Nedsett en verdikommisjon!

Eirik Faret Sakariassen, bystyrerepresentant (SV)

Den siste tiden har det vært diskusjon om byens olje-mentalitet. Kanskje vi bør se på hvilke verdier som finnes og ikke bare skapes her i byen?

Jeg vil børste støv av et gammelt forslag fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) om å nedsette en lokal verdikommisjon. Vi lever i en region med stor verdiskapning, men kanskje sviktende verdigrunnlag. Vi må starte en endring av vår pengestyrte mentalitet.

I 1998 oppnevnte regjeringen i kongelig resolusjon Verdikommisjonen, som hadde følgende mål:

1. Skape større bevissthet og refleksjon om verdispørsmål og etiske problemstillinger.

2. Bidra til analyse og kunnskapsformidling om den verdimessige utvikling og den verdipåvirkning som faktisk skjer.

3. Identifisere aktuelle verdimessige og samfunnsetiske utfordringer – og drøfte mulige svar.

4. Utfordre til handling.

Dette er jo et godt utgangspunkt for en lokal verdikommisjon.

10. mai fikk vi Stavangerpolitikere presentert den femte levekårsundersøkelsen, som ser på mange ulike faktorer og kartlegger kommunen vår etter geografisk fordeling. Den viser tydelig hvor det er utfordringer med forskjellige problemstillinger. Et gjennomgående resultat for undersøkelsen er at forskjellene mellom de rikeste og de fattigste i Stavanger øker. Dette er en veldig uheldig utvikling, for forskjeller skaper ubalanse i et hvert samfunn. Stor grad av likhet er bra, ikke bare for de fattigste, men også for de rikeste.

«Vi må aldri måle byen etter hvor godt de som har mest har det, men hvordan de som har det vanskeligst har det. De bør ha det bedre her enn andre steder» – Kjell Ursin-Smith, Aftenbladet 1. mars 2012

Her sier Ursin-Smith noe viktig, som det finnes andre sitater og formuleringer på: vi måler ikke vår vellykkethet som samfunn ut fra hvordan de rikeste har det, men ut i fra hvordan de som har minst har det. Et samfunn som ikke ivaretar alle blir fort et fattig samfunn.

I en by og en region med så sterkt preg av oljebransjen medfører det også et pengejag som man i liten grad finner andre steder i landet. Jeg påstår ikke at alle siddiser er kakser, men vi har en helt annen mentalitet enn det andre kommuner og byer kan ha råd til å ha.

Men hvor rike er vi, egentlig? Vi har råd til å bygge store, nye ishaller, mens skoler og barnehager forfaller. Vi sliter med høye boligpriser og for få boliger, men det blir stadig flere hoteller. I mine øyne er ikke dette rikdom, men kollektiv fattigdom. Det er nemlig ikke slik at vi bare kan ha «oljefolk» i denne byen. Olje-Stavanger stopper uten nok offentlige ansatte. Barna til oljeingeniøren trenger gode lærere og skoler, og foreldrene trenger gode hjelpepleiere og sykehjem. Men vi leser i Aftenbladet at en sykepleier og en førskolelærer i Stavanger må finne seg «en mann i oljå» for å ha råd til å bo her.

For meg er det liten tvil om at våre verdier trenger en god granskning. Jeg er 21 år og har aldri opplevd et Stavanger uten olje. Men jeg opplever hver dag den mentaliteten som rår her. Vi er en region med voldsom vekst og voksesmerter. Evig vekst er et ikke-eksisterende begrep. Vi må tenke på å omstille oss til en mer fornybar energi. Det er en mer forutsigbar og sikker bransje, for vi går aldri tom for vann, vind eller sol.

Byens identitet er åpenhet, vi har lenge smykket oss med «Open port». Men denne havnen er etter hvert blitt lukket for dem som ikke har mye penger. Vi ser det også på studentbyen, hvor 80 % av studentene kommer fra Stavanger og omegn, og hvor en av fem bor hjemme/i egen bolig. Som studentby har vi et velfortjent rykte som dyr by. Det meste er dyrere her enn i resten av landet.

Men det er på høy tid at noen tar bladet fra munnen. Det gjorde Pia Noreger og Pål Jackman, og har startet en større debatt om mentaliteten i byen. Nå bør også andre bidra. Derfor gir jeg oppfordringen om å starte en verdikommisjon til dere. Jeg påtar meg ikke oppgaven selv, for å unngå en kommisjon farget av min partitilhørighet. Men jeg håper noen påtar seg arbeidet: det trengs mer verdiskapning i denne byen. Og da tenker jeg på verdier man ikke kan måle og telle.

En kommentar om “Nedsett en verdikommisjon!

  1. Levekårsundersøkelsen for Stavanger virker tåpelig. Gaten jeg bor i dekker faktisk 3 levekårssoner, der en er veldig bra, en er midt på treet og en ligger langt nede på listen. Det er ikke særlig stor forskjell på vårt hus, og hus 50 meter lenger nede i gaten.

    Og hva får deg til å tro at SV, med 4% av stemmene ved siste valg i Stavanger, er de rette til å legge premissene for verdiene for de øvrige 96% av befolkningen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s