Er matpakken bare foreldrenes ansvar?

Anne-Kathrine Berg fra Høyre mener at skolefruktordningen bør fjernes, og at matpakken til barna skal være foreldrenes ansvar. Her føler vi trang til å minne om at ordningen med skolemat ikke er viktigst for barn som vokser opp under trygge forhold, med ressurssterke foreldre som er i stand til å gi barna sine sunn og næringsrik mat hver dag. Det er lett å gå i den fellen å tro at alle andre har det som en selv.

Det finnes imidlertid familier i Norge som sender barna på skolen uten å gi dem frokost – kanskje fordi foreldrene fortsatt sover når barna går hjemmefra. Disse barna har som regel heller ikke matpakke med seg. De får rent unntaksvis middag når de kommer hjem om ettermiddagen. I en perfekt verden er jeg enig i at barnas matpakke burde være foreldrenes ansvar, men når foreldrene ikke er i stand til å ta dette ansvaret, må noen andre ta det for dem.

SV har kjempet i flere år for en utvidet skolematordning, og har møtt både latterliggjøring og motstand fra andre politikere. Skolefruktordningen er et lite skritt på veien. I land det er naturlig for Norge å sammenlikne seg med har man servert et varmt skolemåltid i flere tiår. At sunn og næringsrik mat er viktig for læringsevnen kan det vel ikke herske noen som helst tvil om?

Det er også viktig å understreke at pengene til frukt i skolen ikke tas fra skolebudsjettet, men bevilges over helsebudsjettet. Riktig ernæring er en vesentlig del av forebyggende helsearbeid.

Når det gjelder økt toll på epler, gir dette ganske riktig dyrere importerte epler i samme periode som Norge selv produserer epler, som da blir vesentlig billigere enn de utenlandske.

Med vennlig hilsen

Hallgeir Langeland, 1. kandidat
Eirik Faret Sakariassen, 3. kandidat

En kommentar om “Er matpakken bare foreldrenes ansvar?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s