Gullgraving i sandkassa

Eirik Faret Sakariassen, bystyrerepresentant (SV), fraksjonsleder Oppvekst

Jeg ønsker regler og kontroll for pengeflyten i private barnehager. Enkelte steiler av dette forslaget – kanskje fordi det rammer dem selv?

Eier og daglig leder i Trygge Barnehager AS, Eli Sævareid, skriver i et innlegg til meg at ”Kritikken er spekulativ og total ubegrunnet”. Dette er feil. Jeg viser blant annet til to rapporter fra Telemarksforskning.

Hun tar feil om det som står i Telemarksforsknings rapporter når hun skriver: ”Ifølge Telemarksforskning er det maksimale potensielle overskuddet i alle landets private barnehager 338 millioner kroner.” Det er vanskelig å regne dette ut nøyaktig, men det riktige er minst 500 millioner i følge forfatterne.

Det er heller ikke krangling om tall som er det mest interessant her. Det er fullstendig rimelig at når det offentlige gir penger til private aktører, så må det kunne kreves at det offentlige også har kontroll med hvordan pengene brukes.

Sævareid skriver at ”Det er helt naturlig for oss, som for alle andre selskaper, å skille så ulik virksomhet fra hverandre.” Poenget mitt er at drift av barnehager ikke er som all annen næringsvirksomhet. Når Telemarksforskning peker på mulighetene for å ta ut skjult utbytte, er dette noe som nettopp muliggjøres av at de store barnehagekjedene deler opp virksomheten på denne måten. Da blir det umulig å vite hvordan pengene blir brukt.

Sævareid prøver å framstille det som at dette dreier seg om småpenger, og kommer selv med et tall på 104.000 kroner per barnehage i overskudd. Ganger vi dette opp med alle barnehagene i FUS får vi et tall på omtrent 26 millioner. Bruker vi de faktiske tallene fra Telemarksforskning får vi et tall på omtrent 38 millioner. Og dette er et minsteanslag.

Poenget med disse regnestykkene er ikke å krangle om tall, men å vise at vi snakker om store beløp her. Penger som SV mener bør komme barna til gode.

Jeg brukte FUS som et eksempel siden barnehagekjeden er representert i vår kommune. Det var ikke min intensjon å argumentere mot enkeltaktører. FUS følger reglene. Det er reglene jeg vil endre. Regler som i dag sørger for at nærmere halv milliard kroner går ut til privat profitt. Penger som skulle gått til barnehagedrift.

Eli Sævareid bommer på flere områder i kritikken av meg. Kapitaloppbygging er også oppbygging av privat formue. Det står ikke i rapporten fra Telemarksforskning at ”private barnehager er mer effektivt og profesjonelt drevet”.

Barnehagesektoren kunne fint blitt utbygget i full kommunal regi. Det er jo nøyaktig de samme pengene som blir brukt i utbyggingen! At de private ble invitert inn er resultatet av politiske vedtak, og har ingenting å gjøre med at de private kan trylle frem penger det offentlige ikke har.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s