For lite areal, sa du?

Etter mitt utspill om interpellasjonen jeg skal holde i Bystyret ble det skyldt på to grunner til at det ikke ble bygget nok boliger i Stavanger:

  • etterdønninger av finanskrisen i 2008
  • at det er for lite areal til å bygge på

Mens det i Stavanger i 2012 ble bygget 350 boliger mindre enn planlagt, ble det i Sandnes bygget 264 flere enn planlagt. Forskjellen er at Sandnes har et kommunalt tomteselskap. Da kan vi jo se nærmere på påstandene fra Høyre-politikerne som svarte meg.

I 2008 skylte finanskrisen inn over store deler av Europa og USA. Men Norge forble ganske lite rammet av krisen. Offensive tiltakspakker fra regjeringen loset landet trygt gjennom krisetider, med finansminister Kristin Halvorsen ved roret. Vi har hatt få etterdønninger av finanskrisen, som i liten grad rammet oss. Byggebransjen har hatt god mengde arbeid, mens byggebransjen i andre land måtte legge arbeidet ned.

Det blir også besynderlig å påstå at det er finanskrisen som er årsaken til at det bygges lite. For om det hadde stemt burde det jo også gjelde Sandnes. Men det gjør det altså ikke. Det er jo ikke slik at Stavanger er hardere rammet av dette enn Sandnes. Men Sandnes har hatt bevistt politisk satsing på god boligpolitikk, mens det i Stavanger har vært en bevisst, politisk styrt avvikling av kommunens gjennomføringsapparat.

Den andre påstanden er at det ikke er nok areal å bygge på. Men det er rett og slett feil! Jeg kontaktet byplanavdelingen i kommunen, som kunne fortelle at det i dag fantes ferdigregulerte tomter for mellom 3000 og 4000 boliger i kommunen. Så det er altså nok areal, men for lite handlekraft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s