Da det ikke skjedde

18. juni vedtar Bystyret nye skjenkeregler for den neste fireårsperioden. Kampen mellom dem som ønsker frislipp og dem som ønsker ansvarlighet er allerede i gang.

SV og jeg er opptatt av at alle skal føle seg trygge på kveldstid i Stavanger – enten det er onsdag eller det er lørdag. Undersøkelser viser at de aller fleste føler seg trygge i sentrum på dagtid og kveldstid fram til midnatt. Langt færre føler seg trygge i sentrum etter midnatt. Kvinner føler seg i mindre trygge enn menn, spesielt etter midnatt. . Det er ikke godt nok for vår by som vi ønsker skal være et trygt sted for alle.

Lørdag 2. juni var jeg med Natteravnene ut i sentrum, for å se sentrumslivet fra deres synspunkt. Til tross for at det var en veldig rolig kveld gjorde jeg observasjoner og fikk bekreftet at vi har en del å gjøre for at sentrum skal bli triveligere for flere

Det som er bra, og som kanskje er unikt for Stavanger, er det gode samarbeidet som er mellom alle aktørene i byen. Politiet, PSS, Natteravnene og utstedene jobber veldig godt sammen. Uten det gode samarbeidet tror jeg situasjonen hadde vært ganske annerledes

Natteravnene har et motto som jeg syns er veldi godt: «Vi var der da det ikke skjedde». Utallige slosskamper, voldtekter, skader og annet forhindres av at Natteravnene er tilstede. De griper ikke inn, men deres tilstedeværelse bidrar til ro og orden. Veldig mange kom bort til oss i løpet av kvelden for å skryte av den jobben vi gjorde.

Det vil også jeg gjøre: jeg vil takke Natteravnene for at jeg fikk være med og jeg vil takke for den innsatsen de hver eneste helg gjør for at byens unge befolkning får det triveligere og tryggere.

Man blir ikke nødvendigvis veldig populær i festglad ungdoms øyne av å være restriktiv i skjenkepolitikken, men så er SV heller ikke populister. Vi er et ansvarlig parti som setter samfunnets beste først.

God mat og drikke er kultur. Stavanger sentrum har et stort antall restauranter og skjenkesteder og er stolt over å være hovedstaden i matfylket Rogaland. Alkoholkonsumet i Norge har imidlertid økt kraftig i de seinere årene, med de uheldige følgene dette får både for enkeltpersoner og miljøer. For SV er det et mål å få konsumet av alkohol ned. Derfor vil vi nøye vurdere utviklingen av utelivet i sentrum. Byen skal også ved kvelds- og nattestid være et trygt og trivelig sted å ferdes for alle.

I likhet med Natteravnene er det på høy tid at politikerne tar ansvar, fremfor å frykte for egen popularitet! Vi må sørge for at det blir færre slosskamper, mindre bråk, redusere faren for voldtekt og bidra til å øke tryggheten. Vi må være der da det ikke skjedde!

3 kommentarer om “Da det ikke skjedde

 1. Natteravnene gjør en bra jobb, men jeg reagerer litt på den jakken på bildet. Det ser mer ut som en reklameplakat for TrygVesta enn noe annet.

  Burde ikke Natteravnene være en uavhengig organisasjon, og ikke gå rundt som reklameplakater for private bedrifter?

  Hvis Natteravnene går rundt og blir presentert som at de jobber for TrygVesta (som er tilfelle med firmalogoer over hele jakken) kan det frata dem legitimitet etter min mening!

 2. Når det er konsert, f.eks. på Stavanger stadion som det nylig var, så avsluttes den slik at alle går likt.
  Det blir trangt ved utgangene, ved offentlig transport og taxi. Det blir tyverier, sbubbing, krangel, antasting kanskje, og uhygge.

  Det er fordi alle kommer ut på en gang.
  Det samme skjer på byen. Når utestedene stenger likt, om det er 2, 3 ellr 4 på natten kommer alle likt.
  Det samme skjer. Og, om vinteren spesiellt er det kaldt i tillegg, som ikke hjelper.

  Løsningen er at man får folk til å gå hjem på forskjellige tidspunkt. Da vil det bli mindre køer som strekker seg over lenger tid.
  Det blir mindre missnøye og folk er tryggere.

  Å stenge tidligere er ikke noen løsning for alle, Eirik. Snakk med de som er litt eldre. De husker 70 tallet da det var skikkelig tidlig stengetider.
  Hvorfor gikk man bort fra det? Jo – fordi folk ikke var ferdige med å feste når stedene stengte. Det ble nachspiel i langt større grad enn i dag og politiet fikk masse naboklager å ta seg av utpå natta.

  Prøv med varierende stengetider for diskoteker og puber og resturanter. Det værste som kan skje er at dere endrer det igjen!

  Kranglefanter og slosskjemper vil det alltid være. Se bare på fotballen, hvordan folk kommer i ens ærend for å lage kvalm og sloss.
  Du må ikke tro det er anderledes på byen. Men – grunnlaget for slossingen, eller «unnskyldningen» bøllene har kan forsvinne om man avvikler køene hjem.

  Hva er argumentet for å ikke prøve forskjellige tider?
  Og hvorfor tror du det blir bedre om trengselen er kl 2 i stedet for 3?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s