Med ønske om en god jul til alle!

Uten navnNå har juleroen senket seg for oss alle. Mange av oss er heldige, og får feire julen med familie og gode venner rundt oss. Men jeg syns juletiden er en god tid for å tenke på dem som ikke er så heldige. Og best av alt er det om vi kan gjøre noe for dem.

Vi legger bak oss et år hvor det har rast debatter om romfolket. De har måttet tåle offentlig gapestokk og bespotning fra alle kanter. På et underlig vis er det mer akseptert å hate romfolk. Vi fikk en uverdig debatt som jeg ikke syns hører hjemme noe sted. Og spesielt ikke i det Norge som jeg er glad i.

Det Norge jeg er glad i er et åpent og varmt land som har rom for dem som trenger hjelp.

Det Norge jeg er glad i gir håp til de som ellers må leve i fortvilelse.

Det Norge jeg er glad i tar ansvar som et av de rikeste land i verden.

Vi vet at antallet fattige her i landet og her i byen øker. Den samme utviklingen gjelder også for barn som lever i fattigdom. Jeg syns ikke vi trenger å begi oss ut på en enkel debatt hvor det viktigste er å skylde på andre. Vi må ta felles ansvar, alle sammen.

1940 er tallet. Ett tusen ni hundre og førti. Så mange barn lever i fattigdom i Stavanger. Landets rikeste by i verdens rikeste land.

«Vi må aldri måle byen etter hvor godt de som har mest har det, men hvordan de som har det vanskeligst har det. De bør ha det bedre her enn andre steder», sa Kjell Ursin-Smith i sitt avskjedsintervju som ONS-sjef i Aftenbladet 1. mars i år. Her sier Ursin-Smith noe viktig, som det finnes andre sitater og formuleringer på: Vi måler ikke vår vellykkethet som samfunn ut fra hvordan de rikeste har det, men ut fra hvordan de som har minst, har det. Et samfunn som ikke ivaretar alle, blir fort et fattig samfunn.

imgresVi har gjennom Reidun Synnøve Orest på 88 år fått et ansikt på julens ensomhet. Mange syns juletiden er spesielt vanskelig. Enten fordi de er alene og ikke har noen å feire med. Eller fordi de sliter med et alkoholproblem. Mange barn gruer seg også til jul, fordi noen voksne ikke greier å beherske alkoholforbruket. Det er synd at det skal være slik, men her har vi ansvar som enkeltindivider. Røde Kors blir nedringt av nordmenn som åpner sine hjem for dem som er ensomme. Det bekrefter at det Norge jeg er glad i har rom for dem som trenger noen å være med.

Regjeringen, med Ap i spissen, fører en for streng asylpolitikk. Høyesterett har sagt at asylbarn som har bodd i Norge hele sitt liv kan sendes ut. Samtidig synger vi sangen «Tenn lys» med de fine setningene:

Må fanger få sin frihet

og flyktninger et hjem

Nå skal jeg slappe av og nyte jula med gode venner og familie og lade opp til et ekstremt viktig år!

Med disse ordene vil jeg ønske deg en riktig god jul!

5 kommentarer om “Med ønske om en god jul til alle!

 1. se de 6 første kommentarene i kommentarfeltet. Engelsken min er ikke så god(ennå)men det får gå :-) vet det sannsynligvis skal stå perverse istendenfor perverted…

  http://exposingsingapore.wordpress.com/2012/12/23/a-few-weeks-later-singapore-is-again-at-number-one-in-the-world-for-the-least-happy-people/

  2 interessante artikler på nett om Singapore. Singapore har ikke noe sosialt sikkerhetsnett, noe som blir tatt opp i alle de 3 linkene jeg har lagt ut nå.

  http://abstractnonsense.wordpress.com/2006/09/05/the-fascism-of-singapore/

  http://abstractnonsense.wordpress.com/2006/10/24/how-singapore-works/

 2. har hørt at disse 2 bøkene skal være bra:

  Unhealthy Societies: The Afflictions of Inequality

  The Spirit Level: Why Equality is Better for Everyone

  forfatter:
  Richard Wilkinson

 3. det er mulig jeg vil støtte at nyfødte barn med alvorlige defekter blir avlivet av helsepersonell hvis foreldrene spør og gir sin tillatelse til det. Dette bør skje innen 2 uker etter barnet har blitt født slik at man kan få tid på seg til å vurdere helsetilstand og prognose.

  Men jeg er ikke tilhenger av å tvinge noen til noe de ikke vil. Så vil foreldrene vil beholde barnet så respekterer jeg det. Jeg er tilhenger av aktiv dødshjelp hvis en syk pasient ber om dette selv.

  Jeg er tilhenger av full bevegelsesfrihet for alle -inkludert funksjonshemmede -alle må få bevege seg hvor de vil i samfunnet, men jeg oppfordrer på generellt grunnlag at folk med alvorlige og uhelbredelige sykdommer som går i arv frivillig velger å avstå fra å få barn.

  Når det gjelder dette med sex, så er jeg tilhenger av at folk skal få velge hvem og når på hvilke betingelser sexen skal skje. Bordeller bør være tillatt og det må selvsagt være lov å selge og å kjøpe sex hvis man ønsker dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s