Den store klassefesten

Den negative utviklingen i boligmarkedet fører til større klasseskiller. Og det er en hel generasjon som står i fare for å bli taperne som en følge av andres grådighet.

Bolig er helt grunnleggende for oss alle. Enten vi leier eller eier må vi ha et sted å bo. Boligmarkedet i Stavanger er ekstremt og for oss unge blir drømmen om å eie vårt eget hjem en stadig fjernere drøm.

Det fremstilles som om kostnadene til byggebransjen går opp, men forskjellen mellom kostnader og priser er uproporsjonal. SSBs informasjon om bygg, viser at fra 1993 har konsumprisindeksen (KPI) økt med knapt 50%, byggekostnader med godt under 100% (hvori KPI-øningen naturligvis vil være ansvarlig for 50%) , mens boligprisene har økt med nesten 350%.

Høyresiden er ideologisk opptatt av at politikerne og det offentlige ikke skal «blande seg inn» i boligbyggingen. Resultatet er det vi ser i dag: dyre boliger, det bygges for få og offentlig ansatte har ikke lenger rå til å bosette seg i regionen. Det er stadig flere grupper som blir tapere i dagens og morgendagens boligmarked – med mindre vi gjør noe.

Jeg fremmet i Stavanger bystyre en interpellasjon hvor jeg løftet boligsaken. I 2012 hadde Stavanger kommune et mål om å bygge 1000 nye boliger. Resultatet ble skuffende; bare 650 nye boliger. Man bommet altså på 350 for å nå sin egen målsetting. En målsetting man ei heller hadde noen konkrete tiltak for å nå.

Ordfører Christine Sagen Helgø fra Høyre har i mange av sine taler snakket varmt om hvor viktig det er å bygge boliger. Men når det kommer til stykket er hun bundet opp av sin egen høyresideideologi som forhindrer henne å iverksette tiltak. De skylder på at det ikke finnes nok tomter – men da jeg kontaktet byplanavdelingen fortalte de at det finnes ferdigregulerte tomter til mellom 3000 og 4000 boliger.

SV fremmet i min interpellasjon forslag om å etable et kommunalt tomteselskap som har ansvar for å finne tomter, igangsette arbeid og sørge for at bygging realiseres raskt. Dette møtte motstand fra en samlet høyreside – som har større tro på at markedets usynlige hånd tar seg av dette.

I SV tror vi hverken på markedets usynlige hender eller Snåsamannens varmende hender. Vi har tro på arbeidende hender – som bygger boliger for folk flest. Ikke bare skal man ikke gjøre noen grep i boligbyggingen, men man hever også ambisjonene til 1250 boliger i 2014. Det er sltså slik at kommunens høyreside tror vi skal doble boligbyggingen fra 2012 til 2014 – uten et eneste tiltak. Det er i beste fall naivt.

Skillet mellom de som er innenfor – eller har foreldre som kan løse inngangsbilletten for seg – og de som er utenfor, har blitt skarpere. Mens enkelte tjener gode penger på folks behov for et sted å bo, er vi mange som taper på dette. Vi er i ferd med å skape et klart klasseskille i samfunnet. Den store klassefesten for de rike boligbyggerne og utleiehaiene fortsetter – men det er vi unge som må ta bakrusen.

Eirik Faret Sakariassen,
bystyrerepresentant og stortingskandidat for SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s