal sikres samme lønnsvilkår som andre ansatte i innleiebedriften.

Det er mange viktige grunner til at SV sier nei. Her er noen av dem:

 1. Direktivet truer den strenge reguleringen av vikarbruk og midlertidige ansettelser. NHO sier at de mener dagens arbeidsmiljølov må svekkes slik at unødig vikarbruk ikke lenger er forbudt etter arbeidsmiljøloven.
 2. Det betyr at vi ved en innlemming av direktivet vil få søksmål mot Norge, da er saken ute av statens kontroll og norsk arbeidsmiljølovgivning kan bli underkjent i rettssystemet etter EØS-avtalen.
 3. Dersom Norge må endre lovverket vil det være fritt frem for et helt nytt arbeidsmarked der flere er midlertidig ansatt. Dette er et arbeidsliv der færre har sikkerhet for egen inntekt, der færre har forutsigbarhet til å planlegge egen hverdag, der flere vil få slite med å få lån til hus og etablering.
 4. Et arbeidsliv med flere vikarer vil føre til at den enkelte arbeidsgiver får mindre ansvar for de som jobber i bedriften. Det gir mindre sannsynlighet for ryddige arbeidsforhold.
 5. Det blir vanskeligere å fagorganisere folk når tilhørigheten til en arbeidsgiver fjernes. På sikt vil dette kunne gå hardt ut over fagbevegelsens posisjon og dermed svekke arbeidstakernes stilling.
 6. Direktivet griper også inn i kollektive avtaler. Det betyr at flere tariffavtaler som har begrensninger eller andre reguleringer av midlertidige ansettelser vil måtte endres som følge av EØS-avtalen. Det er en helt ny utvikling.
 7. Mer vikarbyrå betyr mindre stabilitet i lokalsamfunnene. Det kan føre til færre bofaste og flere vikarer som kommer inn akkurat når arbeidskraften behøves. Da reduseres skatteinntektene til kommunen, det går ut over servicenæringen lokalt og lokalsamfunnet med demokrati og frivillighet får mindre stabilitet og folk med eierskap til utviklingen.

For øvrig er det verdt å merke seg at NHO er helt klare: direktivet må føre til en endring av norsk arbeidsmiljølovgivning. En annen, og helt naturlig, måte å forstå NHOs krystallklare holdning på er at NHO vil angripe den norske arbeidsmiljøloven gjennom å ta saken til EU-domstolen dersom direktivet innføres.

I Bystyremøtet 23. januar skal jeg holde interpellasjon mot direktivet, hvor jeg håper å samle flertall mot.

4 kommentarer om “Politisk streik mot EUs vikarbyrådirektiv

 1. Ja – regjeringen har mange ganger advart mot at høyresiden kommer til å ødelegge arbeidsmiljøloven.
  Blir spennende å se om de selv er det de er redd for.

  Stå på! I valgkampen 2005 kritiserte de rødgrønne Bondevik for å dilte etter EU ukritisk.
  Vis at denne kritikken var berettiget og at de som kritiserte ikke gjør det samme selv!

 2. I Norge er vi privilegerte med lav arbeidsledighet. I flere andre land i Europa må vi gjøre det lettere å ansette folk. Bruk av midlertidige ansettelser er et genialt middel for å få ned arbeidsledigheten blant de unge.

  Det er alltid en sjanse å ansette en ny person. En person uten erfaring er det vanskeligste av alt å ansette. Dersom man gjør det enkelt å skaffe seg erfaring, kommer de faste jobbene automatisk senere.

 3. Du har helt rett i det du sier.
  Det er lettere for en stor organisasjon å ta imot et menneske som viser seg å ikke være den man tror enn for en liten organisasjon.
  80% av de private jobber i små firmaer.
  Mens – den lave arbeidsledigheten skylles at vi øker i offentlig sektor.
  En luksus de andre land ikke kan unne seg. Og en luksus vi kan unne oss mens oljepengene renner inn. Etter det stiller vi oss likere ( om ikke svakere ) enn andre Europeiske land.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s